自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珊瑚宮

chinatea 發表於 14-10-20 13:46
回覆 wonderlulu 的帖子

呢樣就要當事人同出版商點傾啦,有d冇名寫書人,冇人識又新手,出版人好多時收左錢幫 ...
謝謝解答。

因為想自己返去加印OK, 但完全唔想外人有權推出。

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:小木偶媽咪 的帖子

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

樓主, 你囡囡好叻呀! 無論係英文定係創作力~
Childhood is journey, not a race.

子爵府

回覆:想幫囡囡出書,有咩途徑?

有間叫紅出版社,可以check下

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

加印係可以架,所以當時你比人出版時,大家要講清楚,聽清楚,仲有內頁如果有人樣照片,書面人樣的話,就要好好傾清楚,因為出版人會要佢簽署,呢d相佢有權使用,而你唔可以再比別人用架.
所以你唔好搵d大間出版舍做,好多野佢地先保護左自己利益,我d書只係出小品,又係自己收藏,所以我搵個小出版人,佢做野都幾有心架,而好多條文都係佢教我,提醒我架.
<br><br>

珍珠宮

引用:點解唔就咁放上網

原帖由 -bella- 於 14-10-20 發表
點解唔就咁放上網?試下反應先?反應好我諗自然會有人聯絡你喎.
反應好可能被抄襲

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:囡囡好叻你要問埋註冊版權問題

原帖由 天道總司 於 14-10-20 發表
囡囡好叻
你要問埋註冊版權問題
原來仲要注意呢樣,唔該晒

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 小木偶媽咪 的帖子我都有為自己出過書

原帖由 chinatea 於 14-10-20 發表
回覆 小木偶媽咪 的帖子

我都有為自己出過書,不過我只送比自己朋友睇架都知道個程序:首先,你想出的書會係 ...
好詳細,感激,好似都幾多手續,我再消化下先唔該晒你呀

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小木偶媽咪 於 14-10-20 發表

原帖由 貓頭雀 於 14-10-20 發表
木偶媽,你女女叻,但你更叻!!
係家人悉心栽培,小朋友才可有所發揮!
你好叻呀木偶媽!!
我唔叻架,以前讀書成績又差,c9仔一名。
其實每個小朋友都有自己獨特所長,
何況而家好多叻仔叻女,我果個只得寫作,
人地果D百般技能,就真係佩服佩服!

珍珠宮

引用:Quote:小木偶媽咪 發表於 14-10-20 12:35

原帖由 wonderlulu 於 14-10-20 發表
試下搵呢個? 類似也有不少, 不過佢個流程可供參考。

http://www.red-publish.com/big5/publish-book/1
JM們好熱心,感激,一時太多資料我消化下先

wcpcelia    發表於 14-10-21 08:38

珊瑚宮

chinatea 發表於 14-10-20 13:58

加印係可以架,所以當時你比人出版時,大家要講清楚,聽清楚,仲有內頁如果有人樣照片 ...
謝謝你提醒呀!
我地仲好皮毛, 做緊收集咋, 諗住直接美術PRINTING或搵出版社執下好。謝謝。

水晶宮

開個fb page分享。

你可以google下台灣網站有得只出小數量,自己網上排板。

可以叫囡囡試下畫埋插出,你幫佢出版,送俾親友。

伯爵府

環保接龍勳章

留毛學野.

想當年我玩同人誌係自己去文具店印同釘, 之後同人祭租COUNTER, 自己賣, 都幾好玩, 當時收埋唔比阿媽知, 驚佢派街坊, 我怕醜嘛, 你女女同你關係好好.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

好西利啊~~~~~~~~~~~

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢地收得錢幫你做,就會同你開會先,佢地要了解你地想點出書,同你內容吸唔吸引,如果商業性高,佢地就有興趣幫你攪,始終大出版舍唔想係又接唔係又接,因為睇書人會睇埋出版舍架.
如果好似我咁只出百0書佢地唔會接來做,反而佢叫我賣稿,我覺得同我原意唔岩咀形就唔合作,而圖,你地可以集齊左比意見想出咩意念,佢地會有人幫你教對好哂,再開會比你睇稿,ok哂先印架.

慢慢一步步來,總之要簽名架就一定要了解咩事先可以簽呀.

同埋如果書內容有牽涉d網址呀,人名呀,一定要經人同意,仲要( )或係序果道要提架.唔好比人搵到錯處.
<br><br>

珍珠宮

引用:開個fb page分享。你可以google下台灣網站

原帖由 petitsomeone 於 14-10-20 發表
開個fb page分享。

你可以google下台灣網站有得只出小數量,自己網上排板。
插畫冇想過喎,謝謝提醒

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:小木偶媽咪 的帖子

好叻女

珍珠宮

引用:留毛學野. 想當年我玩同人誌係自己去文具店

原帖由 於 14-10-20 發表
留毛學野.

想當年我玩同人誌係自己去文具店印同釘, 之後同人祭租COUNTER, 自己賣, 都幾好玩, 當時收埋唔 ...
草草,好耐冇見過你D新作,好鐘意你D畫,睇到人好舒服
係,我同囡囡感情好好,亦係我最滿足的事。
雖然佢已經高我半個頭,但仲好痴我,去邊都拖實我,大家晚晚傾心事,呢點令我我十分感恩。

子爵府

叻女!可試聯絡出版社

首頁
23456...7

尾頁

跳至