跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 LilianLegend 的帖子

Too bad that I might have come too late?

我都未移民到 Adelaide, 但我基本上一年都去三五七次澳洲不同地方, 因為我超喜歡澳洲, 以前因工作會去, 後來在工在私我都會去, 成個澳洲講得出既城市都去過, 上年連 Darwin 都去埋, 遲D 連 Townsville 都想去見識.. 我係 super Aussie fans...

希望你地既 chatgroup 有人退出或再多位可以預埋我啦...我無打算移民, 但已置業, 2016 收樓就會安排送老二同老三來, 我過來做陪讀, 香港 ADEL 兩邊走.....

早前去睇埋升學既資料, 心中已鎖定三幾間學校, 原來兩年前可以報定名排隊架喇...所以打算明年農曆年帶埋D 仔做 school visit, 揀好就入紙.

個人感覺, Adelaide 係我去咁多個澳洲城市之中最喜歡既一個, 有少少鄉村 feel 但又有城市既方便, 我最唔鍾意 Melbourne 同 Sydney, 因為感覺似返左大陸, 超多人....仲係內地人.... 某程度上想到外地生活都係唔多滿意依家香港既生活環境同教育系統...

希望住在 Adelaide 既朋友可以多分享你地係呢邊既感受, 等我認知多D , 第時過來可以多作準備...

Thanks..!

大宅

回覆 彥彥媽咪 的帖子

彥彥媽咪, 你買咗邊區? 你唔移民, 小朋友是否要入讀國際學校? 學費多少呢? 你的小孩幾大? 兩邊走你放心嗎?

你亦講出咗我對Adelaide 的感覺!! ^^

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 silversalt 的帖子

silversalt:

我買既地方近市中心的, 係 apartment 來, 我唔打算搞移民, 所以小朋友會以外國人身入拎 student visa 讀, 收費係會貴D 的, 之前問左好幾間, 大約港幣20-30 萬左右一年, 我會拎陪讀 visa, 佢地係個邊, 我都會係, 假期先一齊回港個停, 不過依家都未正式落實比唔比佢地住 boarding

老二今年12, 老三9, 預計老三小六畢業就走了. 所以佢明年小四就要開始入定紙.

民房

我同老公個PR VISA 岩岩批左..諗住出年4月會定居ADELAIDE,
如果將來CHAT GROUP有人退出有空位, 可以加埋我嗎?

我地2個都未去過ADELAIDE, 想知有冇TEMPORARY APARTMENT 推介??

請各位爸媽多多指教 :)

大宅

回覆:Adelaide爸媽會

好掛住Adelaide... 住左9年幾,讀大學識老公實習工作都係嗰道開始,有好多回憶⋯
上年搬咗黎BNE,到而家都勁掛住Ade⋯

大宅

剛在Adelaide/ CBD買了兩房單位,請問前景如何?

男爵府

好媽媽勳章

回覆:V_CHENG 的帖子

Brand new? Where did u buy in hk or aust?

大宅

回覆:morrigan 的帖子

Still under construction namely Central Adelaide, putchased in HK.

複式洋房

Hello, 我响adelaide讀書加工作共住左11年,06年己回留香港。
我個人認為,adelaide係一個謮書和生活的好地方。
我唔太接受到香港d教育改革,可能回留adelaide , 到時可入會嘛?

複式洋房

回覆 LilianLegend 的帖子

我個朋友住burbrigde road 近main nortg road屋企後園種菜,辣椒仲賣比唐人街d餐館。2000年個時,d薑,辣椒好貴,佢幾好賺

男爵府

好媽媽勳章

引用:Still+under+construction+namely+Central+

原帖由 V_CHENG 於 15-08-02 發表
Still under construction namely Central Adelaide, putchased in HK.
How much did u buy?

大宅

Around 550K

男爵府

好媽媽勳章

回覆:V_CHENG 的帖子

good!

複式洋房

回覆 V_CHENG 的帖子

Good location near china town.

複式洋房

V_CHENG 發表於 15-8-2 18:18
剛在Adelaide/ CBD買了兩房單位,請問前景如何?
House is easier to gain capital than apartment in adelaide.Btw, did you arrange any mortgage? In HK?

男爵府

好媽媽勳章

引用:Around+550K

原帖由 V_CHENG 於 15-08-05 發表
Around 550K
including car park or not?

大宅

回覆:professor_king 的帖子

Not yet arrange, but hopefully can get 80% mortgage in Q3/2016.

大宅

回覆:morrigan 的帖子

carpark needs to be extra purchased.

大宅

We originally planned to purchase apartment in Brishane, however, during exhibition, our thought is changed as this apartment locates in CBD with many wavies such as stamp duty and legal fee but the cost is slightly higher than the market.

別墅

其實如果準備移民, 應該買左樓先定係批左先?
如果apartment, 600-700呎,2 房左右近市中心要幾多錢? 其他手續費成本要幾多? 同埋做貸款最多去到幾多成? 因為我地唔係有錢人。

首頁
23456...7

尾頁

跳至