興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買手机給老人家用, 他將會用3G網,

- 但他又不喜歡大機身,
- 主要用來聽電話 (音量最好是大一點!!),
- 會用來Whatsapp 及影些相,
- 要簡單容易操作, 因他未用過智能電話.
- Budget 約$1千幾至$2千幾.

請問以下那一部好呢?

(1) LG D410 (L90): 現在百記賣$1222.
- 耐用及易用嗎?
- 是否已/將轉款所以平?
- 會否常Hang 机?
- 是否食電食得好快呢?行保用OK嗎?

(2) SONY Xperia M2: 約$2000

(3) SONY E3 D22031600

(4) SAMSUNG G3551398

(5) Samsung Core 2: $1398

(6) ALCATEL ONETOUCH IDOL S 6034R: 現在百記賣$999.
- 不認識這牌子所以沒有信心.

(7) 小米或紅米 (行貨)

或是有無其他牌子及型號好用呢? 是否 SONY 及 SAMSUNG 是大廠,所以會比較好呢?
請教教我。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

BBLovers 發表於 14-12-10 23:49
想買手机給老人家用, 他將會用3G網,

- 但他又不喜歡大機身,
紅米,有個「極簡模式」好o岩老人家用

翡翠宮

回覆:想買手机給老人家用, 那一部好呢

LUMIA 530細細部,4寸mon,$800左右,操作簡單,只有「桌面」同「全部應用」兩個版面,桌面apps格仔可縮小放大,也可放聯絡人方便打出。如4寸mon太小,仲有636(4.5寸)及535(5寸)都係賣$1000多少少。

大宅

謝謝.
剛看到 Samsung Galaxy Grand 2 賣$1749 (用東亞咭),是否很低, 又合老人家用呢 (但是好像是大 Mon)?

禁止訪問

翡翠宮

回覆:想買手机給老人家用, 那一部好呢?

Grand2,貴咗啲,配置都不如紅米;一般android機,講唔上操作簡單,5.25寸屏幕都算大。要簡單都係windows phone或紅米老人模式。

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:想買手机給老人家用, 那一部好呢?

以家好多人放 g2 mini 。二手1K 入左部俾父母。教佢打出打入先,開音樂,聽收音機,一步步教先開心。
# 自己試玩左一星期,disney tsum tsum 都順。

阿仔...你心裡團火仍在嗎?....

大宅

多謝各位意見。他喜歡mon 不大過5吋,Sony M2 好靚仔!
請問旺角「華仁影X 」可靠嗎?想在那店買行機,但要先付錢落訂,之後取機。

翡翠宮

引用:多謝各位意見。他喜歡mon 不大過5吋,Sony

原帖由 BBLovers 於 14-12-12 發表
多謝各位意見。他喜歡mon 不大過5吋,Sony M2 好靚仔!
請問旺角「華仁影X 」可靠嗎?想在那店買行機,但要 ...
華XOK嘅,衰在無現貨!我就幫襯開鴨寮街公厠斜對面栢X電子,呢間都幾老實。試過無貨留電話就得,之後有貨打嚟問我仲要唔要。你得閒可以去睇下有無現貨呀。

男爵府

我前排買左 LG L FINO 比老人家

13XX 左右, 佢有個簡易模式岩新手, 用熟左就轉番普通版面, 佢影相仲會自動對焦即拍, 幾好用, 有埋執相既FUNCTION。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

紅米唔掂,阿媽果部用唔夠一年就快打柴,淨打出打入多

首頁

尾頁

跳至