0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Ar B 53曰人仔,要抱往先訓到,落床即哭,坐月咁耐,由第10日開始由朝到晚要抱,我冇一日夜晚可以訓。好灰!係米冇可能介到夜奶, 根本他冇可能訓到天光,由於他唔訓床,抱住先2個鐘會醒,每日訓小個10個中。唔知點算

大宅

回覆:想問ar b 一曰唔肯自己訓床=唔會介到夜奶:(?

BB訓甘小?好可憐、有冇人可以話比我知可以點?我基本上可以試嘅嘢都試曬,arB就黍2個月都仲係成曰哭,扭計,唔訓床,又話D,BB滿月後會好d嘅

大宅

引用:BB訓甘小?好可憐、有冇人可以話比我知可以

原帖由 Misskorea 於 15-01-03 發表
BB訓甘小?好可憐、有冇人可以話比我知可以點?我基本上可以試嘅嘢都試曬,arB就黍2個月都仲係成曰哭,扭計 ...
佢可能欠缺安全感,你有無用布包住佢?唔肯瞓床和戒夜奶應該係無關係

大宅

引用:Quote:原帖由+Misskorea+於+15-01-03+發表B

原帖由 WP1821 於 15-01-03 發表
佢可能欠缺安全感,你有無用布包住佢?唔肯瞓床和戒夜奶應該係無關係

...
有用包被,咩都try 曬仲係咁
如果他唔肯訓床我們抱住他, 他好易醒,咁即係冇機會跳過夜奶果段時間?一定要bb訓覺他先唔會扭奶飲..... 好灰

子爵府

回覆 Misskorea 的帖子

其實比佢喊下,佢習慣左有人抱住先瞓,抱得多,甚至抱住都會喊,我會放佢落床比佢喊,比個床鈴佢聽,喊到十幾分鐘,就過去拍下佢,同佢傾下偈,其實佢喊到倦,都會自己瞓,bb出世係醫院,都會喊,唔通啲護士會幫你抱到佢瞓為止?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

忍心d, 唔好抱喇.... 拍下佢好喇....

大宅

T.T.CatCat 發表於 15-1-3 09:12
回覆 Misskorea 的帖子

其實比佢喊下,佢習慣左有人抱住先瞓,抱得多,甚至抱住都會喊,我會放佢落床比佢 ...
絕對同意...我呀B仔而家3個多月....佢扭抱我都係放佢係床由佢喊....喊左半個鐘仲喊..我咪過去抱佢幾分鐘..THEN再放床...再喊...跟住我俾奶咀佢..佢唔食就算...食就食幾分鐘就跌出黎(因訓左就跌出黎架喇)...

我要佢知道媽媽係到....聽到佢喊...但唔係一喊就抱....喊到出晒汗我咪同佢抹...之後先抱幾分鐘..佢收聲喇...咪再放床床...佢其實好攰架喇...只係要人注意佢..

大宅

有d真係要忍心。我bb22日大,尋晚都由12點扭到3點,抱就喊小d,其實佢都已經不斷打咸路想訓。我最後頂唔順放佢在床喊左10幾分鐘自己訓左。認同在醫院姑娘都唔會不斷同你抱。
Btw,確保佢已經夠飽?

公爵府

叻叻勳章

好痛苦,係咁喊,好明白

大宅

引用:Quote:原帖由 WP1821 於 15-01-03 發表佢可

原帖由 Misskorea 於 15-01-03 發表
有用包被,咩都try 曬仲係咁
如果他唔肯訓床我們抱住他, 他好易醒,咁即係冇機會跳過夜奶果段時間 ...
我個仔同你bb一樣,我仔兩個月多d,
99縱到佢抱慣晒,唔肯訓床,要抱住先訓,
好辛苦,最後我比奶咀佢,
初頭佢都係咁頂出黎唔肯食,我又塞返入去,
之後慢慢就開始食下,食食下佢就自己訓著,
跟住佢就開始冇咁扭計了,
而家都肯食奶咀自己訓床仔

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得佢可能已經習慣咗抱喇,或者真係要狠心d

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Misskorea+於+15-01-03+發表B

原帖由 WP1821 於 15-01-03 發表

...
好坦白講,果時我都同你一樣,好灰,用盡所有可行的方法都無用,又要抱又要行又要哄,放低就喊。我都經歷過。開始時,我以為我湊得衰,點知原來我問番好多家長,都有同樣的情況,所以真係必經。
首先自己唔好怪自己先,我會諗bb係我個肚住左十個月,一離開左個肚,又要重新適應過所有,例如要學食奶,學習適應呢個世界,當然會好敏感,佢就會用喊去表達自己的需要,呢個時間就係bb建立對人的安全感,所以佢地未完全適應係好正常^_^

大宅

我bb都應俾老人家抱慣左,個半月人仔已成日要人扭抱,我都好掙扎唔知應唔應抱咁多,有人話唔抱佢喊得耐bb會覺得無人理佢,長遠會影響佢性格發展,我都唔知點做好....

大宅

有dbb有老人家所說的百日哭,我妹個女就好似你所講要喊足一百日。可能你抱得佢多習慣了,我開頭一個月都好似你甘,滿月後就見佢想訓即放下床仔,日日如是者,佢依傢放下床仔自己傾一陣計就訓了。加油!

大宅

回覆:想問ar b 一曰唔肯自己訓 ...

放落床一係哭,就算吾哭同他玩傾計搞成個中最後都哭,我試過唔抱但他可以哭個幾中係爆哭面紅出曬汗,中間有抱下但一放落床又爆哭又出曬汗面紅曬, 如果我又唔理他又可以哭個幾中、我未見過他自己收聲、我跟本冇可能唔理他、好痛苦

吸咀塞比他食又氹他,搞好耐耐他終於食肯訓但每次15分中左右又醍

由返屋企到而家差不多2個月我晚晚通頂,6、7點先訓。如果他又哭我又再湊過,陪月走左而家得我一個,老公要返工通頂係我!

介夜奶跟本冇可能, 好灰! 點解你們BB就算點難湊你們最後都有方法令B訓、點解我ar b 冇方法可以訓?

翡翠宮

試下用毛巾包實佢放係床仔度,不過成日抱都唔系好辦法,習慣佐人抱就唔會自己訓

別墅

我b出世到2個幾月一直都係日夜顛倒,日頭落床無問題,夜晚一落床就喊,明明瞓著都唔可以落床,因為夠3個鐘食奶佢會自然醒,日頭如果佢無醒我都會3個鐘餵1次奶,但半夜如果我抱住佢係瞓著覺,我就唔會叫醒佢食,但要一路抱住

明白係極度辛苦,又好灰,人地話抱慣咗俾佢喊吓,但只有越喊越勁,喊到天光,試過晒好多方法都唔得,包括上網睇嘅任何方法都試過,都係唔work,見到其他bb無咁嘅問題其實都真係幾灰,但我個b係咁我都唯有接受,雖然c6要返工,佢都會同我一齊捱吓,譬如一食完飯我即瞓,瞓到1:30-2:00我起身,跟住到佢瞓

呢個情況突然喺2個月零1個星期改變咗,無端端佢夜晚11點就瞓,肯落床,到4-5:00先醒要食奶,真係好突然,嗰時我地已經放棄咗無再用任何方法對付佢,之後每日都瞓晏啲,以家多數11-12:00瞓,天光8點幾先醒,佢以家4個半月喇😆

所以你要加油啊~唔好放棄,亦唔好比較,我深信有啲bb可以用某啲方法,某bb啲唔得,但佢遲早一定得的

別墅

Btw, 我唔無ftm,日頭都仲要返工啊,諗返轉頭都唔知自己嗰陣點解咁勁可以捱得過,做媽媽就係一樣咁勁嘅事了

複式洋房

係啊!你甘抱法,已經俾佢習慣咗,忍心d俾佢喊下啦!如果唔係棧大人辛苦

侯爵府

我係99到坐咗2個月月,夜晚阿b一喊我99就會係房到沖出黎問咩事,所以果段時間我好大壓力,為咗唔嘈醒99,我唯有阿b一喊就抱佢,佢瞓著咗就放返佢落床,但最多都係瞓到半個鐘,所以果時好慘同老公輪班湊阿b,我坐完月返到自己屋企,第到晚我同阿b講返到屋企喇,我地宜家3個人同一間房,唔洗驚,爸爸媽媽都係身邊,第一二晚都有勁喊,我好忍心由佢,只係指吓佢,半個鐘後佢喊到累瞓咗,之後每晚都係放落床自己瞓著唔洗抱,一覺瞓到天光,所以有時真係要恨心d,由佢喊吓

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

首頁

尾頁

跳至