夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同老公結婚都有四年。。已經有一仔一女。。但係以為好開心。。但其實我愈黎愈倦。。。我係一個全職c9。。仔女大佢地都會有自己既性格同脾氣。。。有一次個女成12點都唔訓話要睇多啦a夢。。。以我老公就用耳機睇緊劇。。。突然間個電視機播唔到。。我就同女女講夜啦。。要訓唔好睇啦。。。佢就大喊。。。之後我老公就罵我做咩整喊個女。。。我就話你個女冇得睇多啦a夢先喊。。。佢唔信就發我脾氣。。。之後個女訓左。。。個女踢被。。當時我訓左佢仲睇緊劇。。。佢就話我係垃圾。。。當時我好無奈。。。點解你仲睇緊劇個時又唔幫手睇下。。我係唔係要24小時望到佢地。。

伯爵府

回覆:你地會為小朋友同老公經常吵架嗎?

好慘,我覺得男人對FTM有過高expectation,我真係唔敢做FTM!
個仔病會話你照顧唔好,成績差會話你唔識教,佢哋唔會諗吓自己其實都有責任照顧同教導小朋友!

伯爵府

引用:我同老公結婚都有四年。。已經有一仔一女。

原帖由 mei_ling1020 於 15-01-04 發表
我同老公結婚都有四年。。已經有一仔一女。。但係以為好開心。。但其實我愈黎愈倦。。。我係一個全職c9。。 ...
呢個問題係你老公一D都唔尊重你,長此下去,你對仔女必定學埋你C6,你要好好同C6傾下wow

翡翠宮

間中都會吵兩句,但係大家都有共識,要教好小朋友

翡翠宮

回覆:你地會為小朋友同老公經常吵架嗎

會,絕對會~

尤其初初出世個陣,5日一大吵,3日一少吵,吵到我都覺得好累,有諗過放棄,但又無理由個女出世先黎離婚~

依架阿女2歲5個月,情況好好多喇!!

翡翠宮

原帖由 mei_ling1020 於 15-01-04 發表
我同老公結婚都有四年。。已經有一仔一女。。但係以為好開心。。但其實我愈黎愈倦。。。我係一個全職c9。。 ...
唔使覺得無奈,應該要鬧番佢~

我個陣都係咁,好乜鬼都係我錯咁,之後我忍無可忍,決定起革命,佢話我乜都鬧番佢,以前我因為唔想家嘈屋閉而選擇唔同嘈,點知原來咁係唔得既,佢真係以為自己啱哂,越變本加厲~

我初初鬧番佢,變得一言九頂個陣,佢都有講過話我惡左好多,我話「我係你身上學番黎既,你啊成日話我我咪唔佢鬧番你囉」~

翡翠宮

你呢d情況都發生過係我身上,但我老公就無咁惡,講的說話亦無咁難聽~

但都係鍾意乜鬼都入我數,試過個女訓左,我坐係疏化休息,佢見到個女無蓋被,就叫我幫個女蓋被,我話「你經過見到,乜唔係應該你去蓋咩??點解係都要我做姐,你做爸爸,你幫個女蓋被唔得既??」

翡翠宮

仲有,佢個陣時最鍾意批評我點湊點教女,搞到我好大壓力,於是,佢再話我就同佢講「咁叻,你黎湊囉,你湊得好過我,我咪聽你講囉」,然後繼續話「平時都係我湊開,你認為你了解個女多or我呢??你知個女的脾性咩??你知個女的飲食習慣咩??」

同埋,我老公淨係識「縱」個女,仲話我成日鬧個女,依架佢咪自己受番哂囉,因為個女完全唔聽佢話,佢依架知衰喇!!

瑪瑙宮

鬧老婆係垃圾, 佢太過份了, 您唔即時話番佢做垃圾佬? 您唔好野野都受晒喇, 只會令佢變本加厲.

我係您即刻出黎做野. 您而家唔想, 都要安排遲下出番黎做野.

瑪瑙宮

小貓1124 發表於 15-1-4 16:17
好慘,我覺得男人對FTM有過高expectation,我真係唔敢做FTM!
個仔病會話你照顧唔好,成績差會話你唔識教, ...

我有個 fd 遲職自己湊, 個小朋友成績唔理想, 佢老公話佢: 自己湊都咁

大宅

回覆:你地會為小朋友同老公經常吵架嗎?

我老公都好離譜,好緊張小朋友。我有朋友一年先來屋企坐下佢黑我面話搞亂小朋友生活作息。其實我哋係廳,小朋友係房瞓有咩問題。好唔尊重我。又話家長教育好重要,報名同我去兒童無限上左8小時課程,之後就成日批評我,我好似做咩都錯。總之成日黑面。連我每日追睇的電視劇只係一小時都話,總之小朋友係屋企唔好開電視。我忍唔到同佢吵,同佢講左湊大小朋友我會出家。其實由生第一個小朋友後的壓力我一直有出家想法。我老公算專制又成日黑面,繼續生活都係為左小朋友。

男爵府

間中都會吵下咁,吵完又即刻無事。

大宅

陪月勳章

引用:好慘,我覺得男人對FTM有過高expectation,

原帖由 小貓1124 於 15-01-04 發表
我都係ftm... 但我老公從來都唔會咁喎! 點解又關ftm事? 跟本係個男人有問題啦

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-04+發表好

原帖由 Shione 於 15-01-04 發表
我都係ftm... 但我老公從來都唔會咁喎! 點解又關ftm事? 跟本係個男人有問題啦

...
個人感覺而已,身邊朋友係FTM都係咁complain,我唔知喎,都冇機會亦暫時唔會做FTM

伯爵府

引用:+本帖最後由+Nancy20090615+於+15-1-4+21:0

原帖由 Nancy20090615 於 15-01-04 發表
我表哥都係咁,結果離婚,佢嫌個老婆咩都做唔好~
可能係個別事件掛

大宅

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+Shione+於+15-01-04+發表我都

個人感覺而已,身邊朋友係FTM都係咁complain,我唔知喎,都冇機會亦暫時唔會做FTM

...
明嘅,我都係講吓個人睇法嗻。只係覺得如果個男人叫得個老婆做「垃圾」嘅, 就算個女人出嚟做working mom做到成隻牛咁, 個男人都唔慌會同你分擔家務兼多謝你付出啦。一個女人如果handle得掂個男人, 佢做咩角色都會handle得個男人貼貼服服。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小貓1124+於+15-01-04+發表個

原帖由 Shione 於 15-01-04 發表
明嘅,我都係講吓個人睇法嗻。只係覺得如果個男人叫得個老婆做「垃圾」嘅, 就算個女人出嚟做working mom做到 ...
真係睇人,我係working mum,我老公好尊重我,我成日諗如果我係FTM,佢一定唔會囉,因為我係連飯都唔識煮,家務都唔多做!c6一日到黑話我做唔到FTM,佢對FRM要求好高!
放工淨係湊小朋友,同佢玩ja~我c6都係叫我搵錢好過,一日到黑叫我轉份高薪啲,但高薪啲就冇得大部分日子準時收工,所以我唔理佢。
真心佩服FTM,之前全職湊個仔兩星期,命都短幾年

珍珠宮

小manman 發表於 15-1-4 17:25
你呢d情況都發生過係我身上,但我老公就無咁惡,講的說話亦無咁難聽~

但都係鍾意乜鬼都入我數,試過個女 ...
我老公曾經都係咁! 成日咩都叫我做, 壓力大到爆左佢幾獲!
上次仲同我講 "上次我自己一個人都搞得掂阿女丫!"
我回佢, "咁下次我唔會幫你準備定晒阿女既野, 你自己同佢刷牙, 洗面, 襯衫(我女好麻煩, 要搵幾件衫比佢襯, 呢度都玩我10分鐘), 著衫, 執袋, 食早餐!"

佢即時同我講 "對唔住老婆, 拜託你下次都幫我整好晒先!"

哼!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

大宅

引用:好慘,我覺得男人對FTM有過高expectation,

Totally agree. 頌有能力搵錢真係寧願工照反,自己搵錢請工人都唔做FTM.

大宅

引用:Quote:原帖由+mei_ling1020+於+15-01-04+發

原帖由 小manman 於 15-01-04 發表
仲有,佢個陣時最鍾意批評我點湊點教女,搞到我好大壓力,於是,佢再話我就同佢講「咁叻,你黎湊囉,你湊得 ...
超憎人咩事都入晒人地數。做人父母照顧係雙方責任,好似輸打羸要咁,仔女心情好就咩都好,一有唔舒服喊下ee arar...一定係阿媽有問題🌀我c6都係咁... 勁興🔥

首頁

尾頁

跳至