單親天地

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

你既情況應該未去到冇得救,同BB爸爸再傾吓,有時間就睇番呢度啲舊帖,你問既問題,好多人之前都有分享過.

子爵府

回覆:我今年24歲,準備做未婚單親,有同樣經歷可交朋友嗎

不如你想清楚先,做單親唔係咁易,你思想又唔夠成熟!

公爵府

引用:Bb 7月就出世了,大家可唔可以分享d經歷同

原帖由 Kikiiz 於 15-01-06 發表

Bb 7月就出世了,大家可唔可以分享d經歷同埋都想認識有同樣經 ...
做單親好辛苦…最好有屋企人幫手啊

男爵府

月餅勳章

回覆 Kikiiz 的帖子

雖然板主講得啱,樓主情況未至完全冇得救,但很明顯樓主及其C6都不成熟。樓主C6終日沉迷打手機忽略樓主需要固然不對,但如果樓主不改變自已心態,勉強將BB生下不但無法留住C6,只會害己害人。
樓主而家可以做既有:
1. 找專業人士輔導 / 睇精神科醫生 (擔心樓主可能有情緒病 / 抑鬱症)
2. 無論最後能否留住C6,保持心境平靜,你的情緒會直接影響BB,甚至可能會因此小產
3. 如果真的要選擇墮胎,請找私家醫院 / 婦科醫生 / 家計會,不要返內地 / 非法做,後患無窮
4. 如果金錢能力,親友支援足夠,決定將BB生下來,要做一個負責任的媽媽,不要以為生下來丟給親人養就一切可以完結。
5. 情緒安定點的時候,可以嘗試聯絡C6看看可否有復合空間,但如真的不行,不要勉強

做單親不容易,做未婚單親,更難。你可以無視其他人的指點和目光嗎﹖當朋友出去玩,但你卻因為照顧幼兒失去娛樂、進修....等空間,你可以接受嗎﹖如果未來遇到其他追求對象,對方及對方的家庭可以接受到你嗎﹖

不講那麼多了,樓主還有甚麼想知道或者傾談可以PM我。

如你真的要生下來,要做一個好媽媽!

男爵府

BK Milk勳章

樓主導要係處理好情緒問題,快d搵社工同見醫生啦,真係好擔心隨時失控會影響到小朋友呀!
做媽媽,唔可以再任性,就算幾唔滿意都唔好再擲嘢,小朋友同你都可能會受傷,同埋小朋友會有不良陰影

複式洋房

引用:+本帖最後由+Kikiiz+於+15-1-6+16:31+編輯+

原帖由 Kikiiz 於 15-01-06 發表

Bb 7月就出世了,大家可唔可以分享d經歷同埋都想認識有同樣經 ...
雖然未必係同樣經歷,不過我都支持你,如果想傾,pm我,我bb六個月啦,有咩都可以幫下手,多個人多個幫忙。

洋房

我今年23歲,都準備做未婚單親,bb7月尾出世

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同你同年,我女就6歲lu,單親路真係唔易行最重要身邊有人支持你

感激遇上你~

大宅

遊學勳章

同您同年..有2個..自己照顧
我同佢有D事都未結婚"算係單親媽媽"
做單親不容易.最好有屋企人幫下..
會成日覺得自己情緒唔係甘好..
或者想傾計可以PM我..^^

洋房

我20.都係未婚單親 真係好辛苦.要諗清楚.同有決心去做一個無比耐性既好媽媽.

洋房

想搵人傾計可PM我.

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Kikiiz 於 15-01-06 發表本帖

原帖由 六月之星 於 15-01-06 發表
做單親好辛苦…最好有屋企人幫手啊
加油!

別墅

單親 真係好辛苦, 超強能力。超健康身體

大宅

我都係今年21.都係未婚單親媽咪,bb個半月,一個人湊真係好辛苦

大宅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

大宅

引用:單親+真係好辛苦, 超強能力。超健康身體

原帖由 sqo8ops 於 15-03-23 發表
單親 真係好辛苦, 超強能力。超健康身體
Agree 又要八點番工又要半夜兩三點, 六點餵夜奶

Catmanbb

複式洋房

最重要係有人幫手...一個人是攪唔掂

首頁