自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 bb妹 於 15-01-09 發表俾人蝦

原帖由 good_pig 於 15-01-09 發表
未必,有d人真係唔會經一事長一智。女仔更加要醒d
做女仔真係要醒d, 始終古惑既男仔實在太多,好似我表姨甘俾男人呃完一次又一次仲搞到欠債十幾萬,聽媽咪講話佢由細到大都係好蠢成日俾朋友揾笨果d黎,學極都唔識\"精\"

子爵府

回覆:hinabb23 的帖子

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:Koala_Chu 的帖子

同我家情況一樣
我都會選聰明。
品德就點樣性格都要教。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 15-01-09 發表未

原帖由 lovelyyy 於 15-01-09 發表
做女仔真係要醒d, 始終古惑既男仔實在太多,好似我表姨甘俾男人呃完一次又一次仲搞到欠債十幾萬,聽媽咪講 ...
騙財又騙色

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:聰明 定 戇直

生子當如孫仲謀

你若盛開, 蝴蝶便來!

琥珀宮

引用:今日同同事食lunch講開生仔,如果有得揀佢

原帖由 hinabb23 於 15-01-08 發表
今日同同事食lunch講開生仔,如果有得揀佢地想生個“(1) 聰明但會學壞”的,好過生個“(2)戇直担屎唔偷食” ...
我揀聰明,有信心教到唔學壞,就算壞咗也可改過!人蠢無藥醫,會比人蝦比人呃,唔會開心!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聰明

而且我無耐性,對住唔醒目既人會嘔血.

大宅

回覆:聰明 定 戇直

我囡戇直但容易唔開心,囝醒目又成個開心果咁,你問我,我一定會揀醒目,因為有辦我睇,阿囝氹得人開心就多人錫,就算阿囡明明乖過阿囝都冇得比。阿囡返學比人蝦都唔出聲,做阿媽好忟 : 點解你咁都唔講比老師聽!但好無奈佢嘅本性如此,我忟都冇意思。

禁止訪問

大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:hinabb23 的帖子

男爵府

引用:其實呢個世界都有好多聰明正直嘅人或者又蠢

原帖由 ieht 於 15-01-09 發表
其實呢個世界都有好多聰明正直嘅人
或者又蠢又無恥嘅人(tree gun) 。。。

男爵府

引用:我囡戇直但容易唔開心,囝醒目又成個開心果

原帖由 tinyan428 於 15-01-09 發表
我囡戇直但容易唔開心,囝醒目又成個開心果咁,你問我,我一定會揀醒目,因為有辦我睇,阿囝氹得人開心就多 ...
真人真事,多謝分享

侯爵府

寧願戇直都唔揀奸仔, 每個人都有自己的命, 有時就算你點聰明也敵不過天意.

首頁

尾頁

跳至