在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計劃陪伴他們幼稚園及初小階段,同事們認為我會不習慣,所以想自己做好心理準備……作為過來人,你們會否不習慣或曾後悔?

洋房

回覆:由在職媽媽,轉為全職媽媽,你有後悔嗎?

Up

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

轉工都要適應架啦, 習慣方面都係一段時間就會慣, 呢d 係睇人.

後悔真係一d 都冇, 懷緬過去就以前有d 而家冇, 因為乜都係你睇人好人睇你好, 我會學習去珍惜現有一切.

複式洋房

不後悔, 做咗FTM幾個月, 真係覺得自己跟返小朋友KG功課後佢進步快咗。

唯一懷念係以前的人工, 現在花錢唔可以好似以前咁隨心, 話買就買。

禁止訪問

回覆:Franceschingyi 的帖子

大宅

我都係岩岩轉左ftm,我覺得自己照顧BB好開心。不過真係覺得自己賺錢買野係開心點,想買就買唔使諗咁多。所以有得必有失,無得諗咁多,唔行就唔知條路點,行左就唔好後悔。

男爵府

絕對無後悔。 雖然之前都有朋友好奇怪我會放棄份工(我份工都算揾得多。係筍工).
但我始終覺得錢/工係可以揾過。 但bb 大咗就係大咗。。到呢一刻都覺得自己做對咗決定

侯爵府

做咗ftm 4個月,暫時都未後悔,好enjoy Tim

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

水晶宮

引用:已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計

原帖由 Franceschingyi 於 15-01-16 發表
已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計劃陪伴他們幼稚園及初小階段,同事們認為我會不習慣,所以想自己 ...
冇後悔,雖然攰過返工,但值得

大宅

做左FTM半年,我係阿仔1歲半時辭工接番佢番屋企自己照顧既.
初時都覺得既辛苦架,當時仲係最熱既夏天,照顧BB同做家務日日做到出汗好過做yoga.
要慢慢適應,同上面好多媽咪提及既一樣,買野特別係買衫都唔可以好似以前咁爽手.
但睇住BB學習進步神速,由乜都唔識講,到今日有問有答,係咁同你傾計,
又肯食多左不同種類既食物(之前阿麻照顧,只係食粥仔),體重一日一日增加.
番playgroup又鐘意同其他小朋友玩,番到屋企仲識匯報番上學學左乜野俾爸爸聽.
當初辭工都好唔捨得份人工,但呢d一點一滴,見到BB成長同進步,
我都覺得值得.
努力吧,媽咪!
鵝要健康

大宅

冇後悔
既然選擇左, 好努力咁去做
現在仲要照顧第三個, newborn baby, 好攰, 但enjoy!
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

水晶宮

冇得後悔啦!當初有左,工都返唔到,暈到死,局辭職

水晶宮

引用:已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計

原帖由 Franceschingyi 於 15-01-16 發表
已決定放棄全職工作,在家照顧兩個仔仔,計劃陪伴他們幼稚園及初小階段,同事們認為我會不習慣,所以想自己 ...
Support, 我大B3歲,剛轉FTM, 將來都唔打算返工了,老公全力支持,而且我之前set比自己做FTM前的目標亦已達到(留比下一代的資產),所以真係可以無憾做FTM

水晶宮

可以陪住仔仔成長,好開心,任何事都係有得有失架啦

大宅

DicksonMaMa 發表於 15-1-19 00:33
做了ftm 2個月 勁辛苦 攰 忙 無得瞓 休息
但,總比有個只當bb是寵物的工人好
係連去廁所都只有1分鐘 所有野 ...
同意你既講法, 雖然會懷念返工日子, 但做左FTM後先知咩叫幸福

複式洋房

回覆:bbjoanna 的帖子

冇後悔,係辛苦過番工,但見小朋友開心,讀書又唔錯,值得!不過冇錢了,要出番嚟做嘢…

男爵府

BK Milk勳章

我仲係WORKING MAMA...可以話你知,有機會做FTM唔會後悔的﹗我日日番工BB都喊住要我唔好返,當我好狠心唔理佢出門口,我會好內疚,然後慢慢地發現佢開始痴工人多D...因為當父母番工時,工人係唯一一個照顧佢的人...................見到BB咁痴工人,果種無奈同心痛,真係即刻想辭職唔做﹗可惜現實唔容許..

伯爵府

放心, 你唔得閒後悔架喇

男爵府

做左三個月,勁enjoy. 如果煮完飯,有人洗碗會更開心。

首頁

尾頁

跳至