嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔就嚟一歲,平時都係煲粥俾佢食,佢鍾意食好似爛飯咁既粥,但係 成日都係食半碗佢就開始唔想食! 成日bu返出嚟! 我唔知係咪我啲未整得唔好食因為我冇調味! 佢好鍾意食重味野! 之前整過芝士三文魚西蘭花粥佢好鍾意食,但係唔可以餐餐食芝士架嘛! 想幫佢轉番平時食既野,但係佢就唔鍾意食,結果有幾日都要食芝士粥!
我又唔識啲食譜所以問大家同大家分享下! 有冇好味食譜介紹呀?

我唔知佢其實係未餓所以唔肯食吖定係點!
大家可唔可以分享下你哋嘅時間表,一日食幾多餐固體啊?

我個仔朝早七點半食奶之後會食早餐粥仔或者麥片或者水果
十點零十一點開始瞓晏覺十二點左右會醒時候會比佢食奶同粥
之後中間食水果
六點鐘就食晚飯粥
夜晚八點一支奶瞓覺!

多謝大家!

男爵府

回覆:一歲BB胃口差,想請教食譜,

同你好接近

0700奶
0900大人碗一碗粥
1230粥
0330面包茶點之類
0600粥
0900奶
0930訓覺

大宅

引用:我個仔就嚟一歲,平時都係煲粥俾佢食,佢鍾

原帖由 Amazingb 於 15-01-25 發表
我個仔就嚟一歲,平時都係煲粥俾佢食,佢鍾意食好似爛飯咁既粥,但係 成日都係食半碗佢就開始唔想食! 成日 ...
如果唔肯食正餐就唔好俾飲奶同水果,試下正餐格4個鐘其間咩都唔好俾食

大宅

引用:我個仔就嚟一歲,平時都係煲粥俾佢食,佢鍾

原帖由 Amazingb 於 15-01-25 發表
我個仔就嚟一歲,平時都係煲粥俾佢食,佢鍾意食好似爛飯咁既粥,但係 成日都係食半碗佢就開始唔想食! 成日 ...
只俾早同晚奶

回覆 Amazingb 的帖子

您好 Amazingb,一般一歲BB開始食3餐固體、2餐奶,時間表個個唔同,最緊要按BB需要進食呀! 媽媽時常改變BB既食材,進食方式,唔同既配搭,顏色鮮艷/味道突出/造型特別既食物都可以吸引到BB食慾,好似ABC粉、星星粉、剪細左既意粉、上海麵、烏冬,煮淋D,配合新鮮、天然既食材俾BB試。另外,媽媽可以俾BB自己拿住食物來咀嚼,顏色、形狀、體積、質感不同的食物,如生果、煮熟了的紅蘿蔔/菜莖、卷旦、熟食物整既壽司,三文治,可以鍛鍊BB手、眼協調,和對食物興趣架。加油!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至