自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:快啲睇星期日檔案

C6同班fd話班B6表演揾食吸水啫又可以過檔揾過件, 不過C6口快快話我老婆生2件肚腩fit過佢地好多

男爵府

伯爵府

成個節目我以為睇緊金雞不知所謂!我地就做到訓覺時間都無,呢班人就走去學呢樣果樣,垃圾

Singpiano    發表於 15-2-2 00:12

子爵府

引用:

原帖由 tanatbb 於 15-02-01 發表
嘩,個肚腩咁就唔好咁著啦!真係勁厚面皮,個妝又唔知想點!

侯爵府

嘔血

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

香港媽媽想收工見個小朋友都唔知幾難!話每日只做呢D野…………冇言……

Singpiano    發表於 15-2-2 00:12

子爵府

回覆 ~Exit~ 的帖子

男爵府

引用:我唔明點解你地唔可以係好既角度睇內地人佢

原帖由 SIUBKT 於 15-02-01 發表
我唔明點解你地唔可以係好既角度睇內地人
佢地肯做義工,老師去幫人,教人都幾好啦
次次D人一講到大陸人就發 ...
x2

子爵府

我深深體會到,以前要返工,真係忙到嘔,收7,8点先回到家,近1年自已湊返仔,送完個仔返學去食早餐,覺得自己係異類,隔離全部都係唔鹹唔淡嘅廣東話,我以前有整開甲,依家因為湊仔冇整了,

男爵府

其實係咩真係需要講得咁難聽呢?
又唔係食阿公,又唔偷又唔搶,只係人在异乡有自己生活者;
若節目係介紹嫁外國jm做翻上述舉措,唔知道評價會唔會大加讚揚其融入當地呢?

男爵府

KAHOI 發表於 15-2-1 19:51
妖...又係美化佢地囉

中港婚姻悲劇 新來港少妻離婚搶公屋 http://www.passiontimes.hk/article/02-10-2014/8501
防止虐待長者協會2014年2月9日公布,2013年共接獲2,872宗長者求助個案,較2012年上升約8%,更是連續5年上升。當中超過六成個案屬財產侵吞,最高金額涉及800萬元。除了經常出現的逆子欺騙父母財產外,近年頻繁的老夫少妻中港婚姻,也引發不少涉及新來港人士的個案。
根據《蘋果日報》、《太陽報》等報道,防止虐待長者協會錄得超過250宗涉及公屋單位要分戶或作恩恤安置的個案,當中大部分涉及從大陸新來港「家庭團聚」的年輕妻子,來港幾個月就向較為年長的港人丈夫提出離婚,以博取社署恩恤發放綜援,再攜子以單親人士身分,申請公屋單位,把港人丈夫置之不理,又或者以不同手法,迫丈夫遷出原住的公屋單位。
協會表示,更有個案是有新來港少妻在年老配偶面前,與其他人發生性行為,以精神虐待方式,迫對方同意離婚。

禁止訪問

引用:Quote:KAHOI 發表於 15-2-1 19:51 妖...又

男爵府

loer_er 發表於 15-2-1 19:46
Promote新移民女性

頭條日報 http://news.stheadline.com/dailynews/headline_news_detail_columnist.asp?id=54025&section_name=wtt&kw=13

中港婚姻的離婚率更高達五成。

===========

獲居港權 棄老夫個案多 http://the-sun.on.cc/cnt/news/20121201/00407_007.html

有社工指出,老夫少妻的中港婚姻,很多個案顯示女方獲批單程證來香港,取得居港權後,即辦離婚手續,撇下年老的丈夫不顧。
香港防止虐待長者協會助理總幹事林文超指出,香港存在不少老夫少妻家庭,大部分涉及中港婚姻,當中觀塘、深水埗及黃大仙區佔多數,相關家庭問題亦特別多,包括為感情、金錢問題爭執,甚至出現虐老的情況,
長者被內地少妻虐待,很多時因羞於啟齒而啞忍。

公爵府

伯爵府

其實,又真係有好多新移民女性take up咗一啲本地人唔想做嘅工種,例如侍應,清潔女工。都係正正常常人一個,自食其力,唔應該用有色眼鏡睇佢哋。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

我見己轉台

水晶宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章

引用:我見己轉台

原帖由 lam133 於 15-02-01 發表
我見己轉台
我熄機,我覺得很選擇性報道!

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 lam133 於 15-02-01 發表我見

原帖由 natjosejim 於 15-02-01 發表
我熄機,我覺得很選擇性報道!
係囉,又唔講下hK媽

首頁
23456...8

尾頁

跳至