在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

可能我個人嘅性格本身係好焦慮,特別係對新嘅未試過嘅情況。
下星期二就返工了,BB差不多兩個月,好唔捨得好唔放心好多野擔心。
擔心唔夠人奶;阿媽幫我湊湊唔掂;BB冇咁痴我;放工返黎屋企好忙冇晒自己時間;同老公小左溝通⋯
各位媽媽啱啱返工時係咪都係咁?

別墅

回覆:好焦慮

係,返左工之後會習慣,不過預左會好攰,放工你會唔會自己湊番BB?

wcpcelia    發表於 15-2-9 19:33

公爵府

准備要番工係咁嘅,憂慮比較多D,過排就冇事喇

大宅

引用:係,返左工之後會習慣,不過預左會好攰,放

原帖由 litteEE 於 15-02-07 發表
係,返左工之後會習慣,不過預左會好攰,放工你會唔會自己湊番BB?
我放工後會自己湊番呀,有時番到屋企9點幾都未食飯。
一定會好累!

別墅

回覆:kt55 的帖子

係呀,我放工去99屋企湊番BB,返到屋企仲要做家務,阿B夜晚又成日扭計,我同老公每晚都無覺好瞓,攰爆

大宅

回覆:好焦慮

慢慢黎啦!我上星期同你一樣好多擔心好焦慮。依家返左一星期開始習慣返。你要相信幫你湊B嘅人,唔好俾自己太大壓力。我同老公依家一日訓得五個鐘,係攰爆但收工返去見到bb會超開心!

男爵府

啱啱返返工喺咁,遲D就會好嘅喇,唔好咁焦急,放鬆D心情,加油吖。

大宅

引用:准備要番工係咁嘅,憂慮比較多D,過排就冇

原帖由 hoganbaby 於 15-02-07 發表
准備要番工係咁嘅,憂慮比較多D,過排就冇事喇
聽你咁講都舒服d,thanks!

大宅

引用:係呀,我放工去99屋企湊番BB,返到屋企仲要

原帖由 litteEE 於 15-02-08 發表
係呀,我放工去99屋企湊番BB,返到屋企仲要做家務,阿B夜晚又成日扭計,我同老公每晚都無覺好瞓,攰爆:igiv ...
咁日頭返工邊有精神。
你bb幾大個?

大宅

引用:慢慢黎啦!我上星期同你一樣好多擔心好焦慮

原帖由 Munchkin.K 於 15-02-08 發表
慢慢黎啦!我上星期同你一樣好多擔心好焦慮。依家返左一星期開始習慣返。你要相信幫你湊B嘅人,唔好俾自己 ...
聽你咁講好鼓舞,希望我可以盡快適應!
你bb日頭比人照顧有無異樣或者扭計d咁?

大宅

引用:+本帖最後由+芝芝媽咪+於+15-2-8+22:55+編

原帖由 芝芝媽咪 於 15-02-08 發表

啱啱返返工喺咁,遲D就會好嘅喇,唔好咁焦急,放鬆D心情,加 ...
多謝你鼓勵,我會加油!

別墅

星期一至三返工精神都仲0k,到星期四開始跌watt..超眼瞓,不過放工返到屋企見到BB就好開心

大宅

引用:星期一至三返工精神都仲0k,到星期四開始跌

原帖由 litteEE 於 15-02-09 發表
星期一至三返工精神都仲0k,到星期四開始跌watt..超眼瞓,不過放工返到屋企見到BB就好開心

...
我都相信返到屋企見到BB會好開心。我現在出街幾個鐘都好掛住佢。

別墅

加油呀!!

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

Easy....everything will be alright~
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

引用:加油呀!! +

原帖由 litteEE 於 15-02-09 發表
加油呀!!
多謝!

大宅

引用:Easy....everything+will+be+alright~

原帖由 anixon 於 15-02-09 發表
Easy....everything will be alright~
咁又真係個個在職媽咪都要經歷過嘅!

大宅

引用:可能我個人嘅性格本身係好焦慮,特別係對新

原帖由 kt55 於 15-02-07 發表
可能我個人嘅性格本身係好焦慮,特別係對新嘅未試過嘅情況。
下星期二就返工了,BB差不多兩個月,好唔捨得 ...
我同你一樣係好易焦慮既人,我都就快返工,你所擔心既野全部都係我諗過既,加上我又夜放工,更加擔心少時間對bb,依家先明白在職媽媽真係好犀利

男爵府

要有心理準備呀, 我當時放左三個月產假, bb比奶奶湊, 復工後面對大量工作要做, 放工做家務再去99家睇bb, 又係農曆新年前夕, 辦年貨大掃除封利是, 總之做不完的工作, 情緒好差, 個人好煩好累

加油!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+kt55+於+15-02-07+發表可能我

原帖由 pizzafat 於 15-02-09 發表
我同你一樣係好易焦慮既人,我都就快返工,你所擔心既野全部都係我諗過既,加上我又夜放工,更加擔心少時間 ...
在職媽媽厲害,好同意!同時要兼顧好多樣野。
你幾時番工呀?大家都要加油希望盡快適應!

首頁

尾頁

跳至