跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好
我剛剛在香港用189獲得pr身份
好想過澳洲,但計完條數有點驚
以一個5年rn 為例,假設年薪60k,
稅後40k,一個月有3300
當我租一個350/week的房,一個月要1400
差不多用了我人工一半,未計車,油錢
以上是以我一支公計算,我不知道仲有咩雜費
如上網,保險等
aftertax人工已經比我在香港低
澳洲的消費仲咁貴

想問下大家,來到澳洲是否月月清?
另外想問下澳洲的rn jm
係邊個網站有最多最齊的rn工作?
在香港的work history在澳洲會算入experience嗎?
而家真係苦惱中,因我在澳洲係冇親友support的

男爵府

回覆:RN的迷思

1: should be around 2500 per fortnight if you are willing to do sat and sun, but you need to do salary packing and meal entitlement (NSW only)

2: internet and home line is around 60aud per month, mobile is around 50 per month

3.even I am the only income, we still can save around 500 Aus per month for our daughters

4. Hong Kong experience count also as long as you have letter from hospital to proof it

男爵府

http://nswhealth.erecruit.com.au

別墅

回覆:snoffy 的帖子

個人認為一支公,最方便,可以去增擴見聞之餘,又可以快快在4年內打好根基,能屈能申,自己又拿到Citizen,第時要申請老婆visa,仔女citizen去澳洲都容易,不用第時有老婆仔女,得自己一個有PR,其他人冇就麻煩啦!當然,有女朋友在香港或其他,又另計啦!你現在都唔去,第時有小朋友

別墅

回覆:vivianchau 的帖子

重多開支,又要攪學校、讀書,如在澳洲生BB,通常要太太自己帶,又要選好的學校區住,開支更多啦!先拿了citizen, 回港結婚生小朋友先,又有親友support,再儲下錢,之後先返就幾時都得啦!

複式洋房

vivianchau 發表於 15-2-15 18:23
重多開支,又要攪學校、讀書,如在澳洲生BB,通常要太太自己帶,又要選好的學校區住,開支更多啦!先拿了ci ...
最怕去到澳洲收入低左之餘又冇錢剩, 咁到時想在澳洲置業怎麼辦...
其實很好奇大家是否全都帶住幾百萬過去的
冇就盡量唔好去?

複式洋房

JamesFoo 發表於 15-2-15 10:03
http://nswhealth.erecruit.com.au
謝謝JamesFoo!!你俾的資料很有用!!請問最容易搵工仍是NSW嗎?

別墅

引用:個人認為一支公,最方便,可以去增擴見聞之

原帖由 vivianchau 於 15-02-15 發表
個人認為一支公,最方便,可以去增擴見聞之餘,又可以快快在4年內打好根基,能屈能申,自己又拿到Citizen, ...
同意,一個人冇咁多限制,你係rn我覺得已經比其他人易搵工,喺呢邊最緊要有穩定嘅收入,錢可以慢慢儲,置業都唔係最緊要,當然儲到錢買樓就最好,但係有份工有收入慢慢打好基礎都未遲

唔係個個都帶幾百萬過嚟,至少我唔係

公爵府

引用:Quote:vivianchau 發表於 15-2-15 18:23 重

原帖由 snoffy 於 15-02-15 發表
最怕去到澳洲收入低左之餘又冇錢剩, 咁到時想在澳洲置業怎麼辦...
其實很好奇大家是否全都帶住幾百萬過去的 ...
你一个人,租間房咪算囉,全包方便,又平d。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

其實兩睇啦!香港都有好多人冇錢置業,但澳洲政府有比較全面的福利制度,是一個小朋友成長的好地方,如果只單看四年收入小了,而不看未來四十年,連試都未試過,試咗起碼知自己喜不喜歡嘛!

如果只是大人,咁香港又多姿多釆,不失為一個低稅的好地方!

所有嘢都有得有失,現在,移民門檻越來越高,最重要是不要後悔呀!

別墅

Jamesfoo, 你話要有醫院信先可 count experience. 我係 auz 做左3年野返 HK 之後做左半年 clinic 同 3年保險公司 (RN post) 而家份醫院工做左 1.5年。 咁我返去時係咪 clinic 同保險公司D experience 都吾 count 只 count hospital experience. 其實而家好多 RN 都不只做 hospital. 我保險公司D同事全部係 RN.

別墅

如果香港有樓同有剛出世的小朋友,就儲多幾年$先,再睇下續唔續到RRV,先考慮再過唔過來,老公的意見都好重要𠺢!

男爵府

snoffy 發表於 15-2-15 21:01
其實很好奇大家是否全都帶住幾百萬過去的 ...
Nursing's income is not as back as you think compare with hongkong (PS: used to work in QM under HA 10 years ago)...............is just the tax rate in australia is really high, but we have more cover in australia, and as i said, if you are willing to work sat/sun or even work more one day in agency, will be fine ^^

男爵府

snoffy 發表於 15-2-15 21:11
謝謝JamesFoo!!你俾的資料很有用!!請問最容易搵工仍是NSW嗎?
compare with other state, yes ^^

男爵府

gorgorbb 發表於 15-2-16 03:12
Jamesfoo, 你話要有醫院信先可 count experience. 我係 auz 做左3年野返 HK 之後做左半年 clinic 同 3年保 ...
if that is RN post, that should be counted ^^"

複式洋房

引用:如果香港有樓同有剛出世的小朋友,就儲多幾

原帖由 vivianchau 於 15-02-16 發表
如果香港有樓同有剛出世的小朋友,就儲多幾年$先,再睇下續唔續到RRV,先考慮再過唔過來,老公的意見都好重 ...
謝謝你客觀的意見!
心急過黎正正係因為怕過幾年自己人又老又適應唔到澳洲d total care同冇好拍擋hca既生活

別墅

現在,你重有起碼5年左右時間。

同澳洲有substantial ties,又要contribute 澳洲的 well being和之前有compelling reason不留澳,先可以grant RRV咋!

最重要是咩決定都不要後悔就得啦!

大宅

引用:Jamesfoo, 你話要有醫院信先可 count exper

原帖由 gorgorbb 於 15-02-16 發表
Jamesfoo, 你話要有醫院信先可 count experience. 我係 auz 做左3年野返 HK 之後做左半年 clinic 同 3年保 ...
HR要求封信要寫最小有呢3樣嘢:
1. 你職位title
2. 你負責工作的內容,及
3. 你共工作的小時。佢地唔睇\'年\'資,係睇你所工作的小時,如果工作內容同你揾到果份工的工作唔同,佢地係唔會計你在幾耐。

以上係NSW Health的做法,其他states, 同private hospitals做法一唔一樣就唔知。

複式洋房

引用:Quote:原帖由 gorgorbb 於 15-02-16 發表Ja

原帖由 car_li 於 15-02-16 發表
HR要求封信要寫最小有呢3樣嘢:
1. 你職位title
2. 你負責工作的內容,及
學到野thx

複式洋房

引用:現在,你重有起碼5年左右時間。同澳洲有sub

原帖由 vivianchau 於 15-02-16 發表
現在,你重有起碼5年左右時間。

同澳洲有substantial ties,又要contribute 澳洲的 well being和之前有com ...
原來要咁複雜睇怕都盡量唔續,已經搞手續搞到怕怕

首頁

尾頁

跳至