想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我同C6 努力左大約一年喇,不過大家愛愛的時間都好有限,唔係佢攰就我攰。
我同佢都有睇中醫,之前做身體檢查都話正常的,不過就一直都未有好消息。
今年我過左35 架喇,另外我啲M 係勁唔準嘅。
舊年12月尾我的起心肝,打去BOOK婦產科醫生,因為想真係詳細睇下到底我地係咪啲細位出左問題。
終於等到3/2 第一次見醫生,好好彩,醫生話我呢邊就99% OK,可以考慮自己試多幾個CYCLE或者直接試 NATURAL 嘅IUI,至於C6,就可以做IUI 個陣睇埋佢丁丁嘅情況。
由於要同時間鬥快,我決定左做IUI,約左醫生12/2 睇下有冇一粒熟嘅卵子,個日照到嘅係大約14mm, 一粒咁多,咁醫生就請我接住個幾日用排卵棒CHECK住佢有冇大,如果到16/2 OK(唔得就要打破卵針,要過多幾日),咁就早上請C6留丁,我LUNCH 去做IUI。
結果搞到15/2 半夜紅D先轉色,16/2 朝一早再量埋體溫,CFM有上升,就拿拿聲叫C6去留丁喇~
臨做之前,醫生同我講,C6丁丁型態 (1%) /活動量麻麻地,不過勝在量多。
由於都係抱住試一試嘅心態,本來都有啲緊張嘅,但到後期索性當一定FAIL,等M到,因為呢個星期,完全谷M FEEL~ 中段試過綠D:白雪雪,紅D:極淺控。
好喇,到今日,見到體溫一直無回落,用支過期嘅曼仔 + 綠D,有結果喇!(晏啲去埋驗血)
雖然衣加未知係咪會痴實,但都想鼓勵大家,放鬆,全交托神,會有你想要嘅結果!
附上今早圖片。

大宅

引用:我同C6 努力左大約一年喇,不過大家愛愛的

原帖由 hellobaby_01 於 15-03-02 發表
我同C6 努力左大約一年喇,不過大家愛愛的時間都好有限,唔係佢攰就我攰。
我同佢都有睇中醫,之前做身體檢 ...
恭喜您!!

侯爵府

回覆:我16-2做IUI,好似有結果喇

恭喜您

侯爵府

回覆:我16/2做IUI,好似有結果喇

公起

大宅

認識瑞士牛牛第一回

Thx so much! 其實真係好緊張,我混亂。

伯爵府

回覆:我16-2第一次IUI,好似有結果喇 (高齡,m唔準)

洋房

引用:我同C6 努力左大約一年喇,不過大家愛愛的

原帖由 hellobaby_01 於 15-03-02 發表

我同C6 努力左大約一年喇,不過大家愛愛的時間都好有限 ...
恭喜妳呀。。。Bb會痴實妳㗎!!

大宅

回覆:我16-2第一次IUI,好似有結果喇 (高齡,m唔準)

恭喜……

大宅

引用:+本帖最後由+hellobaby_01+於+15-3-2+13:33

我同C6 努力左大約一年喇,不過大家愛愛的時間都好有限 ...
恭喜啊!
請問你話\"15/2 半夜紅D先轉色\"..係轉深粗定由深粗轉淺?

&你體溫上升左幾多?thanks!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

因為我試左成年,加上我M 唔準,所以我一直係用紅D,近呢幾個月加埋體溫。
排卵日紅D一定要深粗,所以15/2 轉色係深粗的。
其實想知紅D 準唔準,只要你睇返你排卵(即深粗)後來14 - 15日係咪黎M,如果係的話,大多數係有排卵。
M 唔準只係因為卵子成熟需時不同,而排卵後絕大部份人都係14-15 日黎M的。
體溫方面,我月經黎嘅時候/等排卵時大約係36 - 36.3, 我13/2 體溫係36, 16/2 早上已經係36.5, 大約有0.5 度的升幅。

真係多謝大家。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 hellobaby_01 的帖子

恭喜您....bb痴實你~~~

大宅

認識瑞士牛牛第一回

驗血報告返左黎喇,痴實痴實!

大宅

恭喜您

珍珠宮

恭喜!可以分享iui醫生名嗎?我都高齡,但我醫生一開始已叫ivf,想睇下其他意見

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我的醫生係 Dr. Lo Siu Fai Leslie (盧兆輝醫生), 係之前有朋友嘅家姐OK 左介紹我的,佢兩胎都係IUI。
第一次見面 C6 陪我一齊去,因為我地都覺得要小朋友係兩個人的問題。
第一次,同 Dr. LO 傾左一陣,了解左我地嘅情況,跟住照陰超,睇下有冇蛋,同埋睇下子宮的情況,例如有冇息肉之類。
雖然我M 係唔準,但係因為都睇中醫調理左成年,咁我子宮內部都OK,見到有蛋蛋,成長中。我都有問駛唔駛照埋輸卵管,佢話如果我個子宮OK,可以暫時當個輸卵管OK 先,真係試左兩個CYCLE 唔得再決定,因為照輸卵管都係好痛嘅。
Dr. LO 話因為IVF 個創傷會大啲,如果睇我個情況OK 的話,可以試左IUI 先,順便驗埋C6嘅丁丁。IUI 成功率係 10-15%, IVF 大約係 35%。
前前後後就係呢個月搞掂左喇,我係 Natural 嘅 IUI, 無打針塞小白球,因為最後粒蛋自己走出黎,連破卵針都唔駛打,前後加埋用左 $9K 有找。希望你都快啲好孕到。

珍珠宮

Thx!請問即你全程冇用針藥的natural iui?因見寫要9k,我醫生同參考其他jm就用藥iui要大約呢個數,所以驚自己睇錯。

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我合共見 Dr. Lo 三次:第一次:陰超檢查、柏氏末片、Consultation = $2,660
第二次:陰超睇下粒蛋蛋,度期做 IUI = $1,600
第三次:正式 IUI + 洗精= $4,500

係俾左咁多喇。Dr. Lo 同姑娘好好人架,我係好想搵佢生架,只係佢封刀喇。

珍珠宮

多謝回覆,明白曬,Thx!

別墅

我想問塞小白球會唔會影響綠d結果?
我今日綠d有兩條線,但得day 23, day 16 做nature iui.
咁樣,即係點?

大宅

恭喜晒

首頁

尾頁

跳至