在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡六個月大,近排我個人好down好無動力,囡都唔想湊,淨係想自己一個人靜吓,唉

複式洋房

回覆:little.k 的帖子

四大長老識湊B嗎?

男爵府

揾朋友或親人睇住BB,你出去抖幾個鐘,得唔得?

男爵府

引用:四大長老識湊B嗎? +

原帖由 kamfatty 於 15-03-02 發表
四大長老識湊B嗎?
我同我99唔啱,佢唔上嚟已經係最大嘅幫忙,好在佢近排好少上嚟,而我父母身體不太好

男爵府

引用:揾朋友或親人睇住BB,你出去抖幾個鐘,得唔

原帖由 Minipoma 於 15-03-02 發表
揾朋友或親人睇住BB,你出去抖幾個鐘,得唔得?
其實我有工人姐姐,只不過我唔太放心,同埋我囡埋身食人奶,所以就算我自己出街我四個鐘就要返屋企

男爵府

回覆:情緒低落

我老公問我係咪有抑鬱,點解成日唔開心成日發脾氣黑口黑面,我自己都唔知點解?

子爵府

引用:我老公問我係咪有抑鬱,點解成日唔開心成日

原帖由 little.k 於 15-03-02 發表
我老公問我係咪有抑鬱,點解成日唔開心成日發脾氣黑口黑面,我自己都唔知點解?

...
我同你一樣 成日黑埋塊面
我有姐姐,又係唔放心
同6299唔啱 見到就憎
自己父母又身體欠佳

男爵府

引用:Quote:原帖由+little.k+於+15-03-02+發表我

原帖由 MYSONPY 於 15-03-02 發表
我同你一樣 成日黑埋塊面
我有姐姐,又係唔放心
同6299唔啱 見到就憎
你小朋友幾大呀?

象牙宮

little.k 發表於 15-3-2 22:20
囡囡六個月大,近排我個人好down好無動力,囡都唔想湊,淨係想自己一個人靜吓,唉 ...

情緒病...情緒低落, 人是有情緒的, 有時高, 有時低. 正常的.
壓力太大, 情緒會低落的.

行公園... 每天給自己1-2小時, 什么都不理. try try.
情緒低落, 連續几星期, 看家庭醫生.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-02+發表我

原帖由 little.k 於 15-03-02 發表
你小朋友幾大呀?
16個月了
但我心情已比舊時好
因小朋友開始大 會比反應我 交流多左
但可能我個人較負面同唔悶得 就唔係好慣咁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咩事咁down?

男爵府

bosch 發表於 15-3-3 00:51
咩事咁down?
無返工覺得自己一事無成,唔識煮飯唔識做家務,一定要有姐姐幫手,相反除咗餵母乳,姐姐可以自己一個人湊b,我好似仲無貢獻過姐姐

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

little.k 發表於 15-3-3 01:12
無返工覺得自己一事無成,唔識煮飯唔識做家務,一定要有姐姐幫手,相反除咗餵母乳,姐姐可以自己一個人湊b ...
咁你又唔好睇到自己咁低微. 單係餵人奶已經冇人可以代替你.

如果有人幫你睇住bb 一陣, 你不如出去搵野學, 出去鬆一鬆又同人交流下, 自己心情都會好d. 唔識煮飯可以去學, 坊間有唔少烹飪課程可以一試, 返到屋企唔會即刻變廚神, 但點都會學到d 野, 返到屋企咪再試下練習下, 人人都係咁學煮飯架啦.

做家務咪慢慢學, 唔識咪睇說明書, 再唔識咪上網搵資料同埋問人, 呢d 係邊做邊學.

男爵府

引用:Quote:little.k+發表於+15-3-3+01:12+無返

原帖由 bosch 於 15-03-03 發表
咁你又唔好睇到自己咁低微. 單係餵人奶已經冇人可以代替你.

如果有人幫你睇住bb 一陣, 你不如出去搵野學, ...
謝謝你

侯爵府

我有時都會係咁,阿囡都係6個月,佢又成日唔飲奶,每餐都要餵成個鐘,有時真係心情會唔好,但我仲衰冇人幫,唯有頂硬上,等老公放工返黎,我會叫佢湊住先,自己休息一下,做一陣自己鐘意做嘅野,如你有工人,可以得閒落街行吓鬆吓氣都好

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

別墅

Same here我知有姐姐幫已好好多,但我並不是真正可以做"太太",好多湊b嘅野都會自己落手落腳做

大宅

回覆:little.k 的帖子

加油呀。咁你對平日鍾意做嘅嘢,會唔會都提唔起興趣?夜晚瞓得好唔好?
可以趁唔使餵奶的幾個鐘頭,去做吓運動。

大宅

little.k 發表於 15-3-2 22:57
其實我有工人姐姐,只不過我唔太放心,同埋我囡埋身食人奶,所以就算我自己出街我四個鐘就要返屋企

...
其實你有四個鐘都好好呀!打扮靚D,約朋友食吓lunch,行吓街,輕鬆吓!

珍珠宮

little.k 發表於 15-3-3 01:12
無返工覺得自己一事無成,唔識煮飯唔識做家務,一定要有姐姐幫手,相反除咗餵母乳,姐姐可以自己一個人湊b ...
有個值得信頼的工人,你好幸福!我間中都會好down,我自己湊2個小孩。

男爵府

引用:Quote:little.k+發表於+15-3-3+01:12+無返

原帖由 Minnie2010 於 15-03-07 發表
有個值得信頼的工人,你好幸福!我間中都會好down,我自己湊2個小孩。
其實姐姐唔算好好,做嘢唔主動,要叫先做,清潔麻麻,好似新年前叫佢抹窗,佢話唔喜歡爬高爬低,係勝在對我個囡好囉。

首頁

尾頁

跳至