在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

喺公司做咗咁多年真喺好唔捨得,但為咗個女點都要鼓起勇氣去做應該做嘅事。

複式洋房

我都好想做FTM呀~~~

複式洋房

回覆:calockb 的帖子

如果計啱條數,可以考慮吓!
都明白生活逼人,喺好難決擇的。

男爵府

侯爵府

回覆:終於鼓起最大勇氣遞辭職信決心轉Ftm

我都煩惱緊辭職問題,剛生了第二個,奶奶湊唔掂倆個,我老公又唔想我辭職,得佢一份收入壓力好大。諗緊應該如何是好!

大宅

引用:喺公司做咗咁多年真喺好唔捨得,但為咗個女

原帖由 劉家大少奶 於 15-03-06 發表
喺公司做咗咁多年真喺好唔捨得,但為咗個女點都要鼓起勇氣去做應該做嘅事。

...
我同你一樣,好唔捨得份工,畢業做到現在就來15年,我星期一終於同公司講左辭工,因我菲姐剛續約兩個月就話唔做,我兩個2歲4個月,好難請工人,所以咪唯有喊住辭工!希望我可以勝任這份24小時on call的工作!

複式洋房

回覆:vincelo29 的帖子

各位媽媽,等吓我哋兒女上咗小學之後,再出返來做工作啦!我都陪伴女兒4年,非常開心。做了小學生,又忙碌又辛苦,特別在這地方。大家享受吓同小朋友童真時光。

男爵府

回覆:hsiehmama 的帖子

我相反, 做左10年, 都冇咩歸屬感, 仲越做越心淡,唔係人工同福利算係咁, 走左9年, 宜家囡囡4個月大, 想自己湊番, 到佢大左要返學, 對嘅時間就越黎越少, 咁你地做左咁耐, 公司有冇留你地?

別墅

我份工都做左8年幾,由assistant做到manager, 公司一早覺得我生完會辭職返屋企湊仔,放完產假後返工仲升職加薪,但我上星期都遞左信,bb而家4個月,真係好想多d時間陪住佢成長,呢d係幾多錢都買唔到,兩三年後等bb返左學再工作都未遲

複式洋房

回覆:vincelo29 的帖子

加油呀!
其實我都驚驚哋

複式洋房

回覆:hsiehmama 的帖子

聽到你咁講又放心啲!
希望可以勝任ftm工作啦

複式洋房

回覆:sumpo 的帖子

我經理同我講既然我決定咗,都唔知講咩好,然後傾咗陣…佢話都唔想收我呢封信…但又冇好刻意留囉

複式洋房

回覆:henwingbb 的帖子

跟我情況差不多,只是我沒有升職

大宅

上司極力留我,話可以就下時間,又話可以no pay leave,又話可以轉半職,不過人工就由初入職計,總之希望我可繼續,不過我心已決,我話最多做埋三月,之後義工咁返去幫手handover後,慢慢退下!

複式洋房

我都準備遞信做ftm, 其實我都唔捨得做左12年份工,呢份工對我來講又愛又恨。經理收到風我想走,又係話唔想收我封信,仲約左我星期一lunch傾計

男爵府

引用:我份工都做左8年幾,由assistant做到manage

原帖由 henwingbb 於 15-03-07 發表
我份工都做左8年幾,由assistant做到manager, 公司一早覺得我生完會辭職返屋企湊仔,放完產假後返工仲升職 ...

洋房

我反而後計劃個仔上小學(今年9月)就遲職。因為而家佢都係返全日學。還有一個很好的姐姐看顧。但升上小學,因需要應付的東西比較多。所以近幾個月在腦裡都不停想著自己是否真的需要離職。但退一步想清楚,離開公司,僱員關係就劃上句號。但仔女唔同,佢地係跟我地一世。他們的將來就是我們的成就。就因這一點,更加支持離職轉FTM的決心。老實講,真係好唔捨得做左18年O既公司。

別墅

引用:我反而後計劃個仔上小學(今年9月)就遲職。

原帖由 CHU00 於 15-03-09 發表
我反而後計劃個仔上小學(今年9月)就遲職。因為而家佢都係返全日學。還有一個很好的姐姐看顧。但升上小學, ...
我都喺阿囡今年9月上小學,細仔就K1,諗緊好唔好做FTM。喺呢間公做咗10年。除咗人工,無嘢值得留底

禁止訪問

別墅

回覆:fans116 的帖子

好羨慕

首頁

尾頁

跳至