婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我老公個細佬兩公婆搵四萬幾
兩公婆生完 又係俾老爺奶奶湊仔
都係俾4000
大時大節 都懶有孝心出下雙糧俾8000
包食包住包湊一至日24小時包埋照顧佢地隻狗
仲包埋水電煤

生完唔想湊 就唔好生
同埋俾咁小錢
當自己係大爺既話
你預左你老爺奶奶周圍唱你

公爵府

我有個舊同事, 結婚搬入老公的居屋. 帶埋隻狗, 6299擺明唔like 都無計接受.

居屋原本62名加佢老公, 之前佢老公的兄姐都有份供, 但搬走之後就個老公供.

而家迫左個62除名, 得番個老公名, 都算. 仲要叫99用佢名加62再申請公屋, 唔想同6299住.

我話....吓....您咁都得?

佢不停話6299有幾衰.....

但我話間居屋係您6299之前的公屋手換, 而家又咁, 會唔會衰左d? 佢唔想答我.........

禁止訪問

回覆:happywingyin 的帖子

男爵府

回覆:maybbc 的帖子

咁似嘅...我C6大嫂幾年嚟由$0蚊加到$1000一個月,俾99湊佢個女,包24小時全天候一日幾餐,包埋大嫂放工番99家食晚餐及第2日lunch box都係咁啦…

大宅

引用:咁似嘅...我C6大嫂幾年嚟由$0蚊加到$1000一

原帖由 BabyFungT 於 15-03-09 發表
咁似嘅...我C6大嫂幾年嚟由$0蚊加到$1000一個月,俾99湊佢個女,包24小時全天候一日幾餐,包埋大嫂放工番99 ...
嘩...叫你C6 個大嫂慳返個1000 ,留返黎俾自己醫病啦...公主癌未期呀!

chiubabyboy    發表於 15-4-18 11:41
APIGMA    發表於 15-3-17 12:01

男爵府

回覆:Pandorrabbity 的帖子

所以其實$9000 post樓主都只係過份坦白啫,俾佢更刻薄嘅大有人在啦。

別墅

回覆:點解要del左9000蚊包食住湊仔post

如果6299唔反對,都係一個願打一個願捱。99唔願意大可以講明唔做,又無得逼嘅,何必兒媳面前裝好人,背後唱通街呢。

同樣,新抱想點咪開聲講,6299受咪受,唔受就搵第二個方法,呢個世界唔會邊個無咗邊個唔得。

每個方法對每個人都各有得失,無可能“又要馬兒好又要馬兒不吃草”!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

人無恥則無敵, 相信大把人仲衰過佢, 佢錯在仲好意思post上來叫人評理, 點知意見係咁一面倒

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:咁似嘅...我C6大嫂幾年嚟由$0蚊加到$1000一

原帖由 BabyFungT 於 15-03-09 發表
咁似嘅...我C6大嫂幾年嚟由$0蚊加到$1000一個月,俾99湊佢個女,包24小時全天候一日幾餐,包埋大嫂放工番99 ...
啲個真係極cheap,一千蚊都俾得出手個下勁

侯爵府

其實我覺得9千算係咁,佢地住公屋,租屋都係1千蚊左右,其實慳慳地夠cover 開支,起碼唔洗99蝕俾佢地,要99補貼都仲嫌3嫌4嘅人大有人在

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

我想講佢算係咁都有9000,聽過4000全包2000又有,唔比都有,係佢都係唔多岩架喇,不過唔係最過份的呢

水晶宮

回覆:lovececing 的帖子

唔止錢既日弓口

水晶宮

回覆:藍嵐 的帖子

唔止錢既問題架,係太多要求了,要人辭工、自己放工仲要99繼續幫手,覺得自己放工要休息,但99唔駛?自己返工少係屋企少用水電食既錢,但99及bb呢?總之自私。
係可以比佢差,但點解要同更差的比呢

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:+本帖最後由+happywingyin+於+15-3-9+11:50

男爵府

睇左,認真講,衰過佢既大把,我屋企已經有一件包食2大2小,包住2小,湊24小時,只有紅日湊大果個家庭樂,365日全年無休
兩老一年放幾日假去旅行發老皮人工比工人多dd慘過工人偏偏兩公婆人工好高...慘過工人..!不過一個願打一個願挨

琥珀宮

佢地呢d人以為老人家冇野做,係屋企只不過睇住個b,好似好輕鬆咁,比幾千已經係好多,反正老年人出去又搵唔到工,係屋企搵到幾千已算好好啦,未咁大口氣奉指咁囉

複式洋房

但有d其實係d 6299 好恨湊孫㗎喎,咁果d又點計?

珍珠宮

BabyFungT 發表於 15-3-9 12:15
唔係呀?!

大宅

talkative 發表於 15-3-9 14:48
其實你6299唔覺係問題,就已經唔係問題了
佢地同呢兩公婆嘈過果兩公婆拎個孫黎威脅兩個老人家
唔係冇問題
係睇下幾時有野架咋

大宅

Dreamie 發表於 15-3-9 15:10
但有d其實係d 6299 好恨湊孫㗎喎,咁果d又點計?
我奶奶成身骨痛又周身病
係佢地未有小朋友之前
講明唔想理 想返工

依家奶奶講親佢兩公婆都喊晒口

你話我冷血又好咩都好
係佢自己攞黎
我都係唔會再幫手

首頁

尾頁

跳至