自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

前排搞完搬屋叫做settle好晒d野
一直都好想養狗, 不過屋企唔大只可以養一隻細狗
尋日去左一間朋友介紹的舖頭睇中左隻迷你長毛蠟腸
C6怕佢悶好想養夠一對, 我哋要返工, 怕照顧唔到兩隻咁多
請問如果我真係買狗要注意d咩?
仲要考慮d 咩?
希望大家比比意見

用戶要求終止服務

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:想養狗, 但想先問問大家意見先

希望你可以領養
狗鋪買狗好多時狗仔本身已經有病,三思

PandaRabbitttt    發表於 15-3-11 21:13
cffw    發表於 15-3-11 16:43
A_lcy    發表於 15-3-11 12:25
望咩呀望

大宅

你地都要返工,邊個照顧狗仔?

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章

領養代替購買

joyce02    發表於 15-3-11 15:57

珍珠宮

你住果處可唔可以養狗嫁?

伯爵府

請支持領養

你去舖頭買狗,變相支持狗場養狗繁殖。

領養,給毛孩一個家。

cffw    發表於 15-3-11 16:44

珍珠宮

畀面勳章

領養代替購買

如果做唔到希望你唔好養

因為要花好多心機同耐性

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

1)在你把我帶回家之前,請記得,我的壽命約有10~15年;你的離棄;會是我最大的痛苦。

2)請給我一點時間,讓我了解對我的要求是什麼。

3)
信賴我--那對我非常重要.

4)
請別對我生氣太久,也別把我關起來當作是懲罰。你有你的工作、你的娛樂、你的朋友,但你是我的僅有。

5)
請偶而對我說說話,縱使我不懂你說的內容,但我能了解那是你的聲音在陪伴我。

6)
你要知道無論你如何對待我,我將永遠不會忘記。

7)
當你打我時請記得,我其實擁有可以咬碎你手骨的尖銳牙齒,我只是選擇不咬。

8)
當你因為責罵我的不合作、固執或懶惰之前,請你想想,是否有什麼正困擾者我?或許我沒獲得我應有的食物?我已經很久沒在溫暖的陽光下奔跑?又或者我的心臟已經太弱及太老?

9)
在我年老時請好好照顧我,因為你也是會變老的。

10)
當我要捱過最辛苦的歷程時,請千萬不要說:「我不忍心看他」或者「讓我不在場時才發生」。只要有你和我在一起,所有的事都會變得簡單容易接受,請你永遠不要忘記,我愛你。

養狗真係一生一世,

我個隻係人地生左多得制, 領養,
係松松, 今年6歲,
佢一直好乖好聽話, 冇病痛..
但一病既手術費, 醫藥唔係你想像得到咁貴..

主人要成日留意佢身體有咩唔妥, 有問題就要立即見醫生。
仲有就係開頭教佢要比時間耐性,
我而家都成日怨自己太忙, 冇時間陪佢

PandaRabbitttt    發表於 15-3-11 21:15
JP930    發表於 15-3-11 14:17
小氣公主    發表於 15-3-11 13:48
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

畀面勳章

引用:希望你可以領養狗鋪買狗好多時狗仔本身已經

原帖由 bebebibi 於 15-03-11 發表
希望你可以領養
仲有D狗媽媽不斷比人迫生再掉好慘

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

別墅

先要確定屋苑可唔可以養狗
日常照顧狗狗邊個負責,要時常同佢地出街,病左要睇醫生
如果係未成年狗狗,要少食多餐,可唔可以安排到?
每年要同佢地打針,每個月食心絲蟲藥+滴頸,每3個月食杜蟲藥

如未養過狗,建議先養一隻,因狗狗返到屋企教去廁所/基本禮儀都要一定時間,一次過2隻我怕你地攪唔掂

當然,希望你地領養代替購買,領養的狗狗通常都比較乖,亦唔駛擔心買到病狗的問題

PandaRabbitttt    發表於 15-3-11 21:16

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:前排搞完搬屋叫做settle好晒d野一直都好想

原帖由 小碗子 於 15-03-11 發表
尋日去左一間朋友介紹的舖 ...
仲要考慮埋將來結婚生小朋友就更冇時間照顧佢,搬屋又多大廈唔俾養,病親就過萬醫藥費

伯爵府

BK Milk勳章

小碗子 發表於 15-3-11 11:56
考慮清楚會唔會生小朋友,好多人到有左時就話99唔比、阿媽唔比、老公唔比之類要遺棄隻小動物。
考慮清楚有冇時間心時經濟條件去照顧佢,
仲有要有照顧佢一生一世嘅決心。

伯爵府

想生BB熱投

我都係養一對,同一隻分別不大,係狗地有個伴。教嘢教一隻,第二隻自動識。想當年我阿狗仔企腳wee wee,今時今日我家狗女都係同狗仔一樣咁痾。

I am Agent P

子爵府

畀面勳章

先唔講領養問題,最重要係你會照顧佢一世嗎?包括健康與疾病?如果未有小朋友,諗清楚會唔會日後大肚,要b唔要狗,如果有小朋友,重要諗下佢地會唔會相處唔到

公爵府

要顧及的野太多, 我都想養, 但見朋友的狗狗生病時, 每次的醫藥費係超貴.
做手術過萬....

想一下, 如狗狗要醫病, 要您比2萬, 3萬, 5萬, 咁醫唔醫? 有無能力醫?

想到呢度, 我認我孤寒, 所以....唔養.

侯爵府

引用:前排搞完搬屋叫做settle好晒d野一直都好想

原帖由 小碗子 於 15-03-11 發表
領養啦唔好買啦!
我貓貓剛剛走左,我打算抖一排再領養一隻貓回家

大宅

bebebibi 發表於 15-3-11 11:58
希望你可以領養
有留意過, 不過以大狗為主
細狗年紀太大, C6對短腳狗有情意結...
睇左好耐睇唔啱
呢間朋友介紹, 應該唔會呃我哋

伯爵府

hanbb 發表於 15-3-11 12:06
請支持領養

你去舖頭買狗,變相支持狗場養狗繁殖。

建議樓主search 下狗場點繁殖 d 狗

水晶宮

問清楚領養的手續/要求.

首頁
12345...9

尾頁

跳至