跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為在網上見到L1B 係可以申請太太及子女到美國居住及讀書, 想知如何處理, 現老公公司申請了L1B 工作簽證, 我和子女是否可以同行.

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

L1轉綠卡唔洗自己搞,公司係想調你老公過來長駐,就會幫你做架啦,叫老公著緊d跟實HR就得。

申請乜都係,有配偶子女於一初申請當事人時一齊遞就最容易。申請L1時遞埋L2;轉排綠卡時大家一齊轉。
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

叫老公睇清楚relocation個package有冇包埋你地,有D公司費事煩未必有,
但如果冇的話就最好叫老公去爭取,否則做太空人真係唔好玩。
有的話就叫老公跟進下,最好一齊到就唔駛咁煩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

兩位, 唔該哂

但公司係太突然幫我老公申請L1B, 無提過L2, 因為十分之急要過美國總公司, 如果真係無幫我同對仔女申請L2, 我可唔可以自己申請架,

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

要明白叫你老公過美國做唔等於叫佢或你全家移民。公司可能根本冇唸過綠卡這回事。我公司耐不耐有外國同事過來一年幾個月就回國返自己崗位,都冇提話帶家屬來。

其實你老公應該醒水同HR講想帶家屬,否則上頭又點知?當然L2你可以自己上領事館搞,當過來遊覽視察環境都好。或者你老公來得幾次之後公司覺得佢好會幫佢搞綠卡呢?

公司有冇同你老公講會去幾耐?

複式洋房

佢公司無特別講幾耐, 一般一個Project 係2年既, 至於移民只係見下有無機會, 我地只係想仔女跟埋去讀書試下美國生活, 因為L2 好似係可以留係美國讀書, 讀兩年試下生活體驗, 往後先再算....因為都明白L1B 係唔大機會拎到綠卡...

但因為又唔想煩到公司, 所以先想知, 可唔可以自己去申請番L2.

大宅

It shouldn't be a problem that the company applies L2 for you, and it might be easier when they mention that your husband will come over with you and the kids on his L1 application. When it's approved, your L2 should be granted at the same time. I don't have any personal experience of applying for L1 or L2, but I used to work with a lot of Indian engineer contractors who came over with their whole families!

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

其實住宿都係會煩到架啦。唔通你又唸住自己搞點咩。。。
人地越早知越好。

大宅

我公司幫我攪梗L1A, 你Hubby公司有冇揾律師或顧問公司攪呀? 幚我攪嗰間顧問公司一開始已經要我填會同我一齊relocate 嘅親屬資料,係用嚟準備佢地嘅L2嘅!L2 成人可以做野,小朋友可以讀Public School𠺢!而我公司嘅relocation package 都係以成個family relocate 嚟同我negotiate 𠺢!我唔知其他美國公司係點,但起碼我做過兩間美國公司都係family come first... 所以唔好怕煩到佢地!無野重要過一家人喺埋一齊!同埋以我所知,L1B 都可以轉GC, 係睇你公司願唔願意做!機會均等,係時間會長D! 加油並祝好運!

複式洋房

公司係經律師處理既, 對方有問攞埋老婆仔女資料, 但就沒有提及L2, 只係講以L1B申請, 睇來我都要迫我老公問下個律師了.

首頁

尾頁

跳至