烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我知好多JM鐘意係網上搵食譜,但自己都係鐘意買cook book慢慢睇!

最近係台灣訂咗啲cook book返嚟,覺得「carol 餐桌上的美好時光」呢本書真係好好睇。本書排版靚同步驟清楚,內裏小文章又寫得好好!

可唔可以介紹下你哋覺得必收藏嘅cook book? 分享一下!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

煮屋企家常飯黎講, 我媽幾十年前方太cookbook 同而家個D咪又差唔多,係排下版,多D圖,改少少材料(豬變雞呾),咁又係一本新既cookbook

整甜品仲揾笨, 除左名廚 (不過好多材料用得個一兩次), 10本有8本都係個D野, 好似蛋糕咁,basic個份量比例攞到, 咪自己加ABCDE去改味, 一係去圖書館揭下唔同配搭, 洗鬼買咁多本咩, 一本好既已經好夠

男爵府

嘻嘻!都係㗎!所以想大家有冇推介下一啲好正嘅。

我唔知係咪怪癖, 我好鐘意儲cook book㗎!

伯爵府

回覆:一人一本cook book 推介

tony wong 啲書我覺得好ok,好滑,其他嗰啲blogger出嘅書真係慳反,初初買過一本二人免焗小蛋糕,有少少唔明,去問個blogger兩次完全唔理我。
另一本x太出嘅,我上網揾食譜仲好過。
有啲甜品食譜,發覺又係抄人。

芭芭拉

男爵府

所以我偏向買出名果啲作者。又覺得台灣作者又好啲!

另X太是?

侯爵府

引用:我知好多JM鐘意係網上搵食譜,但自己都係鐘

原帖由 monsterparentss 於 15-03-17 發表
我知好多JM鐘意係網上搵食譜,但自己都係鐘意買cook book慢慢睇!

最近係台灣訂咗啲cook book返嚟,覺得「 ...
Cook book我只用來攞靈感,通常睇完都唔會跟著份量,我會自由發揮。
所以我會選菜式比較多的書。

男爵府

我除咗Carol嘅麵包書外,會買Christine嘅食譜書,因為佢嘅味道對我胃口。
我姐姐跟足Christine食譜就唔使我點再教。

monsterparentss    發表於 15-3-19 00:16

伯爵府

媽咪面 發表於 15-3-17 16:49
tony wong 啲書我覺得好ok,好滑,其他嗰啲blogger出嘅書真係慳反,初初買過一本二人免焗小蛋糕,有少少唔 ...
我初初學整麵包,都係買咗香港某blogger本書,圖多字少,有d比例都唔係好啱。之後書展俾我買咗Carol本麵包書,真係好唔同,解釋得好詳細,佢又有blog, 成日有update.
其次係睇孟老師,周老師d書,都是台灣的。
香港推介江獻珠,蔡潔儀教中菜。

monsterparentss    發表於 15-3-19 00:16

男爵府

你哋真係好叻,睇得好仔細!我都發覺以前買落果啲蛋糕書同整出嚟有唔同,我仲以為自己水皮添!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Carol完全唔做代言唔幫人賣廣告,淨係呢樣已經知佢係有心人,佢個blog絕不藏私,有問有答,近年出嘅食譜書我只借唔買,睇完冇幾多本值得俾錢買,比例份量錯(可能校對得唔好), 幾年前跟過做,加多一倍粉都搓唔到,中晒伏。就算Youtube有片果d都未必掂,我d食譜書大部份係以前儲落或者係舊書。推介Julia Child嘅the art of french cooking, Jacques Pepin 嘅cooking my way, 江獻珠嘅中式點心(其實佢所有書都正), 傅培梅,李梅仙嘅書,仲有一本陳粉玉嘅香港街頭小食。

my005    發表於 15-3-19 13:40
monsterparentss    發表於 15-3-19 00:17
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

回覆:honeybibibibi 的帖子

X2

大宅

最近買了 Zoe Tsang 人氣西式料理 ,捧上手已經捨不得放下,在書店行了兩圈,急不及待要買。推介此書因全面,包含 頭盤,湯品,主菜,甜品。難得寶書。作者榮獲香港首位 米芝連 女廚 。

別墅

江獻珠的作品,好!

別墅

其實唔係話咩,有好多本地作家,可能係blog屆紅人,出D書,好一般。之前江老師逝世,用左600買佢成套書,做珍藏

monsterparentss    發表於 15-3-19 00:09

翡翠宮

大廚勳章

lalalumlum 發表於 15-3-17 23:47
我初初學整麵包,都係買咗香港某blogger本書,圖多字少,有d比例都唔係好啱。之後書展俾我買咗Carol本麵包 ...
同我口味一樣

翡翠宮

大廚勳章

rose-mag 發表於 15-3-18 01:20
Carol完全唔做代言唔幫人賣廣告,淨係呢樣已經知佢係有心人,佢個blog絕不藏私,有問有答,近年出嘅食譜書 ...
香港D blogger 食譜好恐怖

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tp168 發表於 15-3-18 03:10
香港D blogger 食譜好恐怖
咁又唔係所有嘅,都有有心同有料嘅,只不過而家出書太易,
自己俾錢都出到,書商又會搵D多粉絲blogger以保障銷量,
係唔係真係有料到都唔係咁重要啦,所以讀者要自己小心揀,
始終都係錢,大拿拿一百幾十,買完中咗伏都要搵地方放,
所以我而家都係去圖書館先借嚟睇下,覺得OK至會考慮買唔買。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

乜買整麵包蛋糕書會中伏架,本人初學,仲諗住求其買本黎整就ok

男爵府

回覆 yanngaimama 的帖子

嘩!我都好想呀!

男爵府

回覆 maggiepyau 的帖子

我都有睇過,再去書局睇下先!

首頁

尾頁

跳至