婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:YY_2011 發表於 15-3-26 11:31 Ok, t

原帖由 Onlybb 於 15-03-26 發表
咁比人拒絕又係難受d

但實際上佢都唔係坐係屋企好得閒, 又唔係住得近, 又的確難幫手的.
Thanks for your comfort. 囡囡K班會轉半日, 到時要請假了。

大宅

引用:既然佢都唔肯,咪出街食囖,唔好旨意99會幫

原帖由 wahiuma 於 15-03-26 發表
既然佢都唔肯,咪出街食囖,唔好旨意99會幫手
Yes, true. 但如囡囡唔舒服返唔到學, 她都會來幫睇的, 又唔係完全唔幫, 只是我們的期望跟實際情況有落差, 不開心而已。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Onlybb+於+15-03-26+發表你地

原帖由 YY_2011 於 15-03-26 發表
有兩歲半囡囡, 返全日N班。奶奶同外家都唔太近, 如去食飯再返家會好夜了。

...
唔好唔開心啦

你都識講住得唔近 日日返去食 來來回回

你又好難怪99唔想去你樹食飯俾你全家
99都會唸 你工人放假就要我去幫你 你當我係工人 part time

大宅

回覆:工人放假

奶奶不是頂更工人。
父母愛錫子女,所以你以阿女行先,不想佢夜訓。
但奶奶都有兩個未成家立室,未自立,未大個仔的兒子要照顧,不想他們無飯食,夜開飯,夜食完。尤其如果兩個仔要返工,也會有不便的。

大宅

其實咁小事點解唔自己解決 我同老公除左真係要搵人睇囡 無辦法請假 先搵屋企人幫手 仲要奶奶買埋送 煮埋比你地食 我真係唔好意思開口 仲要唔開心 都唔知有咩好唔開心 我工人放大假 煮到未煮 煮唔到未出街食 一係就叫外賣 咁簡單可以解決點解都要求人 自己羅黎唔開心 人地無必要幫你 人都係靠自己最好

侯爵府

我的育兒心得勳章

咁都正常既,果d全部係佢仔,無又唔係。。

大宅

引用:奶奶不是頂更工人。父母愛錫子女,所以你以

原帖由 ImaNewbie 於 15-03-26 發表
奶奶不是頂更工人。
父母愛錫子女,所以你以阿女行先,不想佢夜訓。
但奶奶都有兩個未成家立室,未自立,未 ...
奶奶最細的仔都三十多歲了。有工人時, 我地都invite奶奶同大伯每星期過來一天dinner, 只是他們不是個個星期來。

大宅

當然明白不是頂更工人。我們每星期請她上來晚餐, 就是想她休息一下, 大家聚一下。我們只是想親人之間互相幫忙一下吧。

大宅

引用:Quote:原帖由 ImaNewbie 於 15-03-26 發表

奶奶最細的仔都三十多歲了。有工人時, 我地都invite奶奶同大伯每星期過來一天dinner, 只是他們不是個個星期 ...
我知,二仔同得你結婚而女都十一歲,大佬三弟當然有番咁上下。
其實我係想你換位思考,不過你仲想緊有工人時請佢地來食飯呢D野,我估不是太work

大宅

回覆:ImaNewbie 的帖子

兩歲半Sorry

大宅

引用:Quote:原帖由 YY_2011 於 15-03-26 發表奶

原帖由 ImaNewbie 於 15-03-26 發表
我知,二仔同得你結婚而女都十一歲,大佬三弟當然有番咁上下。
其實我係想你換位思考,不過你仲想緊有工人 ...
I understand what you mean. Thank you.

男爵府

YY_2011 發表於 15-3-26 09:56
工人放假十幾天, 老公叫奶奶每星期一天過來幫手買餸煮晩飯, 佢唔應承, 但就每天煮飯俾我老公大佬細佬食, 心 ...
煮飯係自己屋企。我係奶奶都唔會特登黎煮飯。買d簡單煮。食下西餐都可以。

子爵府

引用:係呀,+但奶奶同大伯有時都會上我地屋企食晩

係呀, 但奶奶同大伯有時都會上我地屋企食晩飯。大伯同叔叔未婚, 如果奶奶過來一晚幫手, 對佢地影響不大, 佢 ...
我都覺得開到口 都唔幫手 好無人情味

水晶宮

你不如咁諗啦!99覺得未結婚既叔仔同大伯都係小朋友,唔煮俾佢哋食唔得架,但c6有老婆睇住,唔駛阿媽幫都得

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 YY_2011 於 15-03-26 發表係

原帖由 MYSONPY 於 15-03-26 發表
我都覺得開到口 都唔幫手 好無人情味
終於有人明白我的感受了! 多謝你! 其實有無住家飯食, 係咪真係幫手唔重要, 重要的是那份心, 有無真的關心個孫, feel 到的。

男爵府

引用:Quote:原帖由 Onlybb 於 15-03-26 發表你地

有兩歲半囡囡, 返全日N班。奶奶同外家都唔太近, 如去食飯再返家會好夜了。

...
其實, 你住地區, 兩邊都唔近要人幫手比較麻煩

伯爵府

引用:工人放假十幾天, 老公叫奶奶每星期一天過來

工人放假十幾天, 老公叫奶奶每星期一天過來幫手買餸煮晩飯, 佢唔應承, 但就每天煮飯俾我老公大佬細佬食, 心 ...
兩睇啦!你99过來好似幫你手,但如果佢过到嚟不断話你呢樣,話你个樣,煩Q住晒,咁不如一家三口出街食日土埋先番屋企仲好

琥珀宮

引用:工人放假十幾天,+老公叫奶奶每星期一天過來

其實你地原本個要求「奶奶每星期一天過來幫手買餸煮晩飯」,好似幾無謂,一星期一天煮飯,幫唔到d咩,自己出街食一晚都得啦!佢一星期一天幫買餸,同你地自己放假日買晒一星期餸跟本無分別,佢又唔知你地鍾意食乜!

我覺得佢可能咁唸所以先唔想幫!

子爵府

引用:Quote:原帖由+MYSONPY+於+15-03-26+發表我

終於有人明白我的感受了! 多謝你! 其實有無住家飯食, 係咪真係幫手唔重要, 重要的是那份心, 有無 ...
咪係 餐飯幾閒
有時候心意還重要。情人都計較 真係無野講

首頁

尾頁

跳至