夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我做咗5年全職媽媽,我老公都係認為他找錢返來係大曬!我有手有腳我都一樣有能力找錢,今日竟然話我大洗,同我講d錢個天跌落嚟嘅!
我究竟點大洗,我無買名牌又無搭的士,我每日都只係巴士接送小朋友返學放學,下午食個午餐,有時買下小朋友玩具,放學帶小朋友食下野!
係上次去迪士尼玩,買咗千幾蚊野,想自己開心下啫!
係咪咁就叫大洗?
我係咪現在開始午餐都唔應該食?食個午餐都要30幾40蚊喇!定係我應該買個雞尾包或者係食包餅做午餐頂到肚餓就算?
定我應該唔再用我老公錢,用曬自己私己錢先?
我真係好矛盾,請個工人揍都有人工收喇,我做全職媽媽無人工連洗少少錢都要話我大洗?
我真係好心淡!

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:找錢大曬?

每月有無傾比幾多家用
俾一个實數
用幾多吾需要再問佢攞
点用錢吾到佢理
我係俾一个數
俾完吾會再問
亦有錢儲下
反而係我講我老公大冼
俾一次錢
會無咁覺你用幾錢既
買左咩又吾g

水晶宮

BK Milk勳章

每人價值觀吾同
我就一定要出街食早餐
午餐就隔住屋企食同出街食既
另外再買送買日用品
去街興趣班水電煤等等
都係我包既

計得店條數
我又有錢儲下
我老公係吾會理我既
亦吾到佢理

但我就真係入迪士尼
除左食之外
係買過兩次公仔俾个仔
每个公仔都係百幾蚊我先買既
用千幾蚊買野我就真係吾捨得

係咪錢方面比較緊
所以先咁講
如果咁情況
不如返工自己有个錢

保障反自己
咁當然家用要照俾

大宅

我無實質的數㗎,只係他每個月擺錢落櫃桶,叫我自己有須要去攞!
我從來唔會數個櫃桶有幾多錢,我銀包無錢咪去攞囉!
咁我唸我自己用錢嘅咪頂盡都係午餐啫,我都好少買野比我自己啫!買都係買比小朋友啫!
我自己現在著緊對鞋都係爛咗先去買對新的!
我根本都唔明我點大洗?

禁止訪問

大宅

不過現在唸唸下我老公如果將我買奶粉尿片條數又計落我度,而斷定大洗掛!

男爵府

引用:我無實質的數㗎,只係他每個月擺錢落櫃桶,

原帖由 Yusum 於 15-03-31 發表
我無實質的數㗎,只係他每個月擺錢落櫃桶,叫我自己有須要去攞!
我從來唔會數個櫃桶有幾多錢,我銀包無錢 ...
所以女人唔好全部倚靠老公,自有能力搵返個錢自己袋,就係因為你係全職要靠佢,所以講句野都大聲啲,喺佢心目中佢只係覺得你食佢著佢洗緊係佢既錢,佢唔會著眼你既付出,比著我我會洗得佢仲多,拎左唔用儲起佢都好,呀仔返學就做part time,賺到自己做私己,呢啲男人實覺得你冇左佢唔得,所以唔好比佢睇死

djhoney    發表於 15-3-31 17:07
Jolin_Yuen    發表於 15-3-31 12:57

大宅

回覆 bongbongpatty 的帖子

錢嗰度唔手緊無問題的,唔係我都做唔到5年全職媽媽!至於如果我返工的話,咁無人揍2個小朋友,他地只係讀緊幼稚園!請工人應該仲貴過我返工!
至於迪士尼度,我10年都唔去一次的!買千幾蚊野咁我都係過份一次啫!更何況我都係買比小朋友啫!

大宅

回覆 sugerlucy 的帖子

我2個小朋友讀緊幼稚園㗎咋,每日只得3個鐘時間好難做到兼職!但你又講得好啱嘅!

男爵府

引用:回覆 bongbongpatty 的帖子錢嗰度唔手緊無

回覆 bongbongpatty 的帖子

錢嗰度唔手緊無問題的,唔係我都做唔到5年全職媽媽!至於如果我返工的話,咁無 ...
男人要計起上黎。比女人還利害=_=

我都ftm。我會保障左自己先囉。儲個錢做私己。買野都唔會比佢知

如我係你。我實數下佢放幾多。當放左15000計。我會拎13000。留2千做低。13000我點洗點用佢唔會知。有淨仲儲得起。佢問起點解要咁多一個月咪話買餸。水電煤雜費都要。生活基本囉。起碼佢次次開櫃桶都仲有2000蚊無少。比佢個意識你無多取2000蚊咁咪口唔覺你大洗囉!

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

公爵府

始終得你老公—個做野,可能經濟上壓力會大D,單憑你咁講,好難斷定誰是誰非…你連自己—個月用左幾多錢都唔知,可能真係唔覺意用多左都唔出奇,贊成好似樓上jm所講,每個月定左一個數做家用,有剩可以自己儲埋做私己,用突左自己攪掂!

大宅

其實最好定一個數後問佢拎最好....有時洗下洗下會唔多覺洗多左都唔知...

子爵府

Yusum 發表於 15-3-31 02:02
我從來唔會數個櫃桶有幾多錢,我銀包無錢 ...
我覺得根本每個月應該有個實數俾,咁對你會好啲,可以計下數點駛,每個月剩低少少錢儲起來。你話兩個小朋友讀緊幼稚園就無計,如果你老公咁計較,等小朋友讀小學,一定要找番份part time.

大宅

jm你老公真係直男癌患者!
你大可直接話俾距知,依家唔係要靠你,但係距應該man up去負擔家庭責任!

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我做咗5年全職媽媽,我老公都係認為他找錢

我做咗5年全職媽媽,我老公都係認為他找錢返來係大曬!我有手有腳我都一樣有能力找錢,今日竟然話我大洗, ...
妳快D自己揾錢大返佢。

複式洋房

回覆:Yusum 的帖子

我就係怕有好似咁既情況發生,所以打死都唔做全職媽媽!俾錢果個永遠覺得自出面做野係最辛苦,搵錢反黎大晒!我唔想睇人面色。所以都係自己搵反黎既最好!

公爵府

2024年龍年勳章

Yusum 發表於 15-3-31 01:39
我做咗5年全職媽媽,我老公都係認為他找錢返來係大曬!我有手有腳我都一樣有能力找錢,今日竟然話我大洗, ...
做男人應該以比到錢自己個女人花為榮!!!

公爵府

唔好嬲, 男人買米唔知貴, 比個list 佢, 每個月佢比幾錢, 列出每個月用錢用在那, 叫佢講可以點唔大洗...

再比較佢自己點用錢

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 Yusum 的帖子

好明白樓主苦況..
但小朋友佢都有份, 你咁樣未免太將100%照顧小朋友既責任交晒比自己了吧..
講真, 你應該借呢件事, 攤出黎同佢講,
既然你覺得我大洗, 我決定有番自己事業, 自己搵錢,
小朋友大家有份, 唔該搵一個可以雙嬴既方法,
邊個話小朋友一定要媽媽全職照顧?

如果你幫佢唸埋咁樣可唔可行, 請工人又話貴之類,
你就認定你自己要咁樣落去,
冇人幫到你..

就算最後傾完都真係唯持現狀..
至小你有表達過佢知, 等佢唔好真係以為佢先識得搵錢
以後佢話你大洗之前, 佢都會先卻步
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

翡翠宮

佢其實一個月比幾錢你? 講到大洗咁緊要?

首頁

尾頁

跳至