用戶登入

找回密碼 | 註冊

寒冷天氣警告現正生效 - 資料由天文台提供紅色火災危險警告現正生效 - 資料由天文台提供
13oC.56%

義工

澳洲媽媽會 今日: 2|主題: 4230

跳至
樓主: scout1513
香港RN成功移民分享  

別墅

國民生產總值:709

BKXmas勳章

回覆 hin_1666 的帖子

yes

複式洋房

國民生產總值:120

BKXmas勳章

回覆樓主

快44歲,有無agent介紹呀!我怕自己攪吾掂呀!謝謝!AIMS好嗎?

別墅

BKXmas勳章

係澳洲生活咗兩個星期,我係Blogspot 分享下,希望資料對大家有用

揾工方面
我尋日遇到個菲律賓護士,佢剛由Canberra 搬黎Brisbane,因為Brisbane 揾到工。之前send 咗過百封application. City嘅工確實唔易揾

別墅

BKXmas勳章

回覆 cuby1224 的帖子

age of 44
你有冇計自己夠吾夠60分呢?
好似我親戚咁(佢唔係護士), 因英文無分, 總分55, 唯有等州擔保, 但一直都等唔到. 就算揾咗agent,唔夠分, agent 幫唔到.

男爵府

國民生產總值:7150

BKXmas勳章

fioncsm 發表於 17-6-8 05:45
係澳洲生活咗兩個星期,我係Blogspot 分享下,希望資料對大家有用

揾工方面

Try to find agency, agency should able to provide more job

複式洋房

BKXmas勳章

回覆樓主

問過AIMS話OK,要等state提名,但我吾知信吾信得過(emoji)(emoji)

別墅

BKXmas勳章

即係類似我朋友情況, 55分, 佢一直未等到state 提名

護士等偏遠地區提名,唔知快唔快/有冇

複式洋房

國民生產總值:223

fioncsm 發表於 17-6-8 05:45

揾工方面

canberra醫院比較排外,通常唔係澳洲畢業或無local experience 佢地唔考慮。但可試老人院,老人院比較易搵工。

複式洋房

BKXmas勳章

fioncsm 發表於 17-6-11 08:00

即係類似我朋友情況, 55分, 佢一直未等到state 提名

佢等左幾耐?

別墅

BKXmas勳章

回覆 HxH 的帖子

thanks for your information!

別墅

BKXmas勳章

一年左右,不過佢唔係護士

複式洋房

國民生產總值:308

BKXmas勳章

回覆樓主

請問一下有冇人知如果本身是Hepatitis B carrier, body check會唔會有問題過唔到?

洋房

國民生產總值:54

回覆 pat_kylie 的帖子

聽你咁講 請問係咪兩日working day應該可以做好?最近收到principal approval 要同老細出假。。。
但老細勁mean一定唔會俾多我。。。
所以想問一下如果請到足兩日working day俾AHPRA, 唔知夠唔夠做?
同埋想問下Melbourne做 係咪即晚可以拿到registration no??
THANKS!!!!!

洋房

國民生產總值:54

回覆 c6sasa 的帖子

appeal成功嗎??加油呀!

Criteria 8個時我寄哂所有medication既note俾佢,又係transcript 到highlight左我pass. 也寄了那個module既 syllabus . 佢就無話fail 我。唔知咁樣對你有無幫助

別墅

國民生產總值:525

BKXmas勳章

shirley_0423 發表於 17-6-28 23:20
回覆 pat_kylie 的帖子

聽你咁講 請問係咪兩日working day應該可以做好?最近收到principal approval 要同 ...

Sorry 好耐無上黎.
理論上一個上午可以完成. 佢只係 CHECK 你PASSPORT, 住址證明, BOARDING PASS(因為而家 PASSPORT 入境無CHOP) 同埋SIGNED
Statutory Declarations (可以係AHPRA WESITE Download)
其實最煩係住址證明. 銀行信未必即日可以整到. 我已經係commonwealth bank 網上開左個account, 但係就算你去到分行show 你個passport 完成開戶手續, 你個 online banking 都未必即日用到. bank account 住址證呢樣真係要去分行問先知.

係POLICE STATION 搵JP / POLICE OFFICER 簽
Statutory Declarations 就好容易 (要CHECK下警局咩時間有類似SERVICE.
Registration no 要等, 我好似等左大約一星期就收到EMAIL, 會有REGISTRATION NO, . Hardcopy of licence 就個幾月先收到.

別墅

國民生產總值:827

BKXmas勳章

想請問各位… 我已經去到ANMAC呢步…佢個online application問…are you submitting professional references for points recognition on your visa application with the Dept of immg and border protection?

想問下其實應該答yes or no???

我想問我係A地方做左3年…當然無叫老細寫professional references... 而家呢度又做咗三年… 叫咗宜家老細寫…咁ANMAC or apply visa 時佢只recognize我最所三年…定total 六年(因為會多5pt)
好頭疼

複式洋房

國民生產總值:105

BKXmas勳章

回覆 shirley_0423 的帖子

我已再寄多左D DOCUMENTS 比佢,仲未有消息,可能又要等3個月

別墅

國民生產總值:525

BKXmas勳章

kukuwaiting 發表於 17-7-4 02:30
想請問各位… 我已經去到ANMAC呢步…佢個online application問…are you submitting professional referenc ...
6年都係HA 定係唔同公司? 如果都係HA只係不同部門/醫院, 可以試下照寫6年既 Experience / training, 跟住搵而家個老細簽. 我都係咁.
如果不同公司, 咁當然要搵返以前個老細寫多份啦. 將來搵工都有用.

民房

國民生產總值:25

Hello ,我想請問做clinical oncology 可唔可以申請visa 189?
因為我見佢好似主要都係要med, surg, aed, icu , paedi, midwife 咁。
求解答!

洋房

國民生產總值:85

BKXmas勳章

想請教下申請EOI同visa的英文成績要求
可唔可以用combined results of two OET test?

1 ...474849505152535455
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved. 有關我們 | 使用條款 | 免責聲明 | 私穩政策 | 廣告查詢
1.香港服務名牌選舉 公民企業嘉許計劃 中小企組別金獎 2013香港資訊及通訊科技獎 匯豐營商新動力 2013 無煙領先企業金獎 家庭友善僱主 社會資本動力獎 商界展關懷 連續五年標誌 碳審計-綠色機構 有心企業 友商有良 全面關懷大獎 無障礙網頁 - 流動應用程式銀獎