自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:送左/打算送仔女去外國讀書既你,會點決定寄幾多生活$

伯爵府

係大陸做官嗰班真係好有錢。。佢地d仔女真係每日諗點洗錢

禁止訪問

翡翠宮

引用:其實都好多呢D有錢人,我識個香港黎嘅,又

原帖由 casscassy 於 15-04-06 發表
其實都好多呢D有錢人,我識個香港黎嘅,又係衰賭錢,學費租金都輸晒,打個電話,即刻有$,另外有個中東朋友 ...
點解張卡有limit

翡翠宮

引用:我有個日本朋友以前响Sydney+讀書,佢成績

原帖由 cffw 於 15-04-05 發表
我有個日本朋友以前响Sydney 讀書,佢成績好好,佢話生活勁悶,所以開始去賭場。
第二個學期,佢賣咗架新寶 ...
我都識個又係衰賭錢,不過好在佢輸到無車無樓無學費,打比阿父阿媽求救,但係佢老豆就email 佢張機票叫佢走。書都未讀哂就走咗,怕佢愈踩愈深。

男爵府

回覆 天山雪蓮 的帖子

生女唔知女心肝咩
要咁做係香港都可以啦
做乜咁諗人嫁

男爵府

引用:回覆+天山雪蓮+的帖子生女唔知女心肝咩要咁

原帖由 可樂寶貝 於 15-04-06 發表
回覆 天山雪蓮 的帖子

生女唔知女心肝咩
我唔係話佢個女。而事實又真係會有細路女唔識諗。所以想理性討論下。
例如大家會點樣遙距管教。有些小朋友係父母面前好乖,但背後會些意想不到既事,如何防止?處理?
想學下野姐

水晶宮

唔使focus係一小部分人身上,畢竟事實好少人咁富貴,大部分係屋企慳慳埋埋供去外國讀書,我見到大部分算生性,識幫父母慳$

少奶奶的身份,丫頭的命...

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+molasses+於+15-04-05+發表聽

原帖由 cscsmlkyh 於 15-04-05 發表
300,000 咩貨幣先,咁激?
應該係美金對返人仔嘅價錢。

珊瑚宮

引用:話說我呢期同+D+來自香港同中國學生哥接觸

原帖由 jump.jump 於 15-04-05 發表
話說我呢期同 D 來自香港同中國學生哥接觸多左,發現呢班無大人睇住既細路消費力奇高!講緊既係拎 CHANEL B ...
期期暴發自有暴發氣勢,後浪必要鬥「大」。
要明白有些根本目的不是去求學的,為炫耀、探移民路、找資金出路的大把。
財資新貴一定要高調出塲顯赫下,生性一點的,一去就開始拉關係,對象是誰,想泊正目標碼頭也要相當行頭裝勢,必不可少,每一民族皆如是。

倒是同情拉車邊的,家中稍有,但非大富貴,對子女有求必應,生怕佢地在彼方挨苦,要住好,行得安全,食得好,體面呢啲「合理」訴求,無限放大可以好誇張,而往往出事的正是呢批,花得最唔值。
租住靚區,分期供車,唔係top model, 但名牌是必然,出得雞唔好慳汁,變成滿漢全席的港人子女不少一想到攀上,「識人好過識字」,第日方便也不少,那天天陪玩樂也顯得合理了。

男爵府

引用:Quote:原帖由+ccaa+於+15-04-05+發表我個女

原帖由 llmom 於 15-04-05 發表
我廿多年前屋租都已經700加幣!
我個女住過3間屋,3間都係收450加幣,第一間係同學屋企原本無打算出租,但最後租咗比我個女,第二間係我親戚朋友屋企,見佢一個女仔又收平佢仲包火食,第三間就我就親戚剛買既屋,佢住到依家,所以800-900蚊加幣佢夠駛

豈能盡如人意,但求無愧於心......

男爵府

引用:Quote:ieht 發表於 15-4-5 19:59 有錢人仔

NO……其實好多唔係真係咁富貴,尤其是來自香港果 D 我聽落家境應該係小康中產(太古,黃埔,父母做高中教 ...
咁我都見好多屋企十分有錢但生活化嘅學生,睇屋企人點教啫。。。
窮人都咁大洗就大獲啲。。。

男爵府

在美國一樣見唔少呢啲case,但一樣有非常生性節衣縮食嘅苦學生。

問題由始至終都不在小朋友身上,做父母嘅,只負責供應吃喝玩樂,其他事情不聞不問,甚至自己身教不才,這種結果從生小孩那刻已經開始。

所以我信好醜命生成,兒女福自修。有些人本身的DNA就是享樂派,自然會傳給下一代。作為父母,理應自我檢討,避免問題發生。但實在太多不自量力的人喜歡挑戰自己,而且問題發生時就選擇逃避,就把小孩送到老遠,眼不見為淨。說是為小孩,但憑心而論,真的嗎?

水晶宮

引用:聽過一個人講佢個妹係留學生,有次同個內地

原帖由 molasses 於 15-04-05 發表
聽過一個人講佢個妹係留學生,有次同個內地女同學同另一同學去茶館茗茶,唔記得係個內地女仔定個老闆介紹一 ...
呢個case,好耐之前響網上流傳,我有印象。

男爵府

引用:Quote:happystich+發表於+15-4-5+20:03+我

其實真心想個細路成長,唔應該比太多錢佢做洗費,好似溏心風暴米雪惡意比好多錢個細仔洗,搞到個細仔無本事 ...
真,但學Steve Jobs,冇畢業咯!
睇佢2兄弟啲剋扣性格、無情所為,就知老豆營造的環境確實增加競爭力,但缺乏母愛、關懷就沒有人性的一面。
細仔為咗增加分身家機會,借肚生仔都做得出。呢種人道德內褲低無再低,小孩子出生在這樣的家庭是悲劇。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cffw+於+15-04-05+發表我有個

子爵府

我之前細個二十年前移民加拿大,當年大陸同學已經揸法拉李,佢爸做一個吾高級既官,佢話得幾百人民幣,每次去香港,好多人送cash 去酒店,佢話吾可以帶cash回國所以要洗囇去買野去到外國又大把人送cash比佢買車

水晶宮

唔覺有咩問題,佢地父母support 自己仔女。

伯爵府

可樂寶貝 發表於 15-4-6 06:46
回覆 天山雪蓮 的帖子

生女唔知女心肝咩
佢既疑問唔係無道理,唔洗敏感

事實呢家真係一個生仔唔知仔心肝既世代…..D 青少年既心同父母好遠
優悠在澳洲

子爵府

我老闆d仔女個個月look幾皮卡, 學費, 住宿, 零用另外比

首頁

尾頁

跳至