自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日買完野飲,經過俾人捉住左聽佢promote啲捐款計劃。我出於未夠鐘又想飲埋支野先上車咪聽下囉。佢一路講我就一路覺得好hard sell 最主要我覺得只要請少幾個呢part time已經可以幫到好多小朋友! 有心做推廣可以用其他方法,一個地點見到有成十幾個呢啲大使

水晶宮

佢地係sales,食佣㗎。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

都聽過, 係受薪的...不過唔知點計

禁止訪問

子爵府

回覆:籌募大使呢個job…

都要有呢啲人先吸到新捐款者。
我都係因為咁而捐錢俾好幾個慈善機構

男爵府

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

係街見到唔會理佢地,要捐款都直接捐去真正受助機構啦

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

loolooloo 發表於 15-4-10 17:30
佢地係sales,食佣㗎。
oh

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

佢地受薪,咁捐左的錢有部份去左人工到,不如自己去銀行捐比較有口碑的慈善機構會更有保障,街頭叫賣的我一定唔理佢。

大宅

人工真係有咁多?返5日都有咁多 定已經計埋佣嫁啦

子爵府

就係出現呢D籌募大使. 我CUT 左某間慈善機構
雖然唔係多錢. 係百幾蚊一個月.

但我感覺係.我捐D錢. 係比人工比呢D大使囉.

珍珠宮

其實我諗緊係咪冒充慈善機構GE行騙集團
事關有親戚係大約10年前,做暑期工,做籌募大使,幫間慈善機構賣獎卷,賣夠50張就可以有$1000佣金
後尾親戚賣夠左50張就NG做了,填完FORM請佢出糧果陣,慈善機構話無有$$,叫佢下個月再黎,之後拖左2個月,開左學LA,慈善機構就話無$,所以不打算出糧,之後親戚父母再幾位親戚GE朋友一齊去間慈善機構問發生左咩事(果幾位朋友都係間慈善機構度做籌募大使),跟住人地死死地氣咁開左張期票,但張票係要一個月後先有得拎$$
到一個月後去拎住張票拎$$,銀行話ACC拎有人話CANCEL張票,所以無$$出,之後親戚同佢D FD同銀行講佢地發生左D咩事,於是就係銀行職員建議下去勞工署,於是第2日,成班人去曬勞工署,係STAFF GE協助下去左小額$債度排期上庭,法官判親戚佢地WIN左,間慈善機構要出糧,但間慈善機構已經改左做另一個名,所以法律上不可以向改名後GE公司追討,要問政府GE破欠基金度出糧,同時法官覺得間所謂GE慈善機構係冒充慈善機構GE行騙集團,叫親戚佢地報警舉報,等D差人可以做野
申請完破欠基金之後,佢地就去左差館度LA,點知D差人勁懶,好似NG想做野咁LOR,佢地話:"$你們都拎返LA,搞咁多野仲乜丫",總之最後班差人最後無去拉人LA
聽聞,間所謂GE慈善機構,憑住改名黎逃避法律責任而生存到今時今日
另外,我又覺得,點解E D社會陷阱,勞工署都會幫佢手登廣告?助紂為虐?

所以,如果我係街度見到E D籌募大使,我會用親戚GE經曆黎建議佢快D辭職,以免好似我親戚咁,有汗出無糧出

珍珠宮

414928 發表於 15-4-10 17:55
佢地受薪,咁捐左的錢有部份去左人工到,不如自己去銀行捐比較有口碑的慈善機構會更有保障,街頭叫賣的我一定 ...
即使佢地有受薪,都未必拎得返D人工

大宅

街頭籌款(月捐)通常都係由真正慈善機構外判比啲籌款公司做嘅
啲sales要跑數meet target, target視乎係咩慈善機構
嗰個跑到某一個數會有dd, 但真正count嘅佣係要個"客"捐夠一段時間
底薪加佣其實唔多, 而且又要企街, 一啲都唔好做, 真係為錢嘅唔會做呢份工囉
而你捐嘅錢頭一段日子都會去左間公司同啲sales度, 如果你係長期月捐就冇問題啦, 啲錢最後都會去返個機構度
其實慈善基構入面d員工絕大部分都係受薪嫁啦, 請啲人返黎招募捐款者又點會唔駛出糧
不過都每一行都會有害群之馬嘅, 小心啲睇清楚先捐咪得囉

拎住個箱要你捐嗰啲99%係

珍珠宮

quincy00 發表於 15-4-10 18:12
就係出現呢D籌募大使. 我CUT 左某間慈善機構
雖然唔係多錢. 係百幾蚊一個月.
唉,D大使分分鐘有汗出無糧出

首頁

尾頁

跳至