自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

蘋果、幫幫我吧……
兩件電器都已用超過十年!

王子

公爵府

已刪除用户

引用:

伯爵府

BK Milk勳章

回覆:LouBB 的帖子

伯爵府

回覆:我們只想換雪櫃和電視機……

咩事?

子爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 冬日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囝囝: 2006 年 4月1日 21:02 分 廣華醫院出世

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

電視同雪櫃閒閒地都用到十幾年啦,用得唔好嘥,仲要搵人幫,搵個燈神比你,好無

男爵府

【本報訊】五味架甜酸苦辣鹹,英姐(56歲)半生卻是苦澀相隨。患腸癌丈夫中風腎衰竭,生命在倒數,她自己亦患糖尿病、心臟病,脊骨又動過手術釀有6粒螺絲。病魔不單纏擾英姐夫婦,更向下一代埋手,大女兔唇失聰,細女患睡眠窒息症,生活拮据。家中用於儲存糖尿針及從慈善團體取來肉食的雪櫃失靈多時亦無力更換,「糖尿針要擺喺雪櫃冷藏,唔係會無效。」盼善心人施援。 記者:金敏琍

患心臟纖維瘤的英姐動手術後說話時會氣促不停,現時家中購備呼吸機,若氣促嚴重要吸氧。提起結婚廿多年,現年76歲的丈夫便淚流每面,「佢腎衰竭,插晒喉,醫生話隨時會死。」現時丈夫入住護老院,她與女兒經常探望。

患病的英姐無法工作,靠丈夫、自己及讀中四的16歲幼女合共一萬多元綜援金過活,長女發奮考入教育學院,但扣除醫藥費及丈夫住院費僅夠生活。平日英姐及幼女會執紙皮報紙幫補,幼女婷婷亦會去慈善團體領取生肉、麵包等食物。

阿英的長女先天兔唇及失聰,從少到大非常自卑,「啲人成日笑佢兔唇女,崩口妹,佢細個成日匿喺屋企喊,佢好自卑。」英姐自己亦百病纏身,數年前在人生低潮曾想過三母女燒炭輕生,幸剛巧有慈善團體探訪而打消念頭。現時她會帶女兒做義工幫助別人。

患糖尿病的英姐每日要注射糖尿針,糖尿針藥亦要冷藏,可是近日使用10年的老爺雪櫃亦開始失靈,多次維修無效,電視機亦已壞掉8個月。她最擔心雪櫃問題,「我每日打嘅糖尿針要放喺雪櫃,攞返嚟嘅肉會分幾日煮,無雪櫃啲嘢會變壞。」故望善長捐贈。

逆境令人成長,英姐幼女婷婷說「我係屋企一份子,我都會出一分力!」從前很介意執報紙紙皮,「細個唔識諗會發脾氣,尤其試過俾同學見到我推住成車紙皮去賣,好瘀,會靜雞雞喊。」探訪當日,英姐家中亦放置一叠舊報紙及紙皮,現時婷婷已不怕別人目光,由學校收集舊報紙帶回家準備去變賣,每月賣得100多元。婷婷說媽媽每月給她100元作零用錢及交通費,但為省回4.9元車資,放學後選擇由油麻地步行返回深水埗的家。

「蘋果日報慈善基金」正協助英姐籌募善款,助其更換雪櫃及電視機。

「英姐」捐款編號:C3853
網上捐款:http://bit.ly/1nQRthE

公爵府

玩具勳章 陪月勳章

複式洋房

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

禁止訪問

引用:蘋果、幫幫我吧……兩件電器都已用超過十年

男爵府

回覆:tc808 的帖子

你打開生菓報睇睇……

王子

珍珠宮

LouBB 發表於 15-4-13 09:21
你打開生菓報睇睇……
你淨係post一段仔出來, 好多標題黨唔會睇下面既回覆, 唔知你講緊乜架..........

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你真係咁想人幫?佢地都係老弱傷殘,我真心想靠自己囉!

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

原帖由 LouBB 於 15-04-13 發表
蘋果、幫幫我吧……
樓主講講請楚d啦

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

原帖由 LouBB 於 15-04-13 發表
蘋果、幫幫我吧……
樓主請講清楚d啦

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

換雪櫃係要黎放藥喎,樓主咁都唔抵得?

ritalau012    發表於 15-4-13 11:19

首頁

尾頁

跳至