自由講場

跳至

首頁
23456...26

尾頁

子爵府

衰D講, 你地自己都無本事顧掂自己學乜人生仔, 工又唔返, 無地方住仲又養龍貓又養貓, 搞野又唔帶袋, 都唔知你地做乜, 廿幾歲人用下個腦啦

你好快D落左去唔好害左下一代要同你地捱苦, 有你地呢D父母登你BB慘

子爵府

伯爵府

好媽媽勳章

引用:我22歲 男友23 佢仲讀緊書點算好 我可以申

原帖由 小詠女 於 15-04-15 發表

我22歲 男友23 佢仲讀緊書點算好 我可以申請綜援嗎?
唉,妹妹,我感受到你好徬徨,我相信你講嘅係真,你唔好怪大家覺得膠,因為你同你男友真係好荒唐。

如果錢方面冇人幫到你,你2個要立即傾下點樣令生活重回正軌。落唔落bb你哋決定,要生落嚟,生活一定好苦,但如果你願意承擔呢個責任,我都欣賞你哋,所以你哋傾清楚,唔好後悔

我建議你盡快搵返份工,冇長工都要兼職,少少哋都要幫補家計。綜援唔係你話申請就申請,唔好諗得太天真。

唔好諗返以前,唔好再諗自己細個幾唔開心,因為你而家已經夠煩,你諗掂而家嘅生活已經好好馬死落地行,肯捱苦,唔靠人,唔死得人嘅,我祝福你,希望你嘅人生慢慢好起來,1年,5年,10年之後你再留言話返比大家知,你捱過左啦,知道嗎?

加油!天無絕人之路

子爵府

回覆:小詠女 的帖子

膠到爆,22歲,但思想得12歲,樓主你咁大個人有手有腳,但吓吓諗住靠呢個痴果個,應該試吓諗吓自食其力,起碼養掂自己先有下一代啦

伯爵府

好媽媽勳章

引用:膠到爆,22歲,但思想得12歲,樓主你咁大個

原帖由 ChuChu0808 於 15-04-15 發表
膠到爆,22歲,但思想得12歲,樓主你咁大個人有手有腳,但吓吓諗住靠呢個痴果個,應該試吓諗吓自食其力,起 ...
唉,如果佢講嘅係真,2個細路自細冇人教,冇人理,又係好可憐嘅......唔錯都錯左,唯有教佢點行返啱啦。

伯爵府

好似兩條軟皮蛇,懦弱到連自己既人生都無能力正視面對
優悠在澳洲

子爵府

Lamhiuyu 發表於 15-4-15 04:10
傻的嗎?
有得佢話唔比?
佢負得起呢個責任咩?
認同....而家呢個年代已經冇平有平養呢回事....
而且樓主兩個連自己衣食住行都有問題....
咁個BB點算...奶粉尿片都幾貴架wo, 仲有第時讀幼稚園d錢呢?

子爵府

港式奶茶 發表於 15-4-15 04:29
小妹妹,我信你唔係膠post
細個幾唔開心都好,咪學吓自己堅強去處理同面對人生,唔好一拍拖就中個頭埋去, ...
衰d講句丫, 就算雙方父母幫手咁又點丫.....
咩都要靠屋企人, 咁既生活唔會開心lo......
起碼都要自己養得掂自己先好生啦

子爵府

小小郭夫人 發表於 15-4-15 05:13
唉,如果佢講嘅係真,2個細路自細冇人教,冇人理,又係好可憐嘅......唔錯都錯左,唯有教佢點行返啱 ...
係既...雙方父母都唔理仔女....樓主同男朋友係好慘...
但呢個都唔係一個連自理能力都冇既藉口....
我覺得你地雙方父母都唔理你地既, 你地兩個更應該自食其力啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆:做左未婚媽媽 唔知點算…(有d長)

係咪又膠過

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

babyballball 發表於 15-4-14 14:29
衰D講, 你地自己都無本事顧掂自己學乜人生仔, 工又唔返, 無地方住仲又養龍貓又養貓, 搞野又唔帶袋, 都唔知 ...
全中,我本來都唔想咁mean,但你地有手有腳工又唔返,又學人養寵物,仲咁有心情繁殖下一代,唔想大肚又唔做避孕就索性唔好行埋啦,你估養一個小朋友簡單? 仲咁好意思問拎綜援,大把人有工返都因為錢而唔敢生呀,納稅人唔係老奉要幫你養仔的

hot_babe    發表於 15-4-15 10:04

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

很膠,樓主妳自己唸掂去吧

大宅

畀面勳章

睇完個post真係暈係到!
明知自己冇經濟能力就唔好比自己大肚!
你確定你兩個可以比到良好既生活環境佢?(我都唔講話好好)
你仲要係咁食藥,冇事都變有事啦!
你已經話你有抑鬱,生完之後一定更加抑鬱!
一來湊b唔係咁易,二來你男友都冇經濟能力,靠政府可以靠幾耐?

我細過你,我都識諗呢啲啦,你何必要害個b呢?

大宅

畀面勳章

要個b定要隻貓架真係衰啲講句;食x罷啦!
你仲有得揀架!唔好趁自己冇得揀先黎後悔!我就係個人版!
十八歲就大肚,十九歲就生大女,而家廿歲,生埋細仔,老公又成日出去飲酒,醉左返黎乜都唔理,仲同我嘈,打我,就算冇醉都唔幫手,仲好似老馮咁,我想離婚架,但兩個細路仲咁細,點離?
你仲有得揀,自己諗啦!

珍珠宮

引用:屋企無比錢我 我由細到大無零用錢 我都好少

原帖由 小詠女 於 15-04-15 發表
屋企無比錢我 我由細到大無零用錢 我都好少問屋企拎錢
係男友比佢d pt錢我 佢阿爸比零用錢佢 同比少少錢佢 ...
成年人,自己人生,自己負責。冇能力照顧自己,自食其力,怎照顧bb?

自己條路已難行,bb條路會更難。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

潛力post

伯爵府

傻的媽,廢的爸!
連自理能力都無,点做父母,算吧啦
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

男爵府

DHA勳章

生唔生都試下搵下家計會,母親的抉擇先吧,生完養唔掂一樣痛苦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

如果你又唔想落
咁只有生出來

但你都考慮做下兼顧
你男友爸比錢你男友,
佢又比少少你
邊夠用?

過去你屋企對你唔好,
所以你唔開心成日喊
勸你盡快睇開d,
否則大細都有情緒問題,
也影響身體及至親
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

膠味濃

首頁
23456...26

尾頁

跳至