興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

狗仔唔俾我 清潔耳仔,有mud 技巧

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆 victoryarmo 的帖子

將洗耳水濕左係棉化棒先,咁樣狗狗會舒服啲。

男爵府

victoryarmo 發表於 15-4-19 12:04
狗仔唔俾我 清潔耳仔,有mud 技巧
Try to soak the cotton balls with the ear cleansing water, then put the cotton balls just outside the ear canal and squeezed it.

複式洋房

回覆:清潔耳仔

thanks!!!will try again tmr!!!

大宅

多啲同狗狗玩捽耳仔~
多啲比狗狗見倒支耳水~(及相關既清潔用工)
耳水唔開扮滴耳仔~
用乾棉花捽狗狗耳仔~
任何方法都要狗狗感到安心, 玩得開心為大前題!
當然用棉花濕耳仔水同狗狗抹係好方法, 但長遠始終唔夠乾淨, 除非樓主識得用耳夾夾住濕棉花方入狗狗耳道清潔啦~
所以盡量令狗狗接受甚至愛上滴耳水~

複式洋房

回覆:szehoitsang 的帖子

都係失敗

複式洋房

回覆:victoryarmo 的帖子

好灰

大宅

回覆 victoryarmo 的帖子

如果單純地試過就話失敗, 咁就真真正正失敗~
因為要狗狗由怕變做唔怕再變做愛上係需要時間~
唔係一兩次或十次等等後就話唔得就話失敗...可能要用上月甚至年去計算~
狗同人一樣, 要時間去適應, 去改變, 去習慣~
狗唔係機器, 唔係一修理就會正常運作......
害怕算係心理病, 唔係傷風感冒食完藥就會好返......
心理問題係需要時間去解決......但心理問題亦係冇限定時間幾時可以解決倒~
但只要狗主肯花時間, 讓狗狗慢慢去學習去適應, 係會有成功既一日!

禁止訪問

回覆:清潔耳仔

首頁

尾頁

跳至