婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

好耐無係婆媳版開post啦。。
最近有少少煩惱
我平時每個星期打2次比佢。
今個星期打左1次就咋晒形
仲要星期5打,格左5日對平時黎講都算耐。
我仔聽佢第1句說話就係
想死啦咁耐唔打比嫲嫲?唔親嫲嫲咯!
我話唔得閒。佢話打個電話都唔得閒?
我不嬲都知佢發孫寒,仲要好癲果隻
我無應佢上星期日又黎我屋企又講
我心諗唔比我唔得閒
唔識自己打黎?
如果佢再咁講我應該點應對佢?
有次無見2個星期癲到打黎果日星期日
夜晚8點幾仔第日返學佢癲到話佢自己醉左
叫我過去洗碗我話唔去好夜聽日仔返學
佢扮醉黎比說話我聽
佢話死唔死呀!新抱喎?阿嫲醉左都唔過黎睇
其實諗諗下都係自己唔識應對唔應該講唔去
應該學我媽教我話我而過黎睇你啦吹帳佢
我嬲左佢,激到我果日帶埋個仔出去喊
就算真醉,當我工人?
而且我62都係屋企醉左都有人照顧
碗可以第日洗。第日打黎道歉
我係咁講道理,佢就話自己醉左咩都唔知
佢人無耐性唔聽我講。話而家使唔使跪係到針茶認錯呀?我都道左歉你唔原諒我都無計。其實我唔係唔原諒我講比佢聽點解會傷害我
自從果次之後佢對我都忌我3分
你愈就佢,佢就得寸進尺因知你好恰
我以前聽晒佢話,但而家唔會咁傻
所以姊妹唔洗怕。有道理大大聲都得
不過事先同老公講同唔裙腳
唔係講咩都無用

水晶宮

回覆:1星期打幾次電話,見幾次99

我從來唔會打俾99,都唔會主動提出見佢,佢一個月見我個仔一次,通常係同埋c6 d兄弟姊妹一齊食晚飯,其餘時間99打嚟約食飯飲茶一定say no

大宅

我都試過,我好直接簡單應佢,你d仔女冇打俾你咩?我叫你個仔打俾你喇!不過你個仔好煩,返家成日打機,夜晚唔瞓,又簡飲擇食。。。我不停投訴佢個仔,重點我叫99話下佢個仔,一陣個孫學左佢。。。下删數百字,當講多幾次時,99話咁大個唔聽教。。。我又話99。。。結果講左唔夠5,6次。。。99就唔聽我投訴,唔再打俾我了,唔敢再問左問右。佢1講無謂野我又連埋佢個仔黎講,又投訴,好玩到不得了
c6唔嬲,我講事實,冇講多也冇講少,佢只怪99成日打俾我,等我又有機會哦c6

大宅

回覆:1星期打幾次電話,見幾次99?

同佢講,好呀,我一陣叫你個仔過黎睇下你,順便幫你洗埋碗

Onlybb    發表於 15-4-21 09:31

禁止訪問

禁止訪問

回覆:WENKIKAKA 的帖子

男爵府

回覆:1星期打幾次電話,見幾次99?

零次,因為我同佢都無大家電話。
如果唔係c6有時叫我去食飯,我一定唔會主動叫見面。
我心中根本無呢個人存在。見到面皮肉也不笑,亦唔會講野。

大宅

我都唔會主動打比6299, 我46就日日都打一次.

通常到左平時應該打比99的時間46好忙或唔記得打, 99就會打比佢, 如果46無聽, 就會不停打不停打, 一個接一個, 到最後就會打比我搵仔.

大宅

新婚兩星期見一次, 進化到依家一年見99 9次~
0次打電話~
0次聽佢電話~

試過俾佢鬧我十幾分鐘, 話我唔打電話問候佢同老爺, 但事實係我由婚前已經係咁同佢寶貝仔講我唔識聽佢亞媽D客家話, 根本完全溝通唔到, 我仲打咩電話? 但奇特地, 佢鬧我果陣係用純正廣東話~
自從俾99鬧完, 老公依家日日打番去問候佢老母, 根本就係99怪佢個仔唔打俾佢, 就搵我黎出氣~ 我亦都俾佢一而再, 再而三咁鬧過之後, 唔再忍氣吞聲, 有果句講果句, 依家99比以前更加憎我, 我亦都非常憎佢, 關係已經差到除左叫佢99, 唔會再講任何野同俾任何反應~
反正成日俾人鬧, 又已經侮辱埋我屋企人, 我仲要驚佢D咩?

大宅

bbmumdad 發表於 15-4-21 02:28
好彩我果對6299將自己抬到高高在上唔會打比我呢個外人,有事食飯只同c6講,就算我唔去都唔會關心我咩事。不 ...
咁你真係好好彩~
最惡頂係果D, 口口聲聲話同你一家人, 但其實憎到你貼地仲做到出晒面~
好老實講, 邊個想同佢"一家人"? 我由頭到尾都好安於做個外人~

侯爵府

引用:我都試過,我好直接簡單應佢,你d仔女冇打

原帖由 lunglungbb 於 15-04-21 發表
我都試過,我好直接簡單應佢,你d仔女冇打俾你咩?我叫你個仔打俾你喇!不過你個仔好煩,返家成日打機,夜 ...
高招

男爵府

下,個腦諗唔起你咪冇打比你囉。成鬼日要人“問候”你既咩!一係佢越比說話你聽就越少打,一係就喪打,打到佢怕為止,當然呢樣可以叫老公代勞,等老公打到頂唔順,佢自然會唔打架喇

大宅

要打都係個c6 打啦, 最憎呢d 99, 成日要人虛寒問暖, 呢d 係62 + c6應該做既, 新抱肯做係人情, 唔係道理囉, 如果我99 咁鬧我, 我實同佢講, 你個女都嫁人, 你都唔希望人地99咁對你個女囉.......

男爵府

嫁咗四年, 我無主動打過比99一次
只有佢打比我我無聽先會打番比佢.
你已經好勁!!

水晶宮

醉?
"99,你醉啦,早D抖啦,唔好講電話啦,拜拜"

大宅

你又唔人係佢個女,做咩要打比佢?
做咩要定時問候?呢啲野,佢個仔唔做,關你咩事?
你唔好咁傻豬送上們啦,佢打黎,咪飛去佢個仔度,等佢2母子傾飽佢,佢要同孫傾,咪等佢打比個仔搵孫囉
你又唔係工人,下次佢話醉佐,同意樓上,咪話咁你早啲休息,bye bye.

做人千萬唔好自虐

大宅

畀面勳章

回覆:貧窮媽媽 的帖子

如果我做到咁家變啦。。

大宅

畀面勳章

回覆:lunglungbb 的帖子

如果我咁講實嬲死,佢不嬲知個仔唔多理佢

大宅

畀面勳章

回覆:Missxx 的帖子