親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

計畫暑假5日4夜想去以下地方, 不知道2日夠時間走嗎

DAY1 香港10:10飛 → 11:40到台中機場 (打算包車機場接送)
>青青草原(綿羊秀)>觀山牧區>小瑞士>清境
(是否夠時間去咁多地方?)

Day2
清景- > 日月潭+九族文化村 (要預多少時間) >回程台北

應該即晚返台北定係留低住多晚? (是否影響台北行程)

Day3 ~ DAY5 (預6點左右機台北飛)
九份>十分天燈>瀑布放天燈菁桐老街 (打算包車)

貓空+動物園

看閱兵,淡水老街

珊瑚宮

引用:計畫暑假5日4夜想去以下地方, 不知道2日夠

原帖由 jazzmama 於 15-04-25 發表

DAY1 香港10:10飛 → 11:40到台中機場 (打算包車機 ...
綿羊秀2:30。你未必趕到

侯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章 好媽媽勳章

jazzmama 發表於 15-4-25 12:29

DAY1 香港10:10飛 → 11:40到台中機場 (打算包車機 ...

想問下妳幾人去? 大人定小朋友?

如果照妳的行程, 會十分辛苦, 重多行程過跟團!

男爵府

如果第一日趕唔到睇羊, 咁行程可以點調動?

我地一行10人, 其中一個6X歲, 一個3歲, 其他個D都應該玩得
不過, 當然如果真係太緊迫, 可以減少D行程

想問如果係南投應該留3日定2日都夠?

男爵府

如果改成咁, 會辛苦嗎? 其實車程要幾耐, SORRY我真係唔識路

Day 1 (打算包車入)
(中午左右到)台中機場-應該住邊樹方便第2日輕鬆玩青青? 而去民宿路上有咩景點可以停下休下

Day 2
青青-小瑞士-紙箱王
(係咪搬酒店去日月潭附近會好D)

Day 3
日月潭-九族文化村-台北
(住邊區會方便後面2日行程?)

Day 4 (包車)
九份>十分天燈>瀑布放天燈菁桐老街>夜市

Day 5
中正紀念堂睇閱兵, 上引水產或 淡水老街, 誠品, 台北機場走(黃昏機)

珊瑚宮

引用:如果改成咁, 會辛苦嗎

原帖由 jazzmama 於 15-04-27 發表
如果改成咁, 會辛苦嗎? 其實車程要幾耐, SORRY我真係唔識路

1)機場,集集-車程,晚餐。住清境

2)全日清境,住清境或日月潭。

3)日月潭-九族,台中,住台中

4)台中站鐵落台北,司機在高鐵站接客,直接玩十份。。。。住台北。

5)台北。

珊瑚宮

引用:如果改成咁, 會辛苦嗎

5)黃昏機=即是6時機, 3點要走。要減小行程。

男爵府

這樣會否順路一點:

香港->機場(台中)兌款->車埕->集集->Check In 日月潭
Day 2
日月潭 + 九族文化村> Check In 清境 (日月潭去清境要幾耐?)
Day 3
清境->青青草原->午餐(魯媽媽)->小瑞士花園-紙箱王>Check In 台北
Day 4 (包車)
九份>十分天燈>瀑布放天燈菁桐老街>夜市
Day 5
中正紀念堂睇閱兵, 上引水產(Lunch), 誠品, 台北機場走(黃昏機)

珊瑚宮

引用:這樣會否順路一點:Day 1 (打算包車入) 香港

這樣會否順路一點:

日月潭去清境1.5小時車程。

清境--台中機場2.5小時車程

男爵府

即係第一日應該去日月潭會舒服D?
咁係台中機場去日月潭有咩景點可以去下?

首頁

尾頁

跳至