夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

回覆:明明有人大肚d人都唔讓坐

大宅

我嗰時八九個月,,基本每次出街,,,火車就次次都有人讓,.

真係好感激,雖然唔係應份要讓俾我,,,不過佢可以讓俾我,,,真係無比感激,

但係試過一次,,,九個月,都企足半個幾鍾,,,,西鐵....同輕鐵,都無人讓.

嗰時我九個月,,,個肚已經好大,,,唔係産檢,我都唔想出去....

但係我前邊嗰 廿零歲嘅女仔,望咗我一眼個肚,

就唔理,,

我就咁企到肚痛,,,真係好辛苦咖...

但係無計啦,,,

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

我試過拕到8、9個月時,喺地鐵有個阿婵同我爭位囉,應該係我正準備坐低之際佢涉咗埋黎,仲同我講"大肚婆大晒呀",後來隔離有位男士睇唔過眼出聲,依個世界真係乜人都有

Lucas_papaw    發表於 15-4-28 12:37

子爵府

畀面勳章

我大肚果陣都係好感恩,幾乎每次都有好心人讓座。。

子爵府

其實見到老人家,大肚婆,手抱緊bb嘅人,都應該快d讓坐。我地後生細仔企下冇咩所謂

幾時先上到車.....

伯爵府

熱血勳章

我見到都會讓坐,但同時試過讓錯比非大肚的胖女人
又試過抱住BB用Bb帶嘅人話,原來唔方便坐低,要整條帶

同時,長輩自細教落,自我管理要做得好
即係明知自己有需要坐,與其上車後期望有位或有人讓坐
請對自己身體同BB身體管理好啲,選擇小巴、火車頭等或的士...等等

大宅

叻叻勳章 爸B勳章

我會先問左個大肚婆想唔想坐先, 因為我試過叫人起身俾大肚婆坐, 點知個大肚O既話唔坐, 下個站落車~
LOVE LOVE LOVE

伯爵府

我試過出聲問有無人可以讓比大肚婆

複式洋房

引用:火車好迫,個女人個肚好大好明顯,但可能唔

原帖由 iamhongkongese 於 15-04-27 發表
火車好迫,個女人個肚好大好明顯,但可能唔近坐位,無人讓,呢個時間你會否出聲勢佢?

...
Haha...我開頭以為你講緊我呀!
今朝由上水去到九龍塘,40幾吋肚推住bb車我都企左全程

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Miss.Hui 發表於 15-4-27 14:23
又試過抱住BB用Bb帶嘅人話,原來唔方便坐低, ...
長輩自細教落,自我管理要做得好

呢句真係提壼灌頂...........講得對極

老一輩見多識廣好有智慧.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

回覆:iamhongkongese 的帖子

我會讓

男爵府

引用:我試過拕到8、9個月時,喺地鐵有個阿婵同

原帖由 ce3021 於 15-04-27 發表
我試過拕到8、9個月時,喺地鐵有個阿婵同我爭位囉,應該係我正準備坐低之際佢涉咗埋黎,仲同我講"大肚婆 ...
阿嬋大晒呀!

公爵府

回覆:iamhongkongese 的帖子

睇情況囉,如果靠近你嘅就讓俾距囉

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:我見到都會讓坐,但同時試過讓錯比非大肚的

原帖由 Miss.Hui 於 15-04-27 發表
又試過抱住BB用Bb帶嘅人話,原來唔方便坐低, ...
好家教
自我管理最重要!

我都算好彩,幾乎次次都有人讓坐。有時一兩個站我成日都要笑話:唔駛啦,唔該晒呀。

複式洋房

回覆:MCEsc 的帖子

依家好多人都唔會讓坐,覺得太多大肚婆掛
就算咩住個仔都唔讓,玩手機

大宅

畀面勳章

大把呢D人!日日搭日日見……我而家7個月大部分時間係美孚上車企到QB落車,真係腳都攰,腰都痛

別墅

扮唔知大有人在

洋房

回覆:prawn2 的帖子

我搭地鐵見過一個阿伯,人地讓位比佢,佢唔坐,但轉頭見到隔離卡有位就跑去同人爭,結果爭唔到,如是者,走來走去最少2次先有得坐,其實要求後生要讓坐的同時,都要宣傳下要欣然接受人地嘅好意,如果係咁多人面前被拒絕,後生仔一定覺得好瘀。

首頁

尾頁

跳至