親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

趁家人有假
上星期就去左台北玩
諗住同大家分享下同總結一下
會先打行程 最後先up相

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大宅

回覆:分享8日7夜台北自由行

Day 1
我地係早機去既
本來諗住由家人車去機場
但考慮到位置問題 最後就變左搭巴士
雖然已經係搭頭班車但去到機場仍然好趕
建議有帶小朋友既要預早多少少時間

到台灣搞好出入境同禁左機之後就搭最快既車出台北車站
出到台北已經接近12點

注意:
1. 有小朋友同bb同行既一定要先confirm要兒童/bb餐先會提供
今次我經agent訂機票 見佢有買including meal以為已經幫我訂左bb餐
所以訂左機票之後記得自己confirm航空公司
2. 台證填錯資料可以去到先改 填錯出生地就要俾300nt改

到左台北之後 我地就去一位jm介紹既響食天堂食lunch buffet
D食物堅係得 而且價錢唔貴 計返都係190hkd有找
我地係4大1bb去既 佢地安排左張6人台同埋有幫我地keep行李
食到點幾就會有人黎埋單 食完就走得

食完野之後就行去隔離既台北轉車站搭車入羅東
記得要搭直達車 會快好多 大概70分鐘左右到
每4個字就有一班車好方便
差唔多到羅東就打俾民宿問可以點入去
得知有一部免費公車係附近差唔多時間開出
所以好好彩就可以搭免費車入去
入到民宿已經係3點幾差唔多4點
係宜蘭住 童話村有機民宿
入面有d舊 但好接近大自然
亦都超多蚊 所以好惹蚊既一定要留意
同埋可能冇客人啦 原本book左套房
佢地話可以俾我地用平d既價錢去upgrade做單幢木屋住
經過講價 加左1800NT upgrade左2晚住單幢
都方便仔仔周圍走
之後我地就join返民宿既行程
飲下花茶 跟佢地既導賞行下 遊下民宿
再休息下就出羅東夜市就完成左第一日既行程

大宅

Day 2
我地搭免費車出去轉車站等另一部免費車去國立傳統藝術中心參觀下
咁岩預到有表演
係好睇既 但夾雜住台語會聽唔見
但睇動作搭夠
大概到12點左右我地就回程準備搭車出轉車站
有的士司機叫我地搭返出去 仲自我減到150nt 所以都好爽快答應
返出羅東 差唔多1點
我地就去租電動車自駕去宜蘭玩
500my 租24小時 好好玩
而我仔都好似搭到上左癮咁

第一站我地去左菓風糖果廠
行車時間大概45分鐘
入去買下手信 食下鬆餅同周圍影下相

之後就返宜蘭市中心
本來想行下火車站果邊既但就落雨
變左行新月廣場
咁岩做緊母親節promotion
唔止好多都減價
買滿5000NT送300NT現金卷
連埋退稅錢加現金卷 我買左對690nt俾仔仔既鞋 變相只係俾幾十NT就有對鞋仔 好抵
行到大概6點已經停雨 我地就轉戰東門夜市
玩到8點左右就先送我同bb返民宿 佢地再去羅東夜市行
到佢地行完返黎 我終於可以自己揸下車去兜下風
宜蘭夜晚既天空好靚 風吹埋黎好舒服

子爵府

虎到金來勳章

追緊

大宅

Day3
民宿話我地10點後check out都可以
但仲要地方去 所以我地都pack好野寄存就算
先揸車去梅花湖行一圈
其實冇咩特別好行 只係睇下風景
之後去左宜牧農場玩
如果有多d時間既話可以玩耐d
因為趕住還車 玩到12點半就走
我地都分頭行動 2個還車 2個去拎行李
搭2點幾既車返台北

返到台北去食野
我細佬地地去 帶左我地去食扒
地點係京站後面
然後去check in
係台北就住係昇美旅館
好乾淨舒服 早餐亦都唔差
鄰近松江南京站
有bb既就好方便可以係果度買副食
用熱水坐熱就食得好方便 亦都唔貴
100NT一份有2盒
如果想用象印坐 750ml先岩size

夜晚就去左西門丁買野同去左寧夏夜市

大宅

Day4
呢日既行程好簡單
原本plan左去動物園 貓空 深坑之後去夜市
一去到大概11點幾
貓空已經好多人
話要排1個鐘先上到
所以打消左去坐既念頭直接入動物園
入到場會派卷俾你入熊貓館
原來每日最多放2隻俾人睇
而咁岩就睇到團團同圓仔
之後搭車上到頂 由上面行返落去
車費5NT姐 好抵坐
如果行上去都得既 但會攰好多
行完睇完大概4點幾5點就搭的士入深坑
車費140NT
唔搭的士搭公車都得 動物園對面就有好多部車可以去到深坑
深坑最出名係食豆腐
一到深坑老街門第一檔賣燒臭豆腐真係好正
會去既一定要試
老街其實好短 主要係食既多
最後買埋腐乳就回程
呢個又係好正 好好食
係食過會返去搵果隻
行到街尾向左行返出大路就可以搭返公車出台北
660可以去到好多個捷運站再轉車走
因為行左一日大家都攰
所以係酒店附近搵左一間按腳一齊鬆一鬆
手勢好好 比返深圳仲平又唔洗俾tips
之後係酒店附近搵d野食就結束左一日既行程

大宅

Day5
呢日係比較hea係酒店stay到點幾先出門
行去中山區行左一圈就去大樹先生食下午茶
Booking時間係3點開始就真係3點先開
好彩沙池係出面可以邊玩邊等
我仔仲玩到唔想走添
入到去可以先點餐再入去玩
下午茶必點鬆餅 好好食
咸鬆餅比甜鬆餅好食
最低消費大人180NT再加1
6歲以下要收清潔費150NT(平日)
工作人員都好細心
會同小朋友玩
入場會幫你噴消毒液
基本上都唔需要擔心衛生問題
4點左右就係last order之後會一一埋單
方便玩到夠鐘就走得
大概5點我地就走 轉場去101
但因為天氣唔好 行左陣
係糖村counter買左糖就走
注意唔係個個counter都有同一樣野賣
101counter有袋裝 1kg賣
但京站只係有禮盒裝
買黎俾自己食既又會去101就買左先啦
行完101就去左五分埔行
好多衫亦好抵
100-200NT既清貨我都執到好多件
而且又靚料抵過係淘寶淘
買完就去隔離既饒河夜市
必食胡椒餅 因為真係好正

大宅

Day6
呢日轉酒店
轉酒店先走黎落雨超衰
因為未到check in時間
上捷運就打定電話去酒店約時間叫專車黎車走d行李寄存先
最後2晚係住荷豐溫泉會館
又係返頭住既一間
司機叔叔好好人 會同我地吹水所以好難忘
放低行李就去淡水行
因為落住雨 所以食左想食既野同買左手信就返酒店check in等停雨就出天母行左陣sogo 其實想行新光三越 順便去食天母鵝
但因為取消左接駁車就去左sogo行
最後去士林夜市結束左一日既行程

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

好正!留毛先

大宅

Day7
好簡單既行程 因為係包車行
10個鐘4000NT
有wifi 司機亦好好人
係我地睇野果陣幫我望住仔仔
又幫我地影相
行程去左金瓜石睇南雅岩石 陰陽海 黃金瀑布 九份 十分瀑布 十分老街 菁桐
九份必買蜂蜜醋 因為真係好好飲
去左3次 3次都走返去買
雖然已經加左價
十分去過幾次但就第一次去瀑布
超多蚊 但好有氣勢 都值得一睇
之後到老街放天燈 係司機介紹
買手信小天燈仲收平左我地10NT 1個添
行完食完就去菁桐行一行
掛左祈願筒就係路軌玩下
最後先返酒店放低仔仔再返五分埔行
因為有人想返士林食鹽水雞
所以就去左士林 但又唔小心俾人呃左
買左690NT生果
肉都赤埋啊陰公

大宅

Day 8
最後一日緊係要嘆盡個溫泉先啦
浸多次溫泉 12點先check out
先去台北車站寄存行李
因為我地係夜機 所以好多時間玩
寄存係車站後面既寄存站會著數d
因為係70NT一日
Locker只可以寄存細件而且每3個鐘收一次錢
4個喼 2件handcarry先係320NT
之後就分開左行
我同仔仔去大樹站 其他人去西門町最後衝刺
大樹站唯一缺點就係門口有2級
放bb車要搬上2級比較麻煩
都係一樣 book3點就3點先放行
好貼心既係confirm booking時會提你記得帶衫玩水
職員都好細心同有耐性同小朋友玩
今次就玩到完場先走
之後返車站集合 行多陣就搭車去機場
結束今次既行程

大宅

今次行程係4大1b
機票連酒店一共16xxx
每人$4千多d
洗費一共禁左35000NT
搭長榮機 service好好
起飛降落都好定 仔仔冇唔舒服
去程佢醒既我有keep住俾佢食野
就降落時就訓左
回程全程訓左 所以都好輕鬆
行程冇我想像中辛苦
可能一路都有屋企人分擔啦
仔仔好enjoy去大樹站同大樹先生
係宜牧餵動物時亦都好肯參與
令我好有驚喜

大宅

至於士林果檔生果檔 就係士林夜晚個門牌旁邊
係以磅重計既
諗住叫佢切4份1個鳳梨 佢就切左半個
每100g/ 50NT
我諗個鳳梨起碼佔左400NT
所以大家要小心d
雖然佢最後有送多份木瓜過我食
但我心理真係唔平衡呢

成百幾蚊我真係唔會食菠蘿 芭樂 同芒果

因為好難過 所以要講3次

子爵府

hashtag旅遊勳章

kikyou1101 發表於 15-5-9 19:37
係以磅重計既
士林水果攤一向劏遊客出晒名架!千祈唔好去果邊買,你搵下,好幾年前已經不斷上報紙
6包水果賣1千3

大宅

引用:Quote:kikyou1101 發表於 15-5-9 19:37 至

原帖由 Biancacheung 於 15-05-09 發表
士林水果攤一向劏遊客出晒名架!千祈唔好去果邊買,你搵下,好幾年前已經不斷上報紙
6包水果賣1千3
我冇留意啊 因為係我細佬話食
我就講緊電話
俾錢先知出事

大宅

引用:Quote:kikyou1101 發表於 15-5-9 19:37 至

原帖由 Biancacheung 於 15-05-09 發表
6包水果賣1千3
好彩只係690NT
當買個教訓 下次唔再係果度買
平時係其他夜市買都係幾十NT一份
估唔到係士林會咁計

子爵府

虎到金來勳章

引用:至於士林果檔生果檔+就係士林夜晚個門牌旁

原帖由 kikyou1101 於 15-05-09 發表
係以磅重計既
多謝提醒,我真係唔知!

大宅

繼續補充一下先
去宜蘭既話可以先download一個app
叫ibus 宜蘭勁好行
可以check到公車路線同埋大概到站時間
當然係出左車先可似check到
但入面既出車時間唔太準
最好係站牌前影到出車時間自己再預
雖然宜蘭有好多穿梭唔同景點既公車
但衰在班次比較梳
Miss左可能要等成個鐘先有下一班
所以要留意一下
但包車同自駕既朋友就唔需要擔心
至於電動車方面
上手好容易 你夠大膽就得
唔似機車要有牌
電動車咩人都租得
如果只係想來回民宿既話都係唔錯既選擇因為價錢唔貴 只係500NT就可以玩足24小時

大宅

係台北方面
台北公車通都係一個唔錯既app
可以俾你睇到幾時到站 仲有幾耐有車
同埋附近有咩站有d咩車可以去到邊
都係一個好實用既app

首頁

尾頁

跳至