懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

這是我本人親身經歷...
係三月三十號到普通診所,驗到自己有身孕。四月頭,我就拎左張驗孕証明去威院內科,佢地未有即時安排見醫生,只係要我返屋企等電話。後來佢地因為聯絡唔到我,於是致電俾我先生,到左四月中,我先生唸住幫我去拎覆診紙,但我先生未能出示本人身份証副本,威院以此為由不受理。我唯有隔日再去,因為本身甲狀腺素低,需要每日食藥,咁我擔心D藥會影響BB,於是去問內科既姑娘,佢地就俾張粉紅色紙仔,叫我有野問醫生就寫上去,之後我又返去等電話。過左一個禮拜,威院冇回覆,之後我又去搵返內科,D姑娘要我再寫多次,個陣時我真係好嬲,點解一個問題,等完一個星期又再一個星期,都仲未有答案? 佢地仲叫我去睇專科,聽左呢句說話我仲火著,粒藥係威院俾我,佢地搞唔店冇時間覆我,就當我人球咁拋出去....既然你地問唔到醫生,點解仲要我再寫呢? 隔左幾日威院打俾我,要盡快抽血,個陣時已經係四月尾。

到左五月頭,我返工時作小產,佢地送左我去公司附近既東涌醫院,東涌個醫生話照唔到BB既胎心,加上我肚好痛,之後就轉入去瑪嘉烈,個晚照完超陰,醫生話個胎停止發育(另一個醫生就話個胎唔正常),安排朝早做人流,佢地話如果我未唸好,可以唔做,叫我去睇私家,我曾經要求佢地轉介去威院,佢地就話互聯網做唔到,於是等到朝早,我就辦出院手續,再去威院睇急症,個日威院冇安排入院做手術,有個實習醫生叫我返屋企,等個死胎自然流出,如果個肚真係好痛&流血不止先再入黎,個實習生都唔願再講多幾句(真係做又36唔做又係36),最後俾左份報告(寫有dead foetus)同病假紙。隔左幾日,咁ARM夜晚我個肚真係好痛&見紅,屋企人送我去威院,等左四粒鐘先見到醫生,不過佢話自己唔係婦產科,留院個度佢話唔到事,所以我就返屋企。

接住個日我去埋私家,又再照超陰,照完個醫生就話個胎&營養囊都係完整,同埋佢分析我呢個情況係作小產,但佢又怕我週期計錯,於是佢叫我觀察一個星期,如果佢有長大,就再跟進,否則就要做人流。咁我唯有再等,一星期後私家証實我已小產,佢寫左份轉介書俾我,之後我去威院睇婦產,呢個BOOKING係我驗到有孕既時候預約,去到之後,我俾左份野去COUNTER,再入評估室,入面個姑娘話唔知我有份轉介信,卒之又再等左兩粒鐘,個姑娘叫我入去唐氏個邊等叫名,當醫生叫我入房,照肚,就話只有塞藥,冇得安排做手術,我真係O咀囉...然後又約左時間,到左個日朝早,我去廁所,FEEL到下面有物體跌出,我即刻搵樽仔裝起,個日照完話我個子宮入面冇野, 同埋佢地又拎左個組織化驗,個日唔駛塞藥。
兩星期前,我去返威院內科覆診,醫生話我甲狀腺素唔夠,好易小產,又叫我即日抽血。到左今日,個內科醫生話下次有BB,要食粒半,直到覆診為止,上次要我食一粒,佢以為我有BB,但我其實一早已經將懷孕証明交左俾內科,佢地又點會唔知我有左???我同醫生講,自己有問過食藥既問題,佢話姑娘係唔會答到我,咁我寫左兩次紙仔俾佢地,咁即係佢地冇處理個問題囉~

我個BB已經冇左,經過呢件事,公立醫院俾我既印象係超級差!

大宅

好明白你感受, 我都試過俾瑪麗醫生玩到謝, 公立醫院醫生態度係差到不得了, 小產已經好傷心,但呢班人只會推卸責任,直頭係你傷口上灑鹽一樣, 唔好太傷心,養好身子, TAKE CARE.

複式洋房

直到依家,我仲係未完全放低成件事,唸起阿Bb我就係咁喊,如果佢地真係重視生命,就唔會拖左成個月先搵我,我係威院出出入入好多次,內科d姑娘講左幾句廢話就耍走我,完全冇唸過幫病人解決問題,我知道阿Bb原本有得救,但佢地咁不負責任,你死你賤既態度,令我好氣憤,我都有俾診金有納稅,點解d服務態度仲係咁惡劣?? 問題發生之後,個內科醫生話,我個胎應該唔止五至六個week, 仲唸住推卸責任,想暗意示係我冇盡早搵佢地,佢地呢班垃圾,都唔重視人命,仲有咩資格做醫生??

我已經發左投訴信去醫管局同威院,一定要
替BB取回公道!!

大宅

威院醫生又冇禮貌,又不負責任

複式洋房

再過多幾年,我都已經係高齡產婦,第一胎就搞成咁,唸起就想自殺,好想見到BB.

大宅

回覆:polo0309 的帖子

你好好把自己休養好,bb會好快再返黎你身邊。每間政府醫院都有失誤,下次返黎你身邊時,你可以私家政府兩邊走就會好D。
我都小產過,半年bb都返左黎我身邊。唔好諗自己就快高齡產婦,好多人有可能比你大而生下小朋友。依家係準備好自己身心預備迎接下個小生命。

水晶宮

養好身子,放低件事,小天使會好快的回到你身邊。

子爵府

樓主好好保重身體緊要。可能個個情況不同或者剛好運氣好。我從有左到一路產檢都在QE,姑娘同醫生都好好,態度好熱情。或者我又係孖B。在QE 有多胎部門跟進。所以我從沒出私家睇過。我對政府醫院印象又好好(之前從沒有睇過政府)。所以只可以講,真的睇運氣。

大宅

引用:直到依家,我仲係未完全放低成件事,唸起阿

原帖由 polo0309 於 15-05-21 發表
直到依家,我仲係未完全放低成件事,唸起阿Bb我就係咁喊,如果佢地真係重視生命,就唔會拖左成個月先搵我, ...
唔好話醫生,公院有啲老屎忽姑娘都不知所謂,網顧人命,總之,下胎見唔對路就去私家啦

別墅

回覆:投訴威爾x內科醫生延誤診症,令本人小產

首要任務係養好身子,祝養好身子後好快再有,不過下次一知有就公立私家一齊睇,私家跟得足好多,無野比一個健康bb緊要,加油

大宅

樓主好好休養,千其唔好諗高齡產婦的問。我之前小產又係第一胎,3個月後BB返黎我身邊,生嗰時都算接近高齡,所以唔好灰心,好好調理身體。

別墅

引用:養好身子,放低件事,小天使會好快的回到你身

原帖由 spikenard 於 15-05-22 發表
養好身子,放低件事,小天使會好快的回到你身邊。
無錯……情緒差…………好難有B……
我都小產過……傷心了大半年先諗通……
跟住Bb就返來了……

大宅

十幾年前在威爾斯急症室睇急症, 安排入院, 當時驗唔到我有左, 打左針食左葯,
後來發覺冇來月經, 睇婦產科先知有左, 原來入院時已經有左, 我問醫生點算我打左針食左葯對胎兒有冇問題, 佢話我(醫生)只係胎囊沒有太大影響, 我會睇住你, 所以我一直都係私家診所檢查直至BB出世, 我唔信政府醫院.

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

佢地做野係亂,理應要投訴。但事實冇法證明你小產係咪真係同佢地處理你既問題亂有關。既然投訴,希望醫院可以解釋清楚,還你一個公道。

希望你而家好好休息先,唔好去諗高齡既問題,仲有幾年大把時間。 基本上有番經期一個月就可以再生,但一定要養好身子同埋整頓心情,咁至係對走左同埋未來既bb 係好。你俾醫院咁玩,加上小產傷痛,大家都明白樓主既心情,而家就話要生要死,有情緒困擾的話,儘早搵專人協助。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

anna_gigi 發表於 15-5-22 17:27
十幾年前在威爾斯急症室睇急症, 安排入院, 當時驗唔到我有左, 打左針食左葯,
後來發覺冇來月經, 睇婦產科先 ...
威院做錯乜野?

男爵府

開心吸收勳章

樓主take care好好休養…
下次再懷孕政府私家兩邊睇,政府信唔過,我自己從一開始懷孕產檢都是主要找私家check實,唔旨意政府。

男爵府

polo0309 發表於 15-5-21 16:40
這是我本人親身經歷...
係三月三十號到普通診所,驗到自己有身孕。四月頭,我就拎左張驗孕証明去威院內科 ...
好心痛,有冇投訴? 我係聯合生,入過幾次醫院,隔離床都作小產,佢地話係急診室要等但當值醫生唔係專科,so 嚴唔嚴重都要上病房比專科睇先可以出院,唔明點解威院咁求其叫你走,

別墅

kkggcheng 發表於 15-5-21 16:52
好明白你感受, 我都試過俾瑪麗醫生玩到謝, 公立醫院醫生態度係差到不得了, 小產已經好傷心,但呢班人只會推 ...

又係瑪麗.

複式洋房

引用:十幾年前在威爾斯急症室睇急症, 安排入院,

原帖由 anna_gigi 於 15-05-22 發表
後來發覺冇來月經, 睇婦產科先 ...
其實太早期可能驗唔倒有b,我有左時係私家做過全腹ct再全身痳醉(當時驗過無),跟住果個月就有左,計返日子其實一早有左,只係當時太早期驗唔倒有,初初都有擔心,好彩產檢所有都正常

複式洋房

估唔倒瑪麗噤....
我係qeh產檢,醫生護士都好好,又唔洗等好耐
又試返入急症睇(qeh同仁濟都試過),都唔洗等即分流見醫生,留院。

你要好好養身子呀~

首頁

尾頁

跳至