0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我囡囡10日大,每餐食90ml,之前黃疸要留醫所以轉食奶粉,人奶就pump出黎,但每次兩邊都只係pump 得30ml,之前都有谷嘅感覺,但係尋日發現又唔谷唔硬,跟住尋晚我試下俾阿B埋身,佢食咗45分鐘都唔夠食,一放低就喊,再補開奶粉俾佢,佢已經累到唔想啜,只係食得一半,再夜啲嗰餐佢直頭啜10分鐘就訓,我怕狠心唔補奶粉嘅話,黃疸又會返發。
想問下大家,我應該點先可以多啲奶量?
同埋,如果唔埋多啲身,想夠奶做全揼媽係咪無咩可能?

我是一隻大草蚊

大宅

引用:我囡囡10日大,每餐食90ml,之前黃疸要留醫

原帖由 ChoMan 於 15-05-31 發表
我囡囡10日大,每餐食90ml,之前黃疸要留醫所以轉食奶粉,人奶就pump出黎,但每次兩邊都只係pump 得30ml, ...
你bb 10 日人仔已經食3安咁多?我阿b出世時係輕磅B,5磅10安士,所以頭十幾廿十日每餐2安,2一3個鐘餵一次,其實我都無全餐埋身,通常每餐俾阿B啜5-10分鐘,之後再用樽餵人奶,我基本上第8一10日先可以每次泵到2安,我咪每次阿B開餐前泵定。密密泵,可以追到補一餐奶粉only. 不過我都係窮媽一名,宜家阿B食3一4安一餐,我啲奶追唔切,要補多兩餐奶粉。平常心啦,盡量餵人奶,餵唔到都無辦法。仲有,一定要夠瞓,我發現如果泵之前係剛剛瞓醒,就算係瞓一粒鐘,個次泵出黎啲奶係多啲!

大宅

回覆:關於人奶求救,想請教各位!

我呀仔岩岩好今日夠12朝.
佢都飲成100ml
訓前有時會多小小Tim...
幸好佢好肯啜..所以有時晏就比佢埋身啜
但晚上就唔得啦..因為佢要啜住訓. 咁樣我只會變成人肉奶嘴

大宅

我係全泵媽
如果bb有黃建議食住奶粉退左黃先。而家keep住3個鐘泵一次,儲起佢比bb,唔夠食就補粉。
初生b本身已經唔係好夠力啜,仲要黃更加累。退左黃等佢又大個d先再試埋身。

大宅

我BB都有黃,我就埋身10-20min食完先補奶粉,確保BB夠飽,夠濕片。
pump比bb食難d上奶,BB醒左就俾佢食下,好快上到奶

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

未退黃就Keep 住埋身同補奶粉,另埋完身就泵,慢慢就追得番㗎啦!

大宅

另外,怕佢再黃就一早七八點帶BB去曬陣太陽,退黃好快,記得要蓋住眼仔先曬

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

儘量埋身,你可以飲多D湯,魚湯可以容易上奶,但魚湯要適量,我果陣為咗多D奶,魚湯當水飲,后尾BB飲人奶就肚屙。平時可以飲多D水。

首頁

尾頁

跳至