興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我養咗2隻珍珠龜7年喇,琴晚但一次生蛋,唔知可以點??有人話冇受精就孚唔到,我亦都唔知2隻龜係男定女

大宅

回覆:龜蛋

去爬蟲/烏龜fb,應該多d人識

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

PUSH
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

好媽媽勳章

回覆:happyan319 的帖子

你反轉影龜龜尾巴給網友睇下,我有2隻女但分開養,一樣生完再食番,補埋身

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

養左七年先生旦??
你應該先分開兩隻養,因為每年呢個月至9月都係龜龜既生旦期,應該唔只生兩粒,我隻龜生完一粒,過幾日又生多粒...
唔想浪費錢買養旦器,咁唯有自已整。
要用同膠盒同沙,龜龜生完旦之後,你要小心取旦,要用筆記低面既方向,如果你轉過粒旦,咁就多數唔得啦,因為粒旦生出黎要等入面成形,唔可以大力搖或轉動佢。
個膠盒要有蓋,盒身最少高三吋,要係盒身旁邊整D氣孔比D旦有氧氣,沙既厚度係旦既一倍,整濕D沙,唔好有水係底,太濕又唔得,放好旦唔好比沙蓋哂隻旦,要見到旦面既三份一就可以,保持溫度27-30度,濕度80左右,三幾日加下水落沙到,一星期左右再取旦用電筒照隻旦有無血絲,有即係代表已經受精,可以再放返入盒....取旦時緊記只可用同一方向取,一定唔可以轉粒旦既方向,祝成功,有問題可再問我,我龜龜第二年生旦了,舊年都受唔到精,唔知今年得唔得呢

大宅

多謝你嘅回覆,但我已經唔知隻蛋邊面同邊面

男爵府

佢地條尾好易分.... 可以影下上來睇

大宅

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:happyan319 的帖子

咁都無辦法,如果係一日內轉動隻旦都有機會得,但過左一日就比較難
應該會再生,你先分開佢地養,睇下仲有無,因為去到九月前都仲有機會生旦

首頁

尾頁

跳至