自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

伯爵府

幫推
Praise the Lord!  

別墅

回覆:不要請此劣印傭 Aris Yulianti Bt Say

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 15-7-7 23:41
自從我俾菲外傭偷過錢, 孩子的錢箱俾佢撬晒後, 我就開始鎖晒所有櫃桶, 出街我會鎖晒房門 ...

那个外傭不會偷?

當雇主發現了.
- 有的人想方法防止再次被偷... 動腦
- 有的人選擇 尽信工人..
- 有的人選擇 由得佢續去偷... 懶想方法.
- 有的人由開始, 就 "防止" 被偷事件發生.
- 有的人豪比佢,.. 一日廿卅. 有咩所謂...

人人做法不同.
未發生防止.. 最佳.

一日十幾元, 有咩所謂, 一个月300, 一年 3600, 二年 7200.
用工人十年... 72,000

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

DoReMi媽媽 發表於 15-7-7 23:35
新聞仲話個官喺cam片睇到工人成日都係玩電話, 睇唔到佢有用心照顧小朋友, 而家好多外傭都係咁差 ...

有愚問題....有关 cam?
我是沒裝 cam, 我姐家裝... 並說 cookware, 缶裝食物, bedding 用品 ===> 失蹤

cam... 是否360度?
家 3房. 2廳. 1廚房. 是每角落都裝么????
請人代裝? DIY?

有冇人分享?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

過份

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆:不要請此劣印傭 Aris Yulianti Bt Say

chi sin

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

水晶宮

so rubbish woman

男爵府

伯爵府

333s 發表於 15-7-8 09:36
那个外傭不會偷?

當雇主發現了.
自從我發覺死肥印偷我買俾父母的加營素,cheap 到連我媽的杯麵都偷,
(我有買印尼公仔麵俾佢),
我現在慘到要咁,
在我搬佢地去我屋企前自己諗辦法動手做。

333s    發表於 15-7-8 11:02

伯爵府

333s 發表於 15-7-8 09:45
有愚問題....有关 cam?
我是沒裝 cam, 我景少姐家裝... 並說 cookware, 缶裝食物, bedding 用品 ===> 失蹤
...
cam 可上下左右移動,左右好似大過300度細過360度,
每隻cam 唔同,
我用緊果隻有夜視有錄影有高清有 motion detect 可收音。
自己裝,
可在手機平板同電腦即時睇。

伯爵府

333s 發表於 15-7-8 09:36
那个外傭不會偷?

當雇主發現了.

就快印尼新年,
瘦印同我傾開計話佢女想要新衫,
我同瘦印講我會送件新衫俾佢個女,佢d$留番買輪椅俾佢爸爸。

偷 / 送,我都係會唔見$,
送起碼係你情我願,
偷就條氣唔順,
特別有d係有記念價值既野,
死肥印在我媽家時將我爸以前去旅行買的木盒據為己有,
個木盒係我爸送俾我,
個8婆話我媽送咗俾佢,
根本無可能,
又俾我發現佢拎走我d耳環,
又話係我媽送俾佢,
大話連篇,
唔使同佢講咁多,
我亦唔想同佢講咁多,
收番哂。

象牙宮

hsbc005 發表於 15-7-8 10:31
自從我發覺死肥印偷我買俾父母的加營素,cheap 到連我媽的杯麵都偷,
(我有買印尼公仔麵俾佢),
我現在慘到 ...
我想 copy 你的好方法...

沒問題吧?

理性討論交流者。

伯爵府

333s 發表於 15-7-8 11:03
我想 cpy 你的好方法...

沒問題吧?
無問題,記得留條候備匙在自己房。
單車鍊在$12店有售。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

食到肥獅大隻咁

333s    發表於 15-7-8 17:56

伯爵府

fantababy 發表於 15-7-8 01:25
我之前件極品識用指甲銼開門鎖,有冇d lock係安全d㗎?
我用 cam 長照我門口,用 motion detect function,
一有野移動就會自動影相。

333s    發表於 15-7-8 17:56

伯爵府

steppenwolf 發表於15-7-8 07:39
佢可能係專搵啲照顧老人家的工,搏主人始終對老人家無對小朋友咁上心,兼好多老人家有口難言。。。: ...
佢如果照顧小朋友我諗d小朋友仲慘,有d講都唔識講。

我爸雖然係有d老人痴呆要坐輪椅,
但佢唔會周圍走好靜,
一日都講唔到十句說話,
又唔會打人係經常坐係度瞓覺,
只係要人照顧佢同幫佢做吓運動,
平時又會去日間中心,
所以佢地平時等我唔在屋企時瞓晏覺我都當睇唔到,
只要好好照顧我呀爸。
晚上2000左右可以上床,
有好多野已經唔使佢地做,
仲唔滿足?

侯爵府

回覆:hsbc005 的帖子

Up

大宅

回覆:不要請此劣印傭 Aris Yulianti Bt Say??i Wag??i

繼續up

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hsbc005 發表於 15-7-8 00:53
我現在都係咁做
我都試過漏低鎖匙喺房但反鎖咗, 還好我屋企人都有一套, 同埋我又放咗一套spare喺我親戚度, 以防萬一。

但我試過一次唔喺香港, 菲姐反鎖咗自己間房門, 我啲小朋友又冇鎖匙, 只得我有, 結果叫人上門開鎖, 嗰次$450, 激C我, 返嚟我同菲姐講, 仲旨意佢照顧我啲小朋友, 結果反倒我小朋友照顧返佢(我小朋友call管理處揾人晚上上嚟開房門

fantababy    發表於 15-7-8 19:05

首頁
45678...9

尾頁

跳至