醫護健康

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:BigApple 的帖子

現比爸試食姫松茸,希望可以舒緩下副作用。

Life must go on

男爵府

回覆:wln 的帖子

姬松茸吾係中藥咩?係邊到可買?

子爵府

2024年龍年勳章

引用:姬松茸吾係中藥咩?係邊到可買?

原帖由 BigApple 於 15-08-19 發表
姬松茸吾係中藥咩?係邊到可買?
在中藥到買的,是丸裝但入面是液體。是朋友食開介紹的。我給爸當健康食品,調理下

男爵府

回覆:wln 的帖子

希望你爸爸食咗吸收 減少副作用 加油!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:希望你爸爸食咗吸收+減少副作用+加油!

原帖由 BigApple 於 15-08-20 發表
多謝!我們做家人的,一定會盡力,只希望年老的爸能捱過化療,更加可痊癒!

男爵府

引用:希望你爸爸食咗吸收 減少副作用 加油!

原帖由 BigApple 於 15-08-20 發表
我媽媽上星期三已開始睇中醫+化療 醫師講得好清楚中藥只是幫助化療嘅副作用 不會與西藥相撞

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 15-08-20 發表希

原帖由 BigApple 於 15-08-30 發表
我媽媽上星期三已開始睇中醫+化療 醫師講得好清楚中藥只是幫助化療嘅副作用 不會與西藥相撞

...
CellT, win
你哋媽咪爸爸近況怎樣? 好嗎?

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 15-08-30 發表我

原帖由 BigApple 於 15-09-06 發表
CellT, win
我媽媽食咗五星期中西藥 見到佢副作用係少咗

大宅

我朋友屋企人, 做完化療無胃口, 食唔到野, 佢都係飲營養奶補充返D營養, 佢就飲加力康係癌症專用營養奶, 又有幾隻味道, 咁唔會咁"寡"

大宅

BigApple 發表於 15-8-15 23:00
介紹吓邊隻呀?
試下加力康癌症專用營養奶, 有3個味菠蘿椰子味/意大利咖啡味/ 水果味,
除營養奶仲有營養粉.

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:爸70歲,腸癌三期,剛完成微創手術。

我爸吊第三針了,之前食了個2個月姬松茸,一直都不太差,也算精神,沒有減磅!上次驗血一切正常。但今次卻發現肝酵素高了些,醫生問有否食了中藥,我只好說食了姬松茸。
醫生不鼓勵食中藥,但當然也有可能是化療藥物引起。
今次吊針爸連姬松茸、雲芝等全不肯食,中醫又唔睇,但我見佢都幾辛苦......唉!甚算?

男爵府

引用:我爸吊第三針了,之前食了個2個月姬松茸,

原帖由 wln 於 15-09-26 發表
我爸吊第三針了,之前食了個2個月姬松茸,一直都不太差,也算精神,沒有減磅!上次驗血一切正常。但今次卻 ...
不如你氹吓爸爸睇劉宇龍博士呀 佢真係信心十足 幾掂㗎

男爵府

wln 發表於 15-9-26 18:30
我爸吊第三針了,之前食了個2個月姬松茸,一直都不太差,也算精神,沒有減磅!上次驗血一切正常。但今次卻 ...
肝酵素高食中藥係好危險, 因為中藥要用個肝黎分解.

男爵府

felicia_rain 發表於 15-9-26 18:27
試下加力康癌症專用營養奶, 有3個味菠蘿椰子味/意大利咖啡味/ 水果味,
除營養奶仲有營養粉.
波蘿椰子味? 新出的嗎?我先前幫朋友睇過, 得意大利咖啡味同水果味.

子爵府

2024年龍年勳章

回覆:爸70歲,腸癌三期,剛完成微創手術。

爸今日終於肯睇中醫,浸大毛醫師。希望可幫爸順利完成化療,減少副作用吧!

男爵府

引用:爸今日終於肯睇中醫,浸大毛醫師。希望可幫

原帖由 wln 於 15-10-03 發表
爸今日終於肯睇中醫,浸大毛醫師。希望可幫爸順利完成化療,減少副作用吧!

...
win, 祝你爸爸睇咗中醫 食咗毛醫師開嘅中藥吸收得好啲 副作用大減 加油!

子爵府

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+wln+於+15-10-03+發表爸今日

原帖由 BigApple 於 15-10-03 發表
win, 祝你爸爸睇咗中醫 食咗毛醫師開嘅中藥吸收得好啲 副作用大減 加油!

...
多謝你!希望我們的父母也能痊癒!

男爵府

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 15-10-03 發表wi

原帖由 wln 於 15-10-05 發表
多謝你!希望我們的父母也能痊癒!
我哋要比多啲信心佢哋 努力面對治療 一定慢慢地痊癒!

大宅

請問你們睇的中醫有冇開百花蛇舌草,我媽睇開的中醫有開,但有研究話此藥會令血管增生,所以有少少擔心!但好多中醫都會開此藥治癌

大宅

引用:Quote:原帖由 BigApple 於 15-08-30 發表我

原帖由 BigApple 於 15-09-06 發表
CellT, win
BigApple,wlm,無上黎一排,剛剛才看到你地的post.
我媽差不多完第四次化療,每次反應都差不多,頭幾天作嘔作悶無胃口甘,隔多兩三天就好些,主要飲湯水,暫時無需要睇中醫,醫師話有太大身体不適才返去睇。
瑪丽话癌症指數比之前高左少少,之前係4,這兩次是6,但话無咩特別既,黎緊都做電腦掃描,遲些再報告下近況。希望我地父母一起努力,順利完成療程。加油!

首頁

尾頁

跳至