論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

AndrewMami 發表於 17-8-22 16:54
其實我屋企都係一樣, 兩隻小鬼返哂學, 基本上工人就 free 足大半日, 佢做咩我點理到佢 ... 不過我自己心中 ...

我都係唔想咁harsh對人, 自己以前番工遇到好多衰上司, 亦遇過好上司好包容當時工作能力不高既自己, 所以而家都盡量將心比己。

好多人都提議請工人要請白紙, 但跟得呢條thread請工人既一定唔係白紙。
我自己自問就無耐性教工人, 亦唔識教 (我自己都唔識做家務同湊仔既),希望我工人keep住唔好有咩古怪野表現出黎啦!

子爵府

cx0410star 發表於 17-8-22 18:19
我想攞香港入境處嘅form.
因為菲律賓個邊嘅form我可以星期日去。
請問菲律賓個邊有無香港form攞呢?
你可以試你附近嗰D 入境處先, 可能會有架

子爵府

VivaSea 發表於 17-8-23 03:00
我都係唔想咁harsh對人, 自己以前番工遇到好多衰上司, 亦遇過好上司好包容當時工作能力不高既自己, 所以而 ...
因為印/菲, 白紙/彩紙... 我都用過... 老實唔覺白紙特別好, 最後都要炒佢, 我個個都係同我做到4 年先返去結婚, 點解佢係例外 ? 就係工人本質問題囉... 所以咩都係博, 無人知..
等於自己去搵工, 個個見工嗰陣都對公司滿有期望, 到真係做落先知龍與鳳

侯爵府

See, AndreMami & VivaSea 都係自己申請工人, 而且仲後滿意果隻. 希望我的也滿意啦. 期待!
有隱憂, 新姐姐要在1月頭放2星期回鄉, 都驚佢走咗唔返呀. 唔知在佢走之前要做乜可保障自己呢?

子爵府

用 apps 搵緊姐姐,有一個問我 are you strict when it comes using Mobile phone
如果係你,會點答?
我唔可能 set 得好寛鬆

大宅

jyjy1684825 發表於 17-8-25 22:47
See, AndreMami & VivaSea 都係自己申請工人, 而且仲後滿意果隻. 希望我的也滿意啦. 期待!
有隱憂, 新姐姐 ...
叫佢簽定封信, 話如果於指定日子未番就當佢辭職, 僱主可追討一個月代通知金?另外, 如果未到出糧日, 就唔好提早出定糧俾佢

大宅

beebeeiloveyou 發表於 17-8-27 21:36
用 apps 搵緊姐姐,有一個問我 are you strict when it comes using Mobile phone
如果係你,會點答?
我唔 ...
未interview都已經咁多野問, 到你請左佢就仲多要求。雖然我自己未必真係咁strict when it comes to using mobile phones, 但呢d姐姐覺得自己有本錢揀工先咁問, 我自己就未必食得住佢

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-8-25 22:47
有隱憂, 新姐姐 ...
工人放呢兩星期係 for ? 自己放? 定出入境問題 ? 續 VISA ?

子爵府

beebeeiloveyou 發表於 17-8-27 21:36
如果係你,會點答?
我唔 ...

佢可以咁問的話.... 我相信你要話唔 strict , feel free to use it... 佢先肯做我諗如果你自問真係head 唔住個工人, 你就搵過另一個吧...

子爵府

回覆 AndrewMami 的帖子

謝謝你們的意見!

子爵府

呢位姐姐只有兩年經驗,已經咁問
其實好多時候佢都係一個人係屋企,咁即是希望我在家佢都攞正牌玩手機。
雖然我唔介意,只要冇影響工作,但感覺已經麻麻

侯爵府

AndrewMami 發表於 17-8-28 08:51
工人放呢兩星期係 for ? 自己放? 定出入境問題 ? 續 VISA ?

係自己放假返乡.

大宅

多謝樓主無私嘅分享
我而家約咗幾完約工人見面。
最啱心水個個nov 尾完約,佢話佢2016 nov 返過一次菲律賓、完約之後可以唔番菲律賓住,佢希望2018年3月先返菲律賓。
請問樓主,我應該俾佢完約之後返菲律賓,再返嚟同我打工。
定係喺我呢度打左工,之後再放假比去返?
邊個會好啲呢?

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-8-28 10:55
係自己放假返乡.
已經做夠兩年 ?

子爵府

等待天使中 發表於 17-8-28 14:50
多謝樓主無私嘅分享
我而家約咗幾完約工人見面。
最啱心水個個nov 尾完約,佢話佢2016 nov 返過一 ...
其實係睇你屋企需要, 兩者無咩分別

侯爵府

AndrewMami 發表於 17-8-28 15:29
已經做夠兩年 ?

唔係, 新合约上任後4個月至返鄉下

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-8-28 15:34
唔係, 新合约上任後4個月至返鄉下
即係佢個 contract 係緊接, 佢呢個假期係 for 出境.. right ?

侯爵府

AndrewMami 發表於 17-8-28 16:00
即係佢個 contract 係緊接, 佢呢個假期係 for 出境.. right ?

係呀!

子爵府

jyjy1684825 發表於 17-8-28 16:49
係呀!
咁你可以叫工人自己買埋回程機票, 到佢返嚟你先 refund .. 早少少放佢走, 喺出糧前一至兩星期 .. 基本上完約咁樣出境好少會唔返, 同埋佢就變斷約, 到時係佢慘過你.. 你損失唔係多
你又唔駛太擔心

侯爵府

VivaSea 發表於 17-8-27 22:15
叫佢簽定封信, 話如果於指定日子未番就當佢辭職, 僱主可追討一個月代通知金?另外, 如果未到出糧日, 就唔好 ...
AndreMami, E封信有法律效力嗎? 足夠嗎? 我怕佢揾人投訴我欠佢一個月代通知金.叫佢簽会唔会變得小人架? 我驚佢唔鍾意面黑.
我聽聞回歸日no show,就要出掛号信說明在某某日之前不回來,就當工人辭職, 這個證明文件会唔会有效D?
唔想扣住佢份人工, 但被屈而要俾代通知金就勢係假.

首頁

尾頁

跳至