自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-30 14:29 發表
唔好意思咁多位, 我都明白大家都為小朋友而煩惱, 不過個中醫我只係睇過一次, 我唸暫時未係適合時機介紹俾大家
請俾多幾星期時間我去觀察, 如果真係有改善, 我一定會介紹
thanks~~
...

我都好想知中醫資料, 因為我囝囝囡囡都好嚴重, thanks!

大宅

畀面勳章

我想問吓manuka honey可以係邊到買到呢?

Thanks,

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Please take a look:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1430109&extra=page%3D2
原文章由 jjhwong 於 08-7-23 11:40 PM 發表
我想問吓manuka honey可以係邊到買到呢?

Thanks,

大宅

畀面勳章

Thanks a lot,

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-24 10:44 發表
Please take a look:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1430109&extra=page%3D2

大宅

我自己本身係讀針灸既,老師剛剛亦提過天炙, 對於治療係冬天發作既病效果非常好,例如哮喘, 之前新聞都有報導過,唔知各位媽媽有冇留意到~
希望以下INFO對你地有用~

中醫有套理論稱為「夏病冬治」、「冬病夏治」,它是時間治療的一部分,按照不同時節多見的病種,在其相反的氣候下作出治療,達到治療和預防的目的。而其中一種比較為人熟悉的治療,就是在「三伏天」下進行的「天灸」。

三伏天是指初伏、中伏、和末伏,每伏維持十天,一共三十天,簡單來說包括了在中原地區夏季最熱的日子,具體日子要根據當年的節氣和干支紀日而定。由夏至後第三個庚日為初伏,多在大暑前開始,之後十天一伏(天干一共有十個),三伏連續計有三十天。

以今年為計,夏至後的第一個庚日在六月二十五日,所以初伏由七月十五日至二十四日,中伏由七月二十五日至八月三日,末伏由八月四日至八月十三日。

在每伏的開始(庚日),中醫都有「三伏天灸」的傳統。「天灸」是指用由藥性辛溫中藥制成的敷貼壓在特定的穴位上,刺激穴位至灼熱、發泡的感覺,然後取下藥貼,根據中醫理論這種治療能起溫陽補益的作用,可以防治在冬季因為身體虛寒而多發的哮喘、鼻敏感、胃痛、月經不調、關節痠痛等病。

在古時沒有藥貼的時候,三伏天灸是用最原始的艾絨直接火灸,現時為了使操作方便些,都換成了藥貼。由於貼上去藥物多由性味辛熱的中藥組成(如附子、白芥子、薑汁、冰片等),因此對皮膚有一定刺激性,除了不宜敷貼過久(一般建議成人於二至三小時後取下,小兒則一小時,或根據皮膚的感覺以微熱為度),還有可能在皮膚上留下疤痕,這點是需要注意的。

而「天灸」所選用的穴位也因應病種而定,如治療咳喘會用定喘、肺俞、腎俞、天突,治療胃腸疾病會用中脘、天樞、足三里,表虛易感冒和鼻炎可以加上風門等。一般每次約選四至六個穴位(雙側),把一粒像花生大小的藥貼在穴位上,按時取下,如出現創口可按一般傷口護理。治療時間以三個「庚日」的正日最好,如果錯過了可盡快補回,根據病情也可以在三個庚日的前和後一個庚日再作多一次治療合共五次。

知道「天灸」的香港人並不多,但在國內每逢「天灸」的日子,各地的中醫院都擠得水泄不通,萬人空巷的場面足以證明這種療法是多麼的受歡迎,當中更不乏從香港澳門遠道而來的客人,據研究說這種療法對防治鼻炎和哮喘的有效率達六成,絕大多數病人治療三年後症狀都得到較顯著的改善。

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-30 16:19 發表
OK, 一定!

October,
咩叫"天灸"? 如果有資料, 麻煩你都指點下我地呢班問題家長, thanks!

侯爵府

大廚勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

針炙減肥都有用嫁!我覺得睇中醫仲好過西醫呀!食西藥食到個人虛曬

大宅

我都係有鼻敏感....但勁怕打針,針炙相信同打針差唔多~

王國長老

王國長老

我都鼻敏感超勁, 不過上次試過一次做針炙針背脊同腳, 真係怕怕, 支針不停鑽入去好"冤"好痺, 如果針個鼻仲驚呀... 針過一次我都冇乜膽再試. 樓主囡囡仲叻過我.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

colada,
Thands! 睇黎錯過左今年機會tim, 係咪真係要等下年7月至可以做?

edea,
我女好"渣"咋, 第一次只針左眉心同"貓鬚"共3針, 而家都係多左下巴同手臂....腳踭係痺d架, 我老公都成個人彈起
原文章由 colada 於 08-7-24 12:34 PM 發表
我自己本身係讀針灸既,老師剛剛亦提過天炙, 對於治療係冬天發作既病效果非常好,例如哮喘, 之前新聞都有報導過,唔知各位媽媽有冇留意到~
希望以下INFO對你地有用~

中醫有套理論稱為「夏病冬治」、「冬病夏治」,它是時 ...

大宅

錯過左三伏既機會唔代表要下年先針得,之所以會係三伏醫治冬天易發作既病係因為三伏天係陽氣最盛既日子,利用呢D時間,借助陽氣治療可取得較佳既效果~ 宜家平時都可以針架~
其實支針好幼,唔痛,不過係會好"淵",當然,要'淵"先有效果啦~但係佢既好處係,唔會好似藥咁有副作用,拮唔啱位..都係白白一針..唔會有事,當然,危險部位就要小心D啦~

原文章由 Charlotte_mom 於 08-7-24 14:12 發表
colada,
Thands! 睇黎錯過左今年機會tim, 係咪真係要等下年7月至可以做?

edea,
我女好"渣"咋, 第一次只針左眉心同"貓鬚"共3針, 而家都係多左下巴同手臂....腳踭係痺d架, 我老公都成個人彈起
...

首頁

尾頁

跳至