母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

由未有到目前BB半歳,有年幾兩年無染髮。BB現時仲係全人奶加1餐固,但個頭頂半白,之前梳馬尾hide到,但現在真是忍無可忍了!有兩種染髮,大家覺得邊種好?

1) henna 染髮,要自己在家染三個小時,報稱天然無害,但兩三個星期要染一次。好處係天然,而且就算短髮出得快都唔怕。

2)一般化學染髮,在髮型屋整,可以揀無味,仍會剪短,因為唔想B掂到染髮,所以都要個幾月染一次,怕傷頭皮
,又怕B從我身上接觸太多染髮劑殘留!好處係d色靚d。

大宅

回覆:Meryl 的帖子

我都係生完好多白頭髮,不過冇染,因為染完再生的都係白,同埋有媽咪話唔餵會少啲白髮,等餵到唔餵先算

大宅

我有用henna,純天然,比較麻煩但用完髮質反而好咗。我天生多白髮,細細個已一頭都係,一定要染。我問過醫生,佢話餵人奶都可以染髮,因皮膚吸收好少,加上我用純天然,所以無問題。我最近轉咗隻henna佢用咗納米技術,40分鐘上色,純天然,連化療後病人都可以用, 好方便。我又可以做個靚媽。

大宅

仲有,因為我大囝餵咗兩年幾,呢個有會餵到自然離乳,如果我唔染,白髮多得好緊要,所以都要染

大宅

回覆:染髮

點解餵人奶會多白頭髮?
我都有禁既情況

男爵府

回覆:染髮

我都係選擇忍

大宅

引用:我有用henna,純天然,比較麻煩但用完髮質反

原帖由 amypunwm 於 15-07-24 發表
我有用henna,純天然,比較麻煩但用完髮質反而好咗。我天生多白髮,細細個已一頭都係,一定要染。我問過醫生 ...
我同妳情況相似,本身多白髮,現在餵第二胎,離目標仲有年幾,真係好難忍。
可以pm我知妳用開邊隻henna嗎?我見有間店舖可以有henna染,但不設剪髮,唔知剪完染定染完上到色才剪好

大宅

引用:點解餵人奶會多白頭髮?我都有禁既情況

原帖由 Cowcowg 於 15-07-24 發表
點解餵人奶會多白頭髮?
我都有禁既情況
中醫的概念,血乳同源,唔夠血,由「腎」的系統去抽取,而頭髮又同「腎」有關。
我第一胎餵人奶之後頭頂超多

大宅

引用:Quote:原帖由 Cowcowg 於 15-07-24 發表點

原帖由 Meryl 於 15-07-25 發表
中醫的概念,血乳同源,唔夠血,由「腎」的系統去抽取,而頭髮又同「腎」有關。
我第一胎餵人奶之後頭頂超 ...
原來係禁架。。。我仲以為自己生完之後突然老左睇黎我要補下血氣
禁停餵後,係咪會少返?

大宅

引用:Quote:原帖由+Meryl+於+15-07-25+發表中醫

原帖由 Cowcowg 於 15-07-25 發表
原來係禁架。。。我仲以為自己生完之後突然老左睇黎我要補下血氣
禁停餵後,係咪會少返?
咁要睇下補唔補到。我自己停了也無明顯減少,我估好難逆轉,當然我本身遺傳多,又唔係成日補,又經常用腦&操勞
Anyway女人唔補好易老係真的。

大宅

我有用henna,純天然,比較麻煩但用完髮質反而好咗。我天生多白髮,細細個已一頭都係,一定要染。我問過醫生 ...
上兩個星期終於染左henna,酒紅色,因為有木藍粉加入去,頭兩日甩藍色在衫&手上,都幾麻煩。至今得然分次洗頭都甩橙色水,係咪一直會甩到染下一次?

大宅

我洗頭時甩色甩足兩個星期,會逐漸甩少啲。
頭幾日著深色衫。呢個係天然染料的問題。
不過,為咗健康,我寧願麻煩。起碼,唔駛擔心自己貪靚會影響啲奶

大宅

Hi,可唔可以post張相出嚟睇吓?喺邊度買?幾多錢?

大宅

我都好想染髮呀...
係唔係 salon 都有 henna 架?
定係自己係 mannings 個D買?
Thanks.
自稱來自火星, 因為傻傻地. 請多多指教~~~

大宅

回覆:amypunwm 的帖子

請問係邊度有得買?幾錢?可否post張相睇下?

大宅

引用:我都好想染髮呀...係唔係+salon+都有+henna

原帖由 soragnes 於 15-09-13 發表
我都好想染髮呀...
係唔係 salon 都有 henna 架?
定係自己係 mannings 個D買?
萬寧買那些要睇清楚成分,都有機會有化學染髮成分,尤其可以染得好深每那些。
我現在去這間只提供染髮,沒有剪頭髮服務,不算salon吧。

大宅

引用:我洗頭時甩色甩足兩個星期,會逐漸甩少啲。

原帖由 amypunwm 於 15-09-13 發表
我洗頭時甩色甩足兩個星期,會逐漸甩少啲。
頭幾日著深色衫。呢個係天然染料的問題。
不過,為咗健康,我寧 ...
我唔只甩了兩星期,不過後期輕微,而且只係洗頭抹頭時甩,可以接受。

大宅

回覆 soragnes 的帖子

我試過用印度舖果啲henna, $15 包, 又試過用有個牌子叫yota , 你上網搜尋下就見到

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊