母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

作為一個爸爸,呢樣野我除左幫太太準備佢所需既用品外都無咩幫到佢

我地係雙薪家庭,咁太太放完大約3個月產假後就俾外母daycare 夜晚我車佢返屋企,我想問準備bump 方面係咪要我地屋企同佢office 每邊一部?
電bump 同手bump 邊樣會好啲

別墅

回覆:新手爸爸請教咁多位餵母乳媽媽

同埋我老婆係一隻豬嚟嫁,勁懶瞓,我屋企狗狗已經訓練緊我每晚2-3 點要起身,準備之後餵奶,想問下到時我係去暖奶用樽餵定應該放bb去媽媽到等佢埋身餵?

大宅

回覆:ashleychungli 的帖子

電泵快過手泵,雙泵最好,適合在職媽媽返工時用,你可買定一個泵,如生後真係夠奶,產假後都keep住餵先決定再買多部,多d儲奶樽,儲奶袋,冰袋,餵奶巾,防漏墊...都唔遲

男爵府

樓主,首先想讚你係一個好老公會生前已經諗定呢d野。

我只針對餵人奶呢part講,其他坐月時既無微不至照顧同愛我唔講喇。

泵就一定要既,不過頭3個月仲未番工就只須要買定1個奶泵,睇下部機同老婆夾唔夾先再買第2個for番工用。 一定要電雙泵,手泵手斷都似。睇下你老婆中意做全埋身奶媽定各50%喇。我自己就中意c6番工時我就埋身,但c6放左工就佢用奶樽餵,呢個亦都係一個訓練bb埋身又得食奶樽又得,所以我建議你每晚b b臨訓前嗰餐都你負責餵,老婆就泵奶早d休息。好既奶樽都唔少得,我用pigeon父母乳實感系列,我覺得好好,我女到而家,16個月大埋身又得樽餵都得。呢個亦係你親子既好時間。
另外,最重要係言語同實際行動支持太太,講多d類似辛苦你喇老婆餵人奶俾我地既bb,千期唔好質疑話bb成日喊人奶夠唔夠架,泵得咁少既。。呢d說話好乞人憎架。奶樽奶泵你負責主動洗,唔好要老婆日以繼夜餵人奶咁攰都要擔心未洗奶樽奶泵呢d多餘問題。

講番自己,我餵到而家16個月,c6好支持,我都好感恩同有能力繼續完成呢個餵人奶使命。

加油

別墅

謝謝,兩位既回覆。

男爵府

樓主抵讚!
泵最好有兩個,一個放公司一個放屋企,因為返工泵奶就拎好多野。咁泵既配件買多套,儲埋先洗(如果無工人),儲奶袋,用來儲冰奶,買住少少,如果多奶先再補買。
仲有冰袋,樽買多幾個。
不過,我就建議你先買一個泵,睇下會唔會長餵先(有人會某些原因放棄),差不多返工先買第二個泵,冰袋,配件。
另,同上,千祈咪個b有少少野(如唔肯食奶,唔訓覺)就質疑老婆食左乜,又或是係咪d奶無營養。如果有老人家質疑,要維護老婆!

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

如果想一直餵,點都要一個奶泵,如果屋企一個公司一個就唔洗每日拎成斤重的野來來回回,因為除左泵之外,你仲有冰袋,冰種呢d野要拎。但我自已覺得拎都無咩問題,所以我係一泵跟身。
至於未返工前我唔建議成日泵,因為初生b食得密,由其開初一頭半個月可能唔離手添,餵已經耐,仲要抽時間泵,而且頭3個月係身體適應期,奶量就由此段時間形成。你埋身多d身體就了解你需要幾多奶,泵唔係唔得,但效果無咁好,好容易就會有奶量不足的危機。
但我都覺得如果穩定左,有時有時間 都可以泵下當儲備,都可以等你幫手餵下,媽媽休息返一餐半餐。同埋人奶媽可以了解下bb食量,增加餵母乳的信心。
而你最重要係比任何人都要相信你太太餵到人奶,因為媽媽見bb日喊夜喊要作食奶,引密密餵到b不離手,加上可能有親人係度指指點點,媽媽都可能對餵母乳失去自信,擔心自已無奶餵飽bb而放棄餵人奶。所以你筏角色好重要,支持佢,鼓勵佢,幫助佢,咁樣捱得過三月的話,就能發現同享受餵母乳。

別墅

回覆:MCEsc 的帖子

我係無記質疑老婆亂食野嫁,因為佢既早餐/下午茶/晚餐都係我煮,宵夜就我去買。所以我質疑佢即係質疑我自己咋

大宅

其實,最重要係多啲鼓勵同肯定。我老公係一個好好的母乳爸爸。

例如:我次次呻泵得好少奶,我老公都會話"唔係呀,都幾多,唔錯“,佢仲叫屋企人唔好bb次次一喊就問佢係唔係肚餓。我老公會幫我入奶落奶袋,佢知點樣儲奶,幫輕我唔少。佢幫我上綱買泵,研究點用,仲送咗個雙泵俾我返工用。去街要餵奶泵奶好麻煩,佢都無怨言。仲有支持我用餵奶巾。所以,你可以多吸收母乳資訊,做個智囊,同時負責向旁人解釋。

不過,你地要有心理準備係辛苦。第一胎bb初生時我一天平均餵十至十二次,最高紀錄十七次。返工時,我較兩個鬧鐘起身泵奶。眼瞓我用水洗面。然而,努力是有回報的。我第二胎三天上奶,技巧純熟好暢順,bb好好湊。大囝又好跟我地。初生盡量多埋身,你同太太會輕鬆些。

我們沒有工人,雙職家庭,我都可以餵大囝至兩歲八個月自然離乳,細囡三個幾月,出世到現在沒吃過奶粉,你地都可以。唔識唔緊要,多啲上來問。

有需要可以睇我舊post,裏面有我分享。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊