自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說老公婆婆仙遊,下星期要去送最後一程,採用基督教式

我仔9個月大,應唔應該盡孝而帶bb去大酒店呢?

身邊人及自己都唔想帶,但我老公話要帶,仲話其他人係花生友唔係自己親人當然口輕輕......

唉...好煩惱

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:話說老公婆婆仙遊,下星期要去送最後一程,

原帖由 minic530 於 15-07-31 發表
話說老公婆婆仙遊,下星期要去送最後一程,採用基督教式

我仔9個月大,應唔應該盡孝而帶bb去大酒店呢?
日頭帶bb去一去, 拜一拜, 然後湊佢走。

如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:minic530 的帖子

通常4點交場, 到時抱Bb到一到, 最多座15分鐘之後就走

已刪除用户

引用:話說老公婆婆仙遊,下星期要去送最後一程,

侯爵府

回覆 minic530 的帖子

一定唔帶bb。

大宅

回覆:bb去大酒店

我爸爸舊年走,我BB當時只有5個月左右,我起初個心都有d唔舒服,始終BB太細個,但果個係公公,點都要送公公最後一程。最後BB全程出席,由親戚幫手照顧。整個儀式都順利,BB沒有哭鬧,之後亦無唔妥,感恩。

侯爵府

2023年兔年勳章

1)出門前比塊碧玉bb帶上身定驚;
2)出發前再問定道士/靈堂負責人有何要避忌;
3)到靈堂抱bb上香,向先人講:「保佑大家包括bb, 平平安安!」
4)坐近門口位置,避免吸入太多煙;
5)進行儀式時,幫bb帶耳塞或耳筒,免聲大嚇親,可以的話落樓行個圈,完畢再折返;
6)準備小食及小玩意,分散bb注意力

一定要BB食飽瞓夠才帶佢去,最多遲的去!

補充:我奶奶當年不在時,囡1.5歳,我抱佢入埋後堂見嫲嫲。她從5點留到11點,非常乖跟著我,全程冇扭計哭,多得有先人保佑!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

別墅

我媽媽過身時BB得四個月大,都係全程出席由家人照顧。可能太細個佢全程都好乖,我都好感恩!同埋BB不嬲有駝住護身符,唔知有無關係。

大宅

我都早幾個月BB嗰時都係幾個月出席太公嘅(係天主教),我當時都怕佢去呢啲唔太好,都諗住到一到,第二日上山唔去,點知佢哋儀式係好靜冇咩令佢唔舒服,我哋第二日都有一齊完成所有嘢,所以我覺得都係唔怕~或者到時您睇吓咩環境,2手準備啦

珍珠宮

減齡達人勳章

基督教儀式好好多,唔使做法事,認同你老公,自己親人就百無禁忌。

珍珠宮

畀面勳章

我嘅話,一定帶,

最後一程了,.......至於鬼...d鬼㩒得閒嘅講,

裡面做野d人咪好大獲

帶係唔洗理由,唔想帶可以有一萬個理由

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果係迷信理由。我99走時,我地問有無bb孝服(bb由99全力湊,好親),師傅話無,under 2歲唔好帶

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

帶。我都認同你老公講法,而家全家人最傷心係佢,你唔會明。如果你有避忌的話,俾小朋友陀玉或者責封利是仔,唔夠咪返屋企跨埋火盆。呢d野又唔係冇方法去化解,死左果個係bb 太婆,點解唔去? bb 唔去,你老公只會耿耿於懷又會怨你一世,唔係作大,只係經驗之談.....

我對呢d 野冇避忌,早排有朋友走左,我都帶埋個仔一齊去道別。去整理太老爺奶奶個墳都帶埋小朋友一齊去。平常心吧。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

我爸爸過身時,呀女2歲多,仔就幾個月。我冇俾佢哋去,代佢哋裝香,同爸爸講聲,爸爸咁親唔會怪嘅。至於你c6話先人唔會害bb, 呢個我信,不過大酒店仲有好多陌生,為免不愉快事件,咪避免去囉。

大宅

回覆:ChloeMa 的帖子

我姐夫走左,我都有帶對仔女去上香坐左20分鐘就走

民房

回覆樓主:

基督教無鈴鈴釵釵,只會唱下詩歌同分享下往生者o既往事咁,不過如果o係大酒店搞,隔離房都會好吵,同埋成間大酒店燒香好攻鼻,小朋友聞得耐都唔好,如果係我心意到場一陣就湊佢走,唔關迷信事

男爵府

虎到金來勳章 hashtag影視迷勳章

去一去,日光時間,一定5點日落前
拜完即走,唔好留太耐

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果基督教嘅話,太嫲咁親去啦,你要有兩手準備,可能帶埋襯家(即係你媽媽)出席以示尊重,萬一BB喊的話叫媽咪帶BB返去先,有時候兩夫妻體諒吓對方,咁先可以長久,免傷和氣,他朝你都可能有同樣要求(大吉利是)

首頁

尾頁

跳至