自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:我女一向都吾鍾意睇圖書。直到中二開始,突

原帖由 Kittymummy 於 15-08-01 發表
我女一向都吾鍾意睇圖書。
直到中二開始,突然勁鍾意睇,仲話後悔睇得太遲 原來係因為佢身邊一齊玩 ...
係!

同儕的影響力真的不可睇少,所以中學時間要睇緊d,識到好就好,識到壞就一齊學壞

已刪除用户

回覆:請教如何令小朋友多閱讀?

男爵府

引用:我的五歲女只是要求我講故事!但從來不會自

原帖由 QwQ 於 15-08-01 發表
我的五歲女只是要求我講故事!但從來不會自己去看書..該如何陪養!請指教!

...
其實應該要自小同佢一齊閱讀,我女由半歲起我同c6早午晚都會讀書比佢聽,大D仲要一齊看圖書,自自然然培養咗興趣佢會自己睇書,我女現在兩歲幾,佢好中意睇圖書架。你女都五歲已經遲,盡量現在補救下睇下得唔得。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:覺唔覺得如果屋企如有兩個小孩以上,尤其係

原帖由 Bingb 於 15-08-01 發表
覺唔覺得如果屋企如有兩個小孩以上,尤其係近年紀的,佢地閲讀癮無只有一個小朋友之大。兩個小朋友如有時間 ...
我2個囡10&7歲勁鍾意睇書喎,尤其現在暑假,我個個星期做咕哩同佢地借書返屋企睇,3張証都用哂。大囡睇咩書細囡都跟住睇,不過細囡肯主動借英文書但大囡就少D囉。

男爵府

引用:我的五歲女只是要求我講故事!但從來不會自

原帖由 QwQ 於 15-08-01 發表
我的五歲女只是要求我講故事!但從來不會自己去看書..該如何陪養!請指教!

...
伴讀

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Kittymummy+於+15-08-01+發表

原帖由 晴B媽 於 15-08-01 發表
係!

同儕的影響力真的不可睇少,所以中學時間要睇緊d,識到好就好,識到壞就一齊學壞
係架,所以真係要睇佢本身性格,同埋咩同學仔玩!今年升中四,仲話擔心冇時間睇書.

大宅

引用:一齊睇

原帖由 lojo11 於 15-08-01 發表
一齊睇

律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

男爵府

屋企一定要有書。 要隨手可及不同類型。 當佢只係睇漫畫繪本時都要有文字書, 當唔好制止佢。 興趣係可以慢慢培養。

我慶幸當年無制止佢睇漫畫輕小說, 而家係少數少打機會睇書既中學生。

珍珠宮

五歲咁細當然黐實你
六歲幾開始就自主閱讀
你keep住繼續講就啱㗎啦

公爵府

扮下野叫區講你知,話你想聽區講故事

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

同佢講,大家一人一句一齊讀

大宅

多謝你地意見!

首頁

尾頁

跳至