自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

話說朋友之前本來plan咗八月一家四口去韓國,但早排有新沙士,朋友驚慌,見旅行社俾佢補錢轉機票,佢即刻心動;朋友老公當時就叫佢唔好轉,話有排未到八月,不如睇定啲先,可能到時疫情會受控制,而且補錢只可改機票,酒店又唔係全數攞番,都唔見咗一截;但朋友怕唔快啲決定,八月旺季可能想轉都無機位酒店,所以最後一意孤行改去泰國;朋友話佢老公當時都有少少唔滿意,不過都無爆,點知早兩日泰國出事,朋友老公即刻發顛,話我朋友唔聽佢講係都要轉,依家衰多兩成,朋友今次好淆底,雖則天災人禍佢都唔想,但佢話老公今次好嬲,佢問老公仲去唔去好,佢老公仲問佢有咩高見
朋友話打咗去旅行社,旅行社話機票未必俾佢轉,因為佢已經轉過一次,但酒店可能有得退,但要向上頭申請先知退幾多,朋友諗緊3個方案:
1)再改地點,但就自己貼錢同老公講話係旅行社准免費轉,不過怕老公發現佢講大話;
2)直接同老公講改地點,蝕錢都無辦法,因為小朋友超期待,但唔知老公有咩反應;
3)唔改地點但又唔去,淨袋旅行保險賠償,不過要氹小朋友;
4)照去,但儘量留係酒店,不過朋友話佢老公實發顛話咁樣去旅行唔知為咩?
我聽完都唔識亦唔敢俾意見,但真心同情佢,希望佢老公可以體諒下佢啦

洋房

佢真係幾黑仔

珍珠宮

唉.....真黑仔.......

咁多方案......3係最好的了.....

方方媽媽    發表於 15-8-20 18:38

珍珠宮

旅行保險賠償有幾多??
小朋友其實去邊度都無所謂, 最緊要"玩", 近近地台灣甚至澳門都可以ga, 所以我會揀2或3.

wcpcelia    發表於 15-8-21 08:42
kavenzou    發表於 15-8-20 18:29

男爵府

回覆:朋友打嚟嗔咗半粒鐘,唔敢俾意見!

而家要最緊要氹返老公先,然後先大家商量去邊

水晶宮

改地點,但冇必要講大話話免費轉。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

引用:話說朋友之前本來plan咗八月一家四口去韓國

原帖由 可愛小肥媽 於 15-08-20 發表
話說朋友之前本來plan咗八月一家四口去韓國,但早排有新沙士,朋友驚慌,見旅行社俾佢補錢轉機票,佢即刻心 ...
照去泰國 但去鄕下d既 eg 華欣 或芭堤雅resort

wcpcelia    發表於 15-8-21 08:42
kristentam    發表於 15-8-21 07:26
tsung    發表於 15-8-20 19:10
LamSiuB    發表於 15-8-20 17:28

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會揀1,完全係自己黑仔先有今次件事
仲點可以要其他人一齊suffer

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

2 or 3

大宅

照去,去外島玩!唔好留市區

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

咁泰國出事無人預知亦無人想,錯不在你朋友。

2 或 3 囉。1 都得,但唔好呃老公。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

瑪瑙宮

大廚勳章

回覆:可愛小肥媽 的帖子

3,小朋友好易搞

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

引用:3)唔改地點但又唔去,淨袋旅行保險賠償,

原帖由 小歪仔 於 15-08-20 發表
如果出發日仲係紅警就賠50%囉

公爵府

唔去曼谷, 改去華欣or 芭提雅.

再同老公講, 酒店可以轉.....(自己比錢唔好話佢知)

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

2/3 佢都唔想架, 老公爆佢都幾無辜
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

男爵府

引用:我會揀1,完全係自己黑仔先有今次件事仲點

原帖由 跳躍精靈 於 15-08-20 發表
我會揀1,完全係自己黑仔先有今次件事
仲點可以要其他人一齊suffer
其實1係最簡單可以平息件事,但朋友話萬一佢老公都有朋友係同一間旅行社買,就會知佢講大話,到時又係煩

公爵府

認下低威問老公點, 唔好再係呢件事抖纏落去. 去旅行係開心事, 大家心中有條刺贊去得無引

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

侯爵府

咁黑仔,去到唔出酒店都可能有事

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:話說朋友之前本來plan咗八月一家四口去韓國

原帖由 可愛小肥媽 於 15-08-20 發表
話說朋友之前本來plan咗八月一家四口去韓國,但早排有新沙士,朋友驚慌,見旅行社俾佢補錢轉機票,佢即刻心 ...
如果財政獨立嘅話會用自己錢改老公想去嘅地方,否則會揀方案3,照去泰國。

首頁
12345...6

尾頁

跳至