想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

引用:冇咗bb已經慘、最傷心身型暴漲、嬲自己咁放

原帖由 meowlyy 於 15-08-29 發表
冇咗bb已經慘、最傷心身型暴漲、嬲自己咁放縱。
同意之極,之前諗住大肚婆係肥肥地無所謂,冇左都無輕返,而家成個c9咁

男爵府

引用:Quote:原帖由+meowlyy+於+15-08-29+發表冇

原帖由 Sisiso 於 15-09-07 發表
同意之極,之前諗住大肚婆係肥肥地無所謂,冇左都無輕返,而家成個c9咁

...
肥左無瘦返 x 2,又要準備再有唔敢減

大宅

回覆:未小產過係唔會明白果種痛 (純呻)

我都有同一樣的經歷
但好彩我老公同雙方屋企人都好錫我
尤其係老公 佢好識得開解我
我依家經已漸漸忘記不快的經歷
希望大家都一樣

複式洋房

我都有猶疑入唔入呢個post....
我剛bingo, 但一年前xx一次。
今次學會平常心面對,因為係你既就係你既!
我相信架!
期望大家都加油同埋練好身體,再有bb.
自己就放鬆,自在地懷孕。

大宅

我都試過好明白你感受,果陣聽人地講要補身,問人點整之後自己煮黎食,我62同我講,個胎都唔係好大,洗唔洗食咁多。99見到我煮野補黎食,就同我講,話佢未試過唔識整,好似驚死我叫佢整比我食咁。仲要問我知唔知有左係唔可以舉高手,好多野都唔做得。佢好似認定冇左個bb係我既錯。果陣我6299都冇安慰過我。

冇左bb我已經好心痛,仲要見到我6299,真係痛上加痛

複式洋房

我上年7月都試過小x, 本來我懐孕就已經唔容易,試過3次IUI 都failed, 上年6月全心諗住IVF, 點知IVF 開始嘅前一日發現有左,我開心到不得了... 但可惜一個月後小x了.... 當時真係好難過.... 唔想家人擔心所以只好忍住眼淚.....喺極絶望嘅情況下竟然9月又發現有左.... 第二次我變得極小心,sick leave 一個月,日日瞓牀,係真係連食飯都瞓牀.... 過左12週就開始穩定,而家BB4個月喇!所以想分享正能量比大家!加油呀!

ignit    發表於 15-9-11 17:45

大宅

回覆:Sisiso 的帖子

是的
我都係因為咁而有左個肚腩

大宅

引用:Quote:原帖由 ayu026 於 15-08-30 發表我前

原帖由 yeetung01 於 15-09-06 發表
看到你寫的東西,好感人。

我上星期胎無了心跳,應該下星期做藥流或手術二揀一,請問你做了邊種?
對不起我那么遲才覆,因我已上班了,少逛BK.

我擇左刮宮,因怕藥流吾清及那種等待

從醫院回家後有沖涼,但用保過的熟水。也有洗頭,同樣用熟水,兼必需吹干透。

唉,我工作忙,都無時間再沉迷傷心,只是有時見先生好沮喪甘,我又傷痛起來了。

我係信主的,有傷心時就祈禱,亦可幸當中主有安排, 有好多人向我申出援手,所以比預期中快康復, 我指心靈上

求主憐恤失去孩子的大家,孩子在國會快樂的。在地上的大家,要振作,難關總會過到。

大宅

引用:Quote:原帖由+yeetung01+於+15-09-06+發表

原帖由 ayu026 於 15-09-11 發表
對不起我那么遲才覆,因我已上班了,少逛BK.

我擇左刮宮,因怕藥流吾清及那種等待
傻啦,你不用說對不起的。

我最終真系揀藥流,而且我的私家醫生鼓勵我去公立醫院,想我慳錢,可惜... 我的藥流似乎失敗,昨天早上塞完藥後完全無反應。我的私家醫生聽到這情況後也說明天見我。

明天見到醫生,希望她會為我吸宮,我真的不想再藥流了。

男爵府

引用:我上年7月都試過小x,+本來我懐孕就已經唔容

原帖由 connieho817 於 15-09-09 發表
我上年7月都試過小x, 本來我懐孕就已經唔容易,試過3次IUI 都failed, 上年6月全心諗住IVF, 點知IVF 開始嘅 ...
請問你請SL係有無咩症狀定係只係你擔心想放?如果無症狀醫生肯開嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由 ayu026 於 15-09-11 發表對不

原帖由 yeetung01 於 15-09-11 發表
傻啦,你不用說對不起的。

我最終真系揀藥流,而且我的私家醫生鼓勵我去公立醫院,想我慳錢,可惜... 我的 ...
我係在政府醫院做手術的,在我同房院友,有些塞藥痛左几個鐘搞掂流哂,但亦有人等左三日結果都係要刮。我係一個好怕痛的人,兼我胎停兩星期個肚無咩不適反應,故自己形住even I opt for 塞藥分分鐘都吾掂,所以好快就揀左手術。咁當然I need to incur a comparatively higher risk (the operation itself or the drawbacks afterwards).

其實你可能不用做手術呢。。。希望你早日康復啦。我呢期坐小月, 又要返工, 忙忙下都吾係好有時間傷感。至重要係,若果做手術, 之後一定要小心調理身子, 康復后多運動強壯返,生仔or not我就leave it to God了。

大宅

引用:我完全明白,我7月尾都小產了,8週時見到佢

原帖由 smallsmallsnow 於 15-08-27 發表
我完全明白,我7月尾都小產了,8週時見到佢心跳,但size只有6週幾,好努力休息2星期,食好多長胎的食物,10 ...
我同你case 一樣,聽日就要入院做手術啦,喊左一場,問好多點解,真係好難過既經歷

大宅

引用:Quote:原帖由+smallsmallsnow+於+15-08-27+

原帖由 ~SumSumi~ 於 15-09-13 發表
我同你case 一樣,聽日就要入院做手術啦,喊左一場,問好多點解,真係好難過既經歷

...
做完手術好好坐用,好好調理下。我間中諗番起bb仲會好傷心,不過我信bb遲啲會健健康康番番黎我身邊。所以你要加油呀!

民房

剛剛上星期做完引產, 14w, 很傷心,情緒還未復原,昨日一個人喺屋企又喊左幾乎1日, 我知咁喊法對身體唔好,但我控制唔到, 身邊有很多朋友有左, 我表哥前日擺酒,奉子成婚,身邊的人都陀得好順利,偏偏我就因為仔仔染色體有事,要引產,引產完對仔仔又內疚, 覺得其實生佢出黎至少可以見佢錫佢抱佢, 但見到佢受苦,我又唔敢冒險, 很苦, 日日都會喊, 爭在係大喊定細喊, 有時一個人坐喺公園望住個天,又諗起仔仔, 我到底幾時先捱過過悲痛,可以重新出發,我而家直情想避開啲朋友, 唔想同人再提起,怕愈講愈傷心

我媽話要過左一個月先可以返娘家,傳統喎,所以呢排當老公返工之後就係自己一個人, 我都驚我就黎抑鬱。

大宅

引用:剛剛上星期做完引產, 14w, 很傷心,情緒

原帖由 lai85 於 15-09-16 發表
剛剛上星期做完引產, 14w, 很傷心,情緒還未復原,昨日一個人喺屋企又喊左幾乎1日, 我知咁喊法對身體唔 ...
好明白你心情,我早2日都做左吸宮手術,但真係唔好喊咁多,好多人都同你有一樣經歷,但要記住“失去的只係為左更好既回來”,唔好太傷心,一齊加油!

大宅

加油!共勉之
我都好掛住小b,但呢個月應該無希望了
希望下個月再加油!一齊努力啦

民房

好唔開心, 今日我媽話要去拜神, 因為早兩日我見過我家姐個仔, 佢而家發燒,我媽話係我個仔吃醋搞表哥,令到表哥發燒, 我即刻喊到竭斯低里, 我話我個仔點會搞表哥, 我個仔好無辜架, 由頭到尾佢冇做過錯事, 係媽媽唔要佢,佢都好乖冇令媽媽受苦, 我叫我阿媽唔好屈我個仔,之後我收左線,我覺得我仔仔好委屈,又喊左一場
。我媽見我咁激動,都即刻好後悔講左啲咁既野, 佢解釋左,但我個心仲好痛

男爵府

自我小產後都冇上黎呢版
今日突然好掛住走左既細b,上黎爬下文,見到你個po,做媽媽既真係好傷心架有時諗起都想喊

別墅

回覆 lai85 的帖子

我上月13週引產,因為阿囡染色體有問題,同你一樣經歷過,醫生開咗10日病假,
但一個人喺屋企成日亂諗嘢,第7日就返工,
D同事朋友唔敢問,我亦唔夠膽講咩事,怕情緒失控眼涙缺堤。
有個同事同我一齊大肚,佢哋討論生仔話題我勁hurt,
即時走開唔想聽。不過都係過渡期啦,
我自已就3星期左右已經忘記傷心,
我嘅減壓方法係狂做運動。
你努力呀!想喊就喊心底有d咩感受同老公share~
加油加油加油

民房

回覆 meowlyy 的帖子

多謝你既鼓勵,我今日比尋日進步左,我知道我唔可以悲傷太耐,我要努力振作,我地一起加油,希望我地可以一齊再懷孕,下次是順利的, 寶寶健康平安的。

首頁

尾頁

跳至