自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb 16m, 之前我放左一個月大假,日日同bb 周圍去。復工後bb 開始成日無故哭鬧,己經放工所有時間陪佢,而家想同佢沖涼都唔俾我沖係咁喊 見佢咁親姐姐見到我就只識扭計喊,真係好心痛 有無其他媽媽試過?好擔心會影響佢情緒。 因為之前唔會咁,係突然而家咁成日扭計😭又擔心又傷心

侯爵府

回覆:working mom 既心痛

無計

公爵府

由得佢喊,無計

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

放假帶佢多D出街玩, 例如迪士尼, 小朋友應該好快唔記得唔開心啲野, 又會成日都媽咪前, 媽咪後架啦
加油

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:bb 16m, 之前我放左一個月大假,日日同bb

原帖由 Emanuelb 於 15-09-02 發表
bb 16m, 之前我放左一個月大假,日日同bb 周圍去。復工後bb 開始成日無故哭鬧,己經放工所有時間陪佢,而家 ...
大女當年又係咁,每日我返工都喊到聲斯力竭……我去廁所都要跟,只好將佢放入洗衣籃……

依家阿女大咗,反而好懷念當年一舊飯嘅佢……

Miga3    發表於 15-9-2 23:24
pokinponi    發表於 15-9-2 18:16

大宅

有唔做湊佢, 日日陪住佢就一定黐你

大宅

如果BB太跟姐姐,放假時帶BB去公園去玩時,唔洗叫姐姐一齊去,雖然辛苦D,但BB大大下會知道跟媽媽去街街好開心,而同姐姐只係留屋企

CACACAROL    發表於 15-9-2 18:12

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔使咁擔心,比番D時間佢,始終你先係媽媽

翡翠宮

大個D便知道你是媽媽

大宅

想問下平日bb係咪只得工人睇呀?
我雖然有請工人,但平時婆婆都會上黎幫睇我兩個仔,我自己每日放工一定陪佢地玩,有時亦會同佢地一齊沖涼,訓覺都一齊,亦每日捉住佢地攬下錫話我好愛佢地,so far 兩個仔都非常痴我

大宅

我姑奶最細個女試過咁,佢每個女都請一個工人跟嘅,其他啲女冇事,得細女係咁,就好似妳話咁一見佢就喊,又易發炆,後嚟炒咗換第個工人就冇事,原來個工人成日話妳媽咪唔鍾意妳,再唔聽話妳媽咪就打妳呢類說話去嚇個細女要佢聽話,妳工人有可能係咁

男爵府

引用:想問下平日bb係咪只得工人睇呀?我雖然有請

原帖由 Ricey107 於 15-09-02 發表
想問下平日bb係咪只得工人睇呀?
我雖然有請工人,但平時婆婆都會上黎幫睇我兩個仔,我自己每日放工一定陪 ...
係呀 得姐姐睇😭4大長老都幫唔到呀😭

男爵府

引用:我姑奶最細個女試過咁,佢每個女都請一個工

原帖由 myladylady 於 15-09-02 發表
我姑奶最細個女試過咁,佢每個女都請一個工人跟嘅,其他啲女冇事,得細女係咁,就好似妳話咁一見佢就喊,又 ...
應該唔會,姐姐好好ga😭

男爵府

引用:如果BB太跟姐姐,放假時帶BB去公園去玩時,

原帖由 kiki826 於 15-09-02 發表
如果BB太跟姐姐,放假時帶BB去公園去玩時,唔洗叫姐姐一齊去,雖然辛苦D,但BB大大下會知道跟媽媽去街街好 ...
我平時去親街都自己湊ga😭夜晚就唔得要姐姐湊因為佢成日醒我完全瞓唔到😭

珍珠宮

畀面勳章

起碼姐姐對佢係咁你咁諗都放心D返工,BB永遠要邊個先係佢媽媽

珍珠宮

畀面勳章

sorry係永遠會知道邊個係佢媽媽唔好太擔心,放假一早帶佢出去行下,早D返自己都可以偷少少時間休息下

水晶宮

引用:Quote:原帖由+Emanuelb+於+15-09-02+發表bb

原帖由 Sumyeema1 於 15-09-02 發表
大女當年又係咁,每日我返工都喊到聲斯力竭……我去廁所都要跟,只好將佢放入洗衣籃……

依家阿女大 ...
係呀,正一係妹仔咁跟住晒,沖涼咪放佢入BB車擺埋入 浴室,總之佢眼尾望到我就冇事

不過隔一排就冇野喎,樓主唔使咁憂心,好快冇事

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

放工放假, 點都自己照顧番小朋友...小朋友長大一點, 會明白的

大宅

回覆:Emanuelb 的帖子

就算小朋友成日醒都好,都要堅持自己湊夜晚,你諗下返工已經成日見唔到佢,佢成日對住姐姐,連訓覺半夜紥醒都見到姐姐,唔係媽媽,咁你覺得對小朋友黎講,邊個係佢身邊不可少既人???我兩個仔一個就快4歲一個就快2歲,我一晚平均最少起身兩次,佢地唔乖的話,我要起四五次,係好辛苦,第二日仲要返工…但我想囝囝知道我先係媽媽,係佢訓覺喊或醒最無助時,身邊有媽媽溫柔咁呵佢氹佢訓……我因為返工已錯過好多……難得佢地咁跟我,辛苦得黎都開心
你都要加油呀!

男爵府

引用:sorry係永遠會知道邊個係佢媽媽唔好太擔心,

原帖由 天佑我們 於 15-09-02 發表
sorry係永遠會知道邊個係佢媽媽唔好太擔心,放假一早帶佢出去行下,早D返自己都可以偷少少時間休息下:kissyou ...
多謝你😭😭我己經放工放假都自己湊😭希望只係一個階段la

首頁

尾頁

跳至