婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:我男朋友個家姐

最最大問題系你男朋友的心態,我做你不當一回事,慢慢再細意觀察你男友的意向再作打算,不過我好唔鐘意佢D數口,竟然要你夾錢買金器比佢家姐,但你又不被邀請,講得衰D,即系揾你笨,D格都系有問題

珍珠宮

mmki 發表於 15-9-3 08:09
我結婚時有請亜哥女友,我地影家庭照,佢好識做冇企埋黎,過咗半年,做埋我亜嫂

...
證明你亞嫂識做人,吾企埋你地度影相,我結婚,冇請细佬女友,當年我哥女友未出現,所以D相冇任何女人,乾乾淨淨,因為我知細佬同亞哥久吾久換畫,所以未吾請羅,如果6299 當叔仔女友是上賓的話,點解吾安排坐主家席?講到尾,未結婚對人有保留羅

大宅

回覆:我男朋友個家姐

當年我結婚,我c6話要請埋佢家姐個女個男朋友,編位時仲話要俾佢坐主家席,我即刻stop佢。首先,c6啲阿哥屋企人多到擺唔晒落主家席坐;第二,佢家姐嫁咗,係外姓人,理論上唔會俾佢家姐兩公婆坐主家席;更何況係佢個女個男朋友,一日未結婚都有可能散(當然,結咗婚都可以離婚),最後我編咗佢兩個同其他親戚坐。一年後就散咗啦。
所以,佢家姐唔請你仲好啦!父母都未見過又使乜同佢屋企人拉關係呀,啋佢都有味

複式洋房

引用:最最大問題系你男朋友的心態,我做你不當一

原帖由 Bobo113 於 15-09-03 發表
最最大問題系你男朋友的心態,我做你不當一回事,慢慢再細意觀察你男友的意向再作打算,不過我好唔鐘意佢D ...
其實吾係我男朋友迫我夾金, 只係我有一日提起話\"你家姐就結婚wor, 好吾好買份禮物比佢呢?\" 跟住佢先答\"不如夾埋你同細細佬一齊夾份啦\"佢見我吾出聲。就話你諗下先啦。所以我未諗下先囉。

我又吾想因為d 少事同男朋友嘈, 結婚吾應該靠迫, 如果佢未ready, 甘我會比個deadline佢。一開始拍拖時我已表明係以結婚為目標。

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 Bobo113 於 15-09-03 發表最

原帖由 meowdong 於 15-09-03 發表
其實吾係我男朋友迫我夾金, 只係我有一日提起話"你家姐就結婚wor, 好吾好買份禮物比佢呢?" 跟住佢先答" ...
講到明就長氣lu
你喺你男友心中嘅地位 真係未到屋企人....

JFL    發表於 15-9-23 01:35

公爵府

面係人地比,架係自己掉

人地無預你,你仲中個頭埋去,將來實比人恰死你

珍珠宮

meowdong 發表於 15-9-2 18:05
今年年頭曾經試過同男朋友一班老死去旅行,我男朋友亦叫埋佢家姐一起去, 去前都雙安無事, 返黎都估到我同佢 ...
唔需要,禮數的野有來有往,既然佢無請你無比帖,你不聞不問就得。如果有機會見面,笑容滿面咁講聲恭喜就夠。

珍珠宮

meowdong 發表於 15-9-2 18:23
男朋友好尊重佢家姐, 成家都當佢係女皇, 我提出話封利是, 男朋友仲問我想吾想一起夾金器, 而吾係叫埋我一起 ...
你男友搵你笨。又未結婚,而且無請你飲,餅卡都無派張比你,竟然厚面皮叫你夾金器?
佢再提出,你直接同佢講:依禮數我無理由送金器。

珍珠宮

meowdong 發表於 15-9-2 19:13
嘩, 真係估吾到係呢d原因wor, 你又諗得幾全面。
我仲諗如果佢肯帶我去呢d場合, 証明佢都幾重視我, 可惜期望 ...
「我仲諗如果佢肯帶我去呢d場合, 証明佢都幾重視我」<---我覺得係ga。我c6個時第一次帶我見家長,就係佢哥結婚。係正式出晒帖比我,仲安排我坐主家席。c6都話帶得我去,就全家都當正我係未婚妻ga啦。

水晶宮

有的鄉俗好講輩份, 一來你只係你男友的朋友,請左你去咁叫你坐邊?
你男友一定坐主家席,你唔坐得,咁你咪好鑒介。

所以佢倒不如不請你去。

大宅

引用:男朋友好尊重佢家姐,+成家都當佢係女皇,+我

原帖由 meowdong 於 15-09-02 發表
男朋友好尊重佢家姐, 成家都當佢係女皇, 我提出話封利是, 男朋友仲問我想吾想一起夾金器, 而吾係叫埋我一起 ...
屋企人都唔介紹你識,家姐嫁又唔請你,你仲搞咁多嘢做乜?你覺得你一定會嫁比佢地家個仔,但人地覺得佢地家個仔唔一定娶你。夾金器⋯呢啲事等你嫁咗先做啦。

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

子爵府

BK Milk勳章

回覆:meowdong 的帖子

會唔會係,你屬於男友媽咪出帖請嗰d?
不如搵個機會你暗示下,例如 Auntie, 家姐冇請我飲,咁我同男友應該做幾多禮先至好呢?

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

拍咗兩年拖都未介紹你俾屋企人識, 你會唔會只係你男朋友其中一個女朋友? 所以佢家姐都唔派帖俾你.

大宅

meowdong 發表於 15-9-2 18:05
今年年頭曾經試過同男朋友一班老死去旅行,我男朋友亦叫埋佢家姐一起去, 去前都雙安無事, 返黎都估到我同佢 ...
唔洗理會....唔好做到咁CHEAP....佢唔識大體.....慳返

複式洋房

引用:Quote:原帖由 meowdong 於 15-09-02 發表男

原帖由 cici527 於 15-09-03 發表
屋企人都唔介紹你識,家姐嫁又唔請你,你仲搞咁多嘢做乜?你覺得你一定會嫁比佢地家個仔,但人地覺得佢地家 ...
我一直都好怕問佢關於將來我地嘅planning, 一來係知佢會hea答我, 亦都吾想自己失望,睇到大家嘅意見, 我諗都係時候問清楚, 女人時間真係好寶貴, 佢係需要比個時間表我。

大宅

引用:Quote:原帖由+cici527+於+15-09-03+發表屋

原帖由 meowdong 於 15-09-04 發表
我一直都好怕問佢關於將來我地嘅planning, 一來係知佢會hea答我, 亦都吾想自己失望,睇到大家嘅意見, 我諗 ...
加油,你需要睇清楚呢個男人係咪有心同你發展,認真視你為結婚對象。

http://hk.myblog.yahoo.com/chrisze_sze

水晶宮

吾請你仲好,慳番。點會同佢夾錢買金器呀?癡癡地。

別墅

回覆:anna59 的帖子

有道理!
比我結婚都未必會請兄弟姐妹既情侶。
(不過我個人prefet旅行結婚)

但係我男友家姐旅行結婚, 阿auntie要我留AL要我一齊去, 話要一家人齊齊整整

其實我唔想去, 因為同為家姐, 都會考慮到以上提及到既情況, 影相啊, 坐位啊, 又未真係一家人, 分開又唔係一齊又唔係好啱咁, 作為新人既兄弟姐妹既男女朋友, 到時實好尷尬

侯爵府

引用:今年年頭曾經試過同男朋友一班老死去旅行,

原帖由 meowdong 於 15-09-02 發表
小心
可能係你男朋友唔想你出現

珍珠宮

Mai0207 發表於 15-9-4 19:46
有道理!
比我結婚都未必會請兄弟姐妹既情侶。
(不過我個人prefet旅行結婚)
有冇籍口話吾去呀?

首頁

尾頁

跳至