論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我direct hire朋友菲傭得表姊,佢下星期日到!已知要同佢搞身份証,保險,及body check! 想請教:
1) 身份証: 係唔係等佢到步後,帶埋佢去入境處申請就得?有冇得網上預約?
2)保險:聽人講一到步就要買定,但我冇佢個人資料,是否等佢到左才買都得?
3)body check: 其實未來前已在菲律賓做過,到港是否有需要做多次?
4)仲有冇其他要做或要特別注意事項?
謝謝!

複式洋房

我都想知,因為我都諗住請姐姐

複式洋房

我都想知,有邊間中介好~

子爵府

回覆:新手一問,菲菲下星期日到,有乜要注意

我未試過direct hire, 但試下答你(2)同(3)嘅, (2): 保險生效通常要幾日時間, 間間保險唔同, 你諗定買邊間先再打去問。同埋個工人嘅資料, 你叫佢影個passport whatsapp比你囉!點會黎到香港先知呢

(3) 我個人就相當懷疑當地嘅所謂驗身, 一定要香港做多次, 幾百蚊買個安心好值得!

大宅

樓主, 你點會冇佢個人資料? 你冇同佢簽約咩

大宅

回覆 djhoney 的帖子

我之前淨係有佢個名同電話,前日剛剛去埋agent處推左份合約,現在有齊佢passport資料

男爵府

回覆:新手一問,菲菲下星期日到,有乜要注意?

湊仔既話建議要驗多次先入屋。

身份証好易搞,我個陣lunch time 帶姐姐去灣仔入境處,一個鐘就做好行街紙

複式洋房

菲姐有佢自己一套,佢地咩都識自己搞,一定要比time list佢,唔係佢又係跟自己果套做,

大宅

印備定工作指引(家規), 可到以下网址找, 改到符合你家情況, 一式二份, 工人到址後比佢睇, 請佢簽返. 雖然未必可以有很大規管作用, 但我和很多朋友經驗之談, 到工人到埗日久後, 開始有些地方過界, 想話佢又唔知點開口時, 有這份文件就可以拿出來比佢睇返有關指引, 容易同佢講.

實際(我朋友及我自已)例子: 開工唔可以搽指甲油、長頭髮要紥起, 每日幾點起床幾點休息(朋友工人在孩子放暑假時睡到九時但事前我朋友無話咁安排), 不可睡僱主沙發, 每日沖涼不可超過幾多次, .....一些不是好嚴重但又會令僱主很介 意的事情. 開口講佢分分鐘黑面, 事先簽咗日後攞出來提就好辦些.
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=544376

首頁

尾頁

跳至