影視娛樂

跳至

首頁
12345...12

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

大陸網劇無心法師,唐人出品,得20集,已經播完,我上網追,
暫時睇咗兩集,覺得幾好睇,有溫情有搞笑有玄幻恐怖,
片頭片尾曲都好好聽。角色造型係有少少怪怪地,但又幾可愛。
有冇JM睇過或追緊?

《無心法師》片頭曲《貝加爾湖畔》

片尾曲《最長的旅途》

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原來TVB開播,希望多D人睇,呢套唔係咩大片,但以網播劇嚟講,
口碑同點擊率都算好好,主要演員大部份都算係新人,得到幾好風評。

伯爵府

回覆:無心法師

無記做左兩集
暫時黎講都幾好睇
連續兩晚全家總動員一齊睇電視

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

頭幾集好睇,之後有d拖

男爵府

算係sad ending?

水晶宮

引用:算係sad+ending?

原帖由 kyliema2006 於 15-12-29 發表
算係sad ending?
唔知算唔算sad,唔係happy ending,女主最後係會死,但睇晒又唔覺好感動,反而大反派果pair 比較感人d。

禁止訪問

王國長老

引用:Quote:原帖由 kyliema2006 於 15-12-29 發

原帖由 c.vieri 於 15-12-29 發表
唔知算唔算sad,唔係happy ending,女主最後係會死,但睇晒又唔覺好感動,反而大反派果pair 比較感人d。

...
我又鍾意無心月牙多過張顯宗岳綺羅喎,係岳綺羅角色比較突出,但月牙係好女仔,雖然係鄉下妹有d土,但佢愛無心好堅定,即使知道佢唔係人,唔會有仔女,佢話揀定咗就唔會變,書入面佢死得好慘,劇已經係簡單咗。最初覺得顧大人好白痴,睇下睇下佢又幾可愛。其實20集以主線差不多,但旁枝故事其實可以加長d

水晶宮

引用:Quote:原帖由+c.vieri+於+15-12-29+發表唔

原帖由 rose-mag 於 15-12-30 發表
我又鍾意無心月牙多過張顯宗岳綺羅喎,係岳綺羅角色比較突出,但月牙係好女仔,雖然係鄉下妹有d土,但佢愛 ...
最初都以為月牙會死得好慘,但劇又做唔到令人好感動嘅情節,如果話無心到冬眠後唔記得月牙,我反而會覺得感動d。(可惜未到冬眠月牙已
張顯宗對綺蘿係(迷戀/痴戀)?!明知會拖累綺蘿,知道死先可以到解決到,佢都選擇死好過拖累綺蘿,覺得張顯宗都好傻,
後來綺蘿都比佢所做感動到。
所以我覺得比較好睇d呢對。

伯爵府

WOW....搞到我好期待添..

王國長老

c.vieri 發表於 15-12-29 08:48
最初都以為月牙會死得好慘,但劇又做唔到令人好感動嘅情節,如果話無心到冬眠後唔記得月牙,我反而會覺得感 ...
月牙死果度差少少,書入面係話佢俾岳綺羅虐待,全身骨折,一直吊住一啖氣等無心返去,劇入面完全避開果部份,可能拍唔到,又或者驚唔出得街,咩細節都冇浪費咗呢個位,而且搞到好似係白琉璃嘅責任,好似唔係咁好。其實首播好多人鬧白琉璃走去追紙人,搞到岳綺羅可以殺到月牙,之後又拎走晒月牙所有嘢,搞到無心完全唔記得佢。

張顯宗少咗D戲,多番D佢點解咁迷岳綺羅會理想D,正常人見到岳呢個妖女都敬而遠之,反而張顯宗好奇怪去接近佢,淨係因為喺古墓入面救咗佢一命好似薄弱咗少少。佢最後知道自己時日無多,選擇去死就真係感動位嚟,岳綺羅終於知道愛係點樣,不過佢永遠都唔會明,因為佢根本係愛自己最多,所有其他人都係佢利用對象,佢對無心窮追不捨都係因為無心不死之身,可以一直陪佢,但其實玩到厭果陣佢又會不擇手段去毀滅佢,就好似之前段三郎一樣,玩到厭就設法令佢自己上吊。

侯爵府

BK Milk勳章

《無心法師》片頭曲《貝加爾湖畔》係李健唱,之前參加過「我是歌手第三季」

王國長老

自由某個帖有會員講開古墓入面嘅新娘係咩一回事?既然已經打咗咁多字,所以再貼埋喺呢邊。

被符紙封印住嘅係岳綺羅,佢肉身只有十五六歲,係百多年前一個富家小姐,但真身其實係一個棄嬰,被青雲觀師祖收養,但佢心術不正,最後被逐出師門,及後害人無數,師祖將佢封印喺古墓入面。至於佢同段三郎嘅愛情故事有不同版本又係點解呢?

呢度有D複雜:
最初根據文懸懸誌記載,岳綺羅同段三郎相愛,但因為門弟問題,兩家父母反對,段三郎吊頸殉情,岳綺羅冇死,之後失踪,原來係俾段家捉去陪葬,呢個係對一般老百姓講嘅版本。但點解顧大人間屋會鬧鬼?就係因為地下封印咗岳綺羅個怨靈,無心好奇,唔覺意將佢解封。

之後第4、5集會講到岳綺羅發現無心有不死身,同佢係天造地設一對,於是對佢窮追不捨,發現無心愛月牙,覺得只要月牙消失就可以令無心移情於佢,於是設計令月牙陷入夢境之中,親身經歷之前岳綺羅同段三郎一段情,情節就係以上咁,兩人相愛不為家人所容,段三郎自殺,岳綺羅(月牙)想殉情,點知突然失去知覺,醒番已喺屋企被人困住,最後個妹仔放佢仲話佢知段三郎出殯,月牙即刻走去哭靈,俾段家捉走,幫佢換晒新娘裝放入棺材中陪葬,其實整個都係岳綺羅佈嘅局,試圖令月牙代替佢被封印,籍此除去月牙,好彩顧大人及時入夢提醒月牙,佢唔係岳綺羅,月牙有無心幫助醒番,走出岳綺羅個局。

去到11集,無心月牙同顧大人去搵出塵子,講出古墓中被封印嘅惡靈被放出嚟,周圍害人,出塵子講出其實岳綺羅係佢師叔祖,原本係個棄嬰,被出塵子太師祖帶回道觀內養大,見佢聰明,於是破例收為徒,點知佢醉心於妖術邪法,想修成永生不滅之邪法,被續出師門。她開始修練,最終修成邪術,奪去他人肉身,成為該人,她最後搶咗富家小姐岳綺羅嘅肉身,成為十五六歲少女,情竇初開,想嘗試談一場戀愛,可惜佢不明白當時社會門弟之分,搵咗窮小子段三郎,段家反對,三郎提出分手,岳綺羅不能忍受有人居然敢膽離開佢,於是攝其魂魄,從此段三郎就如活死人聽命於佢。但日子一久,岳綺羅對段三郎生厭,以妖術攝其魂魄再控制佢令佢自己上吊死去。青雲觀見到岳殺害太多人,於是出手封印佢個肉身於古墓中,而果個守護古墓嘅長髮女鬼就係當年岳以妖術起死回生嘅妹仔。

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

睇左兩集,唔錯,會睇落去

伯爵府

引用:自由某個帖有會員講開古墓入面嘅新娘係咩一

原帖由 rose-mag 於 15-12-30 發表
自由某個帖有會員講開古墓入面嘅新娘係咩一回事?既然已經打咗咁多字,所以再貼埋喺呢邊。

被符紙封印住嘅 ...
睇落好吸引喎

子爵府

rose-mag 發表於 15-12-30 16:42

被符紙封印住嘅 ...
多謝轉貼, 好詳細, 雖然複雜少少, 我覺得應該好好睇.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

大宅

聽講係網路小說,請問jm哪裡可以上網睇?

王國長老

引用:聽講係網路小說,請問jm哪裡可以上網睇?

原帖由 waiwai_999 於 15-12-31 發表
聽講係網路小說,請問jm哪裡可以上網睇?
google打無心法師小說會揾到好多links, 其中有台灣網站可以睇繁體字版。

琥珀宮

無心之下睇到電視播,見畫面幾特別,第1集睇吓唔睇吓,第2集開始至正式較為專心睇。

阿無心幾靚仔,顧大人都唔差,同埋幾攪笑。

唔知係我開頭半條心睇定本身齣劇係咁,覺得某啲情節交代得含糊,同埋一截截交代,不過可能係我唔習慣呢種拍攝手法,都會追落去。

王國長老

SandyKL 發表於 15-12-31 01:26
無心之下睇到電視播,見畫面幾特別,第1集睇吓唔睇吓,第2集開始至正式較為專心睇。

阿無心幾靚仔,顧大人 ...
未必關你事,有D細節係最初一個版本,之後再知多D又有唔同說法,就好似岳綺羅身世就係啦。第一集開頭都幾悶下,初初都唔知顧大人推咗落山果個就係無心,後來諗番至知,同埋最初覺得月牙唔夠靚又鄉下婆,但後期覺得無心就係鍾意佢夠純真夠簡單。

畫面真係好靚,好多個場面CAP圖睇下,會覺得構圖好有心思,同埋好有感染力,雖然呢套唔係咩大片,但以網播劇比起好多所謂熱片都好好,難得班演員演得好,特技又唔五毛。有網民話花千骨係五毛特技,無心法師有七蚊。

首頁
12345...12

尾頁

跳至