自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

因為亞仔唔小心整親入咗某屯門公立醫院兒童病房,入去整頓好D嘢,冇耐發現同房有個冇家人陪ge BB囡,我仲話:好乖喎坐喺度自己玩又唔扭計(因為佢睇落祗有幾個月大),後來隔離牀有家長講先知,佢父母4年生咗4個仔女,已有2個俾人湊一至五,星期六、日先俾返父母,但應該唔識湊或唔湊,搞到個BB囡已2歲,但瘦弱到似幾個月,又未識行,因為營養不良入院,D家長估計佢父母似乎生佢哋出嚟係呃綜援。個BB囡父母好少嚟睇佢,睇一陣就走,不過我就冇見過佢哋。祗見到一對男女(係父母ge朋友)喺放假時間去探佢同餵佢食嘢同佢玩,佢先會笑,又要佢哋抱,佢哋走就喊仲要喊好耐。。。
住院冇人嚟探好可憐仲要係BB囡,更可憐!因為醫院唔會特別照顧你,特別D姐姐更加認為你加重佢哋workload。冇人嚟探BB囡時,佢哋就要幫手餵,不過話BB囡唔食唔要佢哋餵。我就親眼見到佢哋係點餵,有粥仔餐擺喺度唔餵,一嚟到就話係咪想開奶飲ar?跟住就開嚟餵,將BB囡放平喺牀,就咁灌BB囡飲,BB囡雖然餓咗成晚十幾個鐘但好抗拒飲又喊不停反抗。我見到O曬嘴。最後灌完成樽,個BB囡即刻嘔返曬出嚟,個亞姐仲犀利,即刻話,你話佢唔食都灌呀,嘔曬喇!又同個姑娘重覆多一次,個姑娘即刻話,嗱,我冇話灌ar!真好笑
佢哋換過D牀單就算了,所以BB囡成朝都冇嘢食水都冇得飲,係咁喊,到有醫生巡房時先有姑娘同佢玩下仲抱下佢添,可能唔想嘈住醫生 又過咗好耐有兩個training緊ge姑娘嚟同佢check心跳丶脈搏話好弱 我心諗,成晚成朝都冇嘢落肚又喊咁耐唔出奇啦~ 見到咁又唔俾幫手遞嘢食俾佢真係好心up, 好想喊 其實成晚個BB囡都好乖好好瞓又唔嘈成個病房得佢係咁!應該都唔難湊,佢父母點解可以咁狠心湊成咁!
我講呢樣嘢出嚟係因為見到個BB囡好可憐冇人理,同埋想請教各位JM有冇乜渠道可以幫到佢? 再喺咁落去我怕個BB囡好快就

ccw2014    發表於 15-9-18 16:27
miucarcar    發表於 15-9-18 12:49
funfun759    發表於 15-9-18 11:37
oneonemama    發表於 15-9-18 01:19
GKB    發表於 15-9-17 17:23
bobo830513    發表於 15-9-17 17:21
kingpig    發表於 15-9-17 17:06
karenlohy    發表於 15-9-17 14:31
Abby_han    發表於 15-9-17 01:26
Jvanvan    發表於 15-9-17 01:01
mankiw2004    發表於 15-9-17 00:21
LamSiuB    發表於 15-9-16 16:25
tsung    發表於 15-9-16 15:00
la_source    發表於 15-9-16 14:29
Jolin_Yuen    發表於 15-9-16 14:10
poodlema    發表於 15-9-16 12:56

禁止訪問

引用:因為亞仔唔小心整親入咗某屯門公立醫院兒童

男爵府

回覆:個BB囡真係好可憐!

唔理個囡好心佢父母就唔好生出黎

miucarcar    發表於 15-9-18 12:49
wcpcelia    發表於 15-9-16 08:28

複式洋房

引用:Quote:原帖由+BririnC+於+15-09-16+發表因

原帖由 pillarfung 於 15-09-16 發表
你通知生果同方向報啦。
我都有咁諗過,定還是保護兒童嗰D好?

公爵府

醫院有啲阿姐真係好衰,對小朋友差,nb都可以粗幾近擲落床,nb都灌,心地唔好……做病房助理係辛苦人工低,唔想做咪出去做清潔咯,何苦為難自己為難別人…… 我女生於雙非年代,bb時入院見唔少,小朋友就坐足全日,四面鐵枝同坐監一樣,不過qe兒科好啲,姑娘阿姐有時間會逗下佢,餵奶餵飯都可以,可能多學護,人手ok啲

Gudettama    發表於 15-9-17 07:16

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+BririnC+於+15-09-16+發表因

原帖由 pillarfung 於 15-09-16 發表
你通知生果同方向報啦。
Yes. 傳媒效力大啲,比嗰啲政府部門做嘢快好多,之後仲有好多人會keep住follow。

子爵府

類似情形見過一次,又係b囡冇人理,個大陸媽話要返工搵食,只在深夜出現一次,直到第二晚深夜,b囡唔飲唔食等個媽返黎

siu05    發表於 15-9-16 20:35
BririnC    發表於 15-9-16 16:50

男爵府

我個女都住過幾次屯門醫院,又唔覺d護士同姐姐咁差,不過最大責任一定係佢父母。

伯爵府

孩子入院真係要人陪,晚上瞓左可能好少少,白天咁多個鐘真係好慘。當年我女4個月入院,我出動哂家人朋友,先可以接力。

我和老公就分工頂夜晚。陪瞓左兩晚,姑娘都叫我們回家瞓,先敢回家瞓一陣。

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 BririnC 於 15-09-16 發表
因為亞仔唔小心整親入咗某屯門公立醫院兒童病房,入去整頓好D嘢,冇耐發現同房有個冇家人陪ge BB囡,我仲話 ...

simple is the best~

男爵府

救救小b女

珍珠宮

可憐

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唉,D父母點會咁忍心!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pillarfung+於+15-09-16+發表

原帖由 TakMei 於 15-09-16 發表
Yes. 傳媒效力大啲,比嗰啲政府部門做嘢快好多,之後仲有好多人會keep住follow。

...
聽說已經有人follow 先送咗入院

男爵府

回覆:BririnC 的帖子

侯爵府

回覆:BririnC 的帖子

好慘!!父母疏忽照顧可以報警!

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

水晶宮

因為亞仔唔小心整親入咗某屯門公立醫院兒童病房,入去整頓好D嘢,冇耐發現同房有個冇家人陪ge BB囡,我仲話 ...
屯門醫院?幾年前嘅兒科病房,我領教過喇!

隔離床有個小朋友好似一歲,個爸爸自己陪著,但食食下野嘔,姑娘知道即勁閙,個爸爸似乎忍左好耐話:你又閙咩?我會自己同佢換床單唔麻煩你,仲閙?⋯⋯其實小朋友入得醫院就係因為病喇,唔通入去渡假咩?某些姑娘勁惡冇愛心!

嗰次我係去探親戚個女,當時好似1歲幾未夠2歲,開始識講野,病就都係會扭下計,我估佢媽咪行開行埋都會喊下。記得佢住左一個星期,返到屋企後會無端端講:打死你!或者:你再喊我打死你!⋯⋯大家都好鄂然,未入院前從未識咁講野!

估唔到今時今日都係咁

BririnC    發表於 15-9-16 16:55
lailaiha    發表於 15-9-16 16:30

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+TakMei+於+15-09-16+發表Yes.

聽說已經有人follow 先送咗入院
係投訴醫院加阿姊,拍條片放上網,大把人幫手廣傳

禁止訪問

伯爵府

屯門醫院真係好差咁喎....我去過某d醫院既兒科都好有愛心...
最衰最賤就係bb囡個父母!好想le d 衰人快d有報應!!

首頁
12345...12

尾頁

跳至