自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

英大學研究:身高與智商成正比[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]

[size=0.9em]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)][size=0.9em]
字體:[size=0.9em][url=]A[/url]
[url=]A[/url][size=1.2em][url=]A[/url]

英國《每日郵報》報道,英國愛丁堡大學一項研究指,人類身高與智商之間可能成正比。換言之,矮小者不但要面對身材的先天不足,智商上也可能佔不到
任何優勢。

研究發現,身材較小矮者的平均智商較低,又指出智商與高度兩者間有明顯基因關聯。來自愛丁堡大學基因及分子醫學研究所的專家Riccardo Marioni稱,當中的關聯並不明顯,卻非常重要。

該項調查由Riccardo Marioni與來自亞伯丁大學及倫敦大學學院的學者共同進行,研究樣本收集自蘇格蘭家庭健康研究,而智商的量度標準則是按照反應時間、記憶力及語言能力決定。研究結果又指出,身高與智商的關係當中七成受先天影響,其餘三成則受後天環境所致。是次調查覆蓋超過6800名非親屬參加者,乃首次以無血緣關係參與作調查樣本,過往類似研究的對象大多為雙胞胎或家庭成員。

事實上,身材矮小與其他負面事物環環相扣這說法已非新鮮事。過去研究發現,個子矮小患心血病的風險較高,包括冠心病及中風,亦有較容易自殺傾向。最近牛津大學亦有研究人員指,身高矮小者比較容易有妄想症、自卑感,以及對其他人缺乏信任。

不過,有英國網民反駁,指自己家族全部為矮個子,但卻孕育出多名博士、碩士及醫生,而長輩均為長壽之人,曾祖父母更活到100歲。《852》郵報提醒讀者,調查結果僅供參考,並非百份百準確。人無法改變身高,但卻能改變心態,正所謂:「你的心態如何,你的日子也必如何。」

(網絡圖片)

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁咩叫矮仔多計呀?

車仔人    發表於 15-9-20 14:00
babychat    發表於 15-9-20 10:39
KeekeeNg    發表於 15-9-20 08:55
mmami    發表於 15-9-20 00:31
Catrabbitc    發表於 15-9-20 00:11
muihsu    發表於 15-9-20 00:08
KAMIKASHUN    發表於 15-9-19 23:52
tired    發表於 15-9-19 23:48
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆:英大學研究:身高與智商成正比

I don\'t think so, 睇下拿破倫/王祖藍/曾志偉智商一定唔低。

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:my005 的帖子

唔係話一一濃縮的都係精華咩?

Winnie_1210    發表於 15-9-20 13:54
KeekeeNg    發表於 15-9-20 08:56
蘿絲頭    發表於 15-9-20 06:51
一朵雲    發表於 15-9-20 01:49
my005    發表於 15-9-19 23:53

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我明白我點解咁蠢了
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

畀面勳章

引用:I don\\\'t think so, 睇下拿破倫/王祖藍/曾

原帖由 華比888 於 15-09-19 發表
I don't think so, 睇下拿破倫/王祖藍/曾志偉智商一定唔低。
仲有小平同志

珍珠宮

玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:good_pig 的帖子

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

my005 發表於 15-9-19 23:47
咁咩叫矮仔多計呀?
我正想講

幸福花    發表於 15-9-20 18:00
my005    發表於 15-9-19 23:58

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:英大學研究:身高與智商成正比[float=left]

原帖由 good_pig 於 15-09-19 發表
英大學研究:身高與智商成正比

呢班學者/研究人員嘅老頂係咪矮過佢哋

wynnehung    發表於 15-9-20 08:58
good_pig    發表於 15-9-20 00:07

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我唔覺得曾志偉智商會低喎!

我要記得幸福......

公爵府

咁姚明智商好高?

大宅

咁講外國人的智商咪高過亞洲人?有D唔合理喎

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

n年前已有人話資優身材高大d, 呢點我唔認同

公爵府

愛因斯坦好高ga咩?

水晶宮

畀面勳章

我正常高 但個個都話我好鬼蠢喎。

翡翠宮

引用:我明白我點解咁蠢了

原帖由 alicialee1210 於 15-09-19 發表
我明白我點解咁蠢了

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 華比888 於 15-09-19 發表I d

原帖由 muicc 於 15-09-19 發表
仲有小平同志
我第一個諗起佢,佢真係

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 華比888 於 15-09-19 發表I d

原帖由 muicc 於 15-09-19 發表
仲有小平同志

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

公爵府

畀面勳章

最不可信 英國研究

首頁

尾頁

跳至